Fiind relativ ceva nou in Romania, multe entitati inca nu stiu cum sa foloseasca rezultatele unui audit financiar si in acelasi timp cum optimizeze costul unui astfel de serviciu.
Ce beneficii ofera un audit financiar ?
Singurul scop al auditului nu este doar pregatirea unui raport pentru societatile care au obligatia legala sa isi auditeze situatiile financiare anuale locale care sa fie depus la autoritatile competente. Scopul unui audit este in primul rand acela de a ajuta in mod substantial dezvoltarea operatiunilor societatii auditate permitand:
• Accesarea mai usoara a creditelor bancare prin cresterea rating-ului de credit al societatii auditate
• Cresterea valorii societatii sau a afacerii respective in cazul in care decizia sa de vanzare a fost luata, prin cresterea gradului de confort oferit catre potentialii cumparatori cu privire la riscurile pe care si le asuma. O societatea auditata periodic creste increderea potentialilor investitori in informatiile puse la dispozitie despre entitatea subiect de vanzare
• Informarea conducerii si a actionarilor/asociatilor societatii indiferent daca au sau nu functii de executie, despre situatia curenta a societatii auditate din punct de vedere contabil, fiscal si al controlului intern
• Evaluarea sistemelor contabile si de control intern ale societatii. Un audit furnizeaza informatii in legatura cu modul in care aceste sisteme pot asigura detectarea prompta a erorilor si a fraudelor, permitand gasirea celor mai adecvate masuri de imbunatarire a eventualelor slabiciuni ale acestor sisteme
Ce costuri presupune un audit financiar ?
Pe langa costul propriu-zis al serviciului respectiv, care este strans legat de timpul de lucru si de complexitatea auditului, costurile suplimentare cu un audit financiar sunt legate si de timpul si efortul depus de angajatii entitatii auditate, in principal de departamentul economic-contabil, pentru punerea la dispozitie a informatiilor si documentelor solicitate de auditor. In multe din cazuri pregatirea acestora fiind dificila, solicitand timp si efort din partea angajatilor entitatii.
Cum pot fi optimizate costurile si maximizate beneficiile unui audit financiar
Enumeram mai jos cateva recomandari pentru entitatile auditate care credem ca le pot ajuta in optimizarea costurilor aferente unui audit financiar si in utilizarea cat mai eficienta a rezultatelor unui astfel de audit.
In practica multe entitati nu solicita date si informatii concrete de la proprii auditori despre deficientele constatate, multumindu-se doar cu primirea raportului de audit. In astfel de cazuri se iroseste o importanta ocazie pe care conducerea si actionarii entitatii auditate o au de a putea intradevar utiliza la maxim rezultatele unui audit si nu doar de a bifa indeplinirea unei simple obligatii legale.
Astfel recomandarea noastra este ca atat pe parcursul desfasurarii auditului, cat si dupa finalizarea raportului de audit, conducerea entitatilor auditate
sa adreseze cel putin urmatoarele intrebari catre auditori:
• Sistemele de control intern ale societatii functioneaza corespunzator asigurand posibilitatea detectarii si corectarii la timp a erorilor si a fraudelor ? Cum poate fi imbunatatita/optimizata functionarea acestora ?
Nu pot fi decat benefice pentru entitatea auditata intrebari legate de opinia concreta a auditorului cu privire la modul in care au fost proiectate procedurile de desfasurare a operatiunilor de vanzare, aprovizionare, plati, gestiunea stocurilor si a imobilizarilor, etc. cat si in legatura cu fluxul documentelor.
• Ce actiuni sunt necesare a fi efectuate de entitatea auditata pentru a imbunatati eventualele deficiente constatate? Deficientele constatate sunt majore pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii entitatii ?
• Ce riscuri majore cu privire la activitatea operationala a entitatii au fost sesizate de catre auditor ? Sunt pertinente aceste riscuri? Care ar fi implicatiile unor asemenea riscuri pentru viitorul entitatii ?
• Care sunt riscurile fiscale sesizate si daca sunt semnificative ?
• Cum functioneaza sistemul informational al entitatii ?
In plus pe timpul desfasurarii unui audit, entitatea are posibilitatea consultarii auditorului cu privire la modul de aplicare a diverselor cerinte contabile si fiscale.
Reducerea costurilor unor astfel de servicii presupune parcurgerea cel putin a urmatoarelor etape de catre entitatea auditata:
A. Contractarea din timp a serviciilor de audit
Data fiind obligatia entitatilor de a depune situatiile financiare anuale la organele competenete impreuna cu raportul de audit, contractarea din timp a acestor servicii va permite atat auditorului cat si entitatii auditate sa agreeze de comun acord un plan de lucru pentru auditul anului respectiv menit in primul rand sa asigure desfasurarea eficienta a auditului pentru ambele parti. Perioada indicata pentru contractarea auditului pentru anul curent este de regula in prima jumatate a anului respectiv.
