Cota unica de impozitare va fi mentinuta la nivelul de 16%, conform declaratiilor premierului Emil Boc din cadrul intalnirii cu reprezentantii mediului de afaceri. De asemenea, Guvernul are in vedere reducerea fiscalitatii cu forta de munca si va face o evaluare si in ceea ce priveste acordarea, in perioada urmatoare, a facilitatilor aplicate in 2010 pentru firmele cu angajati aflati in somaj tehnic.
In acelasi context, primul-ministru a prezentat masurile adoptate de Guvern pana acum, precum si solutiile de viitor pentru imbunatatirea activitatii mediului de afaceri.
Astfel, conform sefului Executivului, valoarea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene in curs de implementare se ridica la 10 miliarde de euro.
„Am fost deschis sa cautam solutii ca mediul de afaceri si cei care le implementeaza sa poata fi sprijiniti dar, in acelasi timp, cer si responsabilitate din partea celora care implementeaza proiecte cu fonduri europene”, a precizat premierul Boc.
De asemenea, primul-ministru a amintit despre licitatiile care vor demara incepand cu 15 februarie pentru Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, un program in valoare de 4 miliarde de euro, dar si banii pentru investitii publice prevazuti in bugetul pe anul 2011, in valoare de 35 de miliarde de lei, in crestere cu 2 miliarde lei fata de fondurile alocate in 2010.
„Acesti bani vor reprezenta motorul cresterii economice in acest an, al mentinerii si crearii de noi locuri de munca”, a afirmat Emil Boc.
Guvernul va face o evaluare si in ceea ce priveste acordarea, in perioada urmatoare, a facilitatilor aplicate in 2010 pentru firmele cu angajati aflati in somaj tehnic, a mai spus primul-ministru.
O masura salutata de mediul de afaceri a constituit-o instituirea declaratiei unice cu privire la obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominala a persoanelor asigurate, a declarat premierul Boc.
Tot pentru sprijinirea mediului de afaceri, Guvernul a redus anul trecut peste 179 de taxe si tarife cu caracter nefiscal si a stabilit un calendar pentru continuarea reducerii numarului acestor taxe si tarife, a afirmat seful Executivului. De asemenea, Guvernul are in vedere si reducerea fiscalitatii cu forta de munca.
“Totul, insa, depinde si de mersul economiei, iar daca aceste lucruri pe care le-am pus in miscare acum se vor realiza, avem sanse ca in partea a doua a anului sa putem discuta si despre diminuarea costurilor cu forta de munca, sub aspectul poverii fiscale” a spus primul-ministru.
La randul lor, reprezentantii mediului de afaceri au prezentat cateva propuneri pentru reducerea evaziunii fiscale, propuneri care urmeaza a fi analizate de specialistii din Ministerul de Finante.
In ceea ce priveste viitorul acord cu Fondul Monetar International, premierul Emil Boc a reiterat faptul ca acesta va fi un acord de preventie, ceea ce inseamna ca nu este unul de imprumut direct, ci presupune ca doar in situatii exceptionale Romania sa poata apela la aceasta resursa.
„Daca pietele internationale sau evolutia economiei europene si mondiale ne va pune probleme, sa avem garantia ca putem oricand gasi solutii fara sa complicam situatia interna. In acest sens este acordul de tip preventiv si pentru consolidarea cresterii economice in anul 2011 si in 2012”, a subliniat seful Executivului.
Comentarii articol (1)