Astfel, prin proiectul elaborat de Ministerul Muncii se stabileste cadrul institutional necesar recuperarii, la bugetul de stat, a acestor debite restante, respectiv prin desemnarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ca autoritate competenta abilitata sa preia de la Inspectia Muncii aceste atributii de recuperare a debitelor prin executare silita.
Proiectul vizeaza, in principal:
- transferul de la Inspectia Muncii catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a debitelor referitoare la comisionul datorat de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca (pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca, respectiv pentru certificarea legalitatii inregistrarilor efectuate in baza prevederilor Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca), precum si a activitatii de recuperare a creantelor fiscale reprezentand comisionul datorat de angajatori pana la data de 31 decembrie 2010 si neachitat pana la termenul scadent;
- incheierea intre aceste doua institutii a unui protocol de predare – preluare a debitelor si a activitatii de recuperare a acestora, care sa fie aprobat prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.
Pana in prezent, prin Ordinul ministrului muncii solidaritatii sociale si familiei nr. 100/2006 pentru aprobarea Declaratiei fiscale privind stabilirea comisionului datorat de catre angajatori, comisionul a devenit o creanta fiscala a carei neplata se sanctiona potrivit prevederilor legale in materie de colectare a creantelor fiscale.
Mai mult, pentru recuperarea creantelor reprezentand comisionul datorat de angajatori si neachitat in termen, Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca a fost abilitata sa duca la indeplinire masurile asiguratorii si sa efectueze procedura de executare silita, potrivit dispozitiilor legale in vigoare
Comentarii articol (14)