Setarea si agreerea acestui plan va permite entitatii auditate:
• Sa inteleaga din timp solicitarile auditorilor din punct de vedere al informatiilor si documentelor necesare pregatirii auditului
• Sa agreeze corespunzator calendarul de lucru cu auditorul entitatii in functie de datele la care raportul de audit va trebui completat
• Sa evalueze din timp daca exista dificultati in pregatirea informatiilor si daca in calendarul agreat nu sunt situatii in care data auditului se suprapune cu alte cerinte de raportare sau activitati importante desfasurate de entitatea auditata
Pentru auditor agreerea acestui plan de lucru ii va permite sa optimizeze modul de desfasurare al auditului propriu-zis, prin:
• Planificarea efectuarii unei importante parti din procedurile de audit in cursul anului, eliberand astfel perioada de timp aferenta procedurilor de audit legate de inchiderea si auditarea situatiilor financiare anuale
• Existenta a mai multor alternative pentru stabilirea strategiei de audit corespunzatoare care sa permita atingerea obiectivelor auditului cu un optim de resurse si efort depuse
B. Comunicarea eficienta intre auditor si entitatea auditata
O buna comunicare intre auditor si angajatii entitatii auditate vor asigura desfasurarea eficienta a unui audit, cu impact semnificativ asupra resurselor si eforturilor depuse de ambele parti.
Un lucru important legat de acest aspect este solicitarea din timp de catre auditor a informatiilor si documentelor necesare a fi pregatite de entitatea auditata. De regula aceste informatii trebuiesc trimise imediat ce a fost agreat planul de lucru pentru auditul din anul respectiv.
In acest sens este recomandat ca angajatii entitatii auditate sa adreseze din timp intrebari catre auditor, in legatura cu orice neclaritati si confuzii legate de modul de lucru, al calendarului de lucru agreat, cu privire la informatiile si documentele solicitate, cum trebuiesc pregatite aceste informatii, etc. precum si in legatura cu orice alte aspecte legate de procedurile de lucru. Auditorul va trebui sa raspunda in timp util la aceste solicitari, prin clarificarile aduse contribuind astfel la reducerea timpului de lucru si al eforturilor entitatii auditate.
De asemenea, auditorul trebuie sa informeze in mod regulat conducerea entitatii cu privire la modul in care evolueaza auditul, a aspectelor sesizate si a dificultatilor intampinate pana in acel moment care ar putea influenta data finalizarii auditului.
Informarea de catre auditor pe timpul evolutiei auditului a ajustarilor de audit si a tutuor deficientelor constate va ajuta la coordonarea eforturilor comune depuse de auditor si de entitate pentru finalizarea corespunzatoare a auditului.
C. Contractarea auditului pentru cel putin 2 exercitii financiare
Auditarea pentru al 2-lea an consecutiv a situatiilor financiare are marele avantaj pentru auditor pentru ca este deja familiarizat cu entitatea respectiva putand astfel optimiza modul de desfasurare a auditului. De asemenea, auditorul are posibilitatea sa valideze modul in care entitatea a implementat recomandarile facute pentru rezolvarea deficientelor sesizate de natura contabila, fiscala si de control intern. Pe aceasta baza, cunoasterea deja a entitatii auditate si validarea faptului ca au fost aplicate recomandarile auditorului de catre entiatea auditata va duce la reducerea riscului si a muncii de audit.
Pentru entitatea auditata avantajele unei contractari pe o perioada mai mare de timp a auditului sunt de asemenea multiple. Incepand de la faptul ca se cunosc mult mai bine cerintele/solicitarile auditorului pentru desfasurarea auditului, cat si a faptului ca dupa finalizarea auditului in primul an, entitatea poate discuta si conta pe sprijinul auditorului in ceea ce priveste recomandarile facute cu privire la eliminarea deficientelor constatate.
* Pentru orice detalii legate de subiectul tratat in articol, puteti adresa intrebari autorului la urmatoarea adresa de email: boteacabinetaudittaxe@clicknet.ro
______________
Despre autor:
Botea Danut Nicolae are o bogata experienta de peste 17 ani in auditul financiar si in consultanta fiscala si contabila dintre care 14 ani ca membru al echipei Ernst Young din Romania. Este auditor financiar, expert contabil, auditor intern certificat si practician in insolventa. Este de asemenea membru ACCA, CIA, CAFR, CECCAR si UNPIR.
A coordonat proiecte de auditare a situatiilor financiare locale si IFRS si a raportarilor de grup pentru diverse societati din Romania inclusiv societati listate la bursa din industria siderurgica, farmaceutica, automotive, textila si alimentara, media precum si societati de distributie si de comert.
A facut parte si din echipa de taxe Ernst & Young, fiind specializat in optimizarea costurilor fiscale si in consultanta contabila unde in calitate de coordonator a finalizat cu succes astfel de proiecte pentru importante societati din Romania.
Mai multe informatii, aici.
Comentarii articol (5)