Ordonanta Guvernului nr. 2/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 77, din 31 ianuarie 2011.
In temeiul art. 108 din Constitutia României, republicata, si al art. 1 pct. II.4 din Legea nr. 274/2010 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul României adopta prezenta ordonanta.
Articol unic. — Ordonanta Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 601 din 31 august 2009, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. — (1) Rezidentiatul se organizeaza in urmatoarele forme: pe locuri si pe posturi si are o durata cuprinsa intre 3 si 7 ani, in functie de specialitate.”
2. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 3. — (1) Ministerul Sanatatii organizeaza admiterea in rezidentiatul pe locuri si pe posturi, prin concurs national, cu tematica si bibliografie unica, in temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.
(2) Concursul national prevazut la alin. (1) se poate desfasura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si universitatile de medicina si farmacie.
(3) Rezultatele concursului national de rezidentiat pe locuri si pe posturi se confirma prin ordin al ministrului sanatatii.”
3. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. — (1) Pentru inscrierea la concursul de rezidentiat pe locuri si pe posturi se percepe o taxa, al carei cuantum se stabileste prin ordin al ministrului sanatatii.”
4. La articolul 4, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) Pentru organizarea si desfasurarea concursului national de rezidentiat, Ministerul Sanatatii poate incheia contracte cu universitatile de medicina si farmacie in baza carora se stabilesc atât obligatiile si responsabilitatile partilor, cât si sumele ocazionate de cheltuielile de organizare si desfasurare, suportate din taxa de inscriere la concurs.”
5. La articolul 13, alineatele (3) si (4) se abroga.
6. La articolul 22, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (11)—(13), cu urmatorul cuprins:
„(1
1) Medicii din promotia 2005 si ulterioare care nu au fost confirmati medici rezidenti beneficiaza de competente limitate si pot fi incadrati in unitati sanitare publice si private, precum si in cabinetele medicilor de familie, in functia de medic. Incadrarea si salarizarea se fac in conditiile legii.
(1
2) Medicii cu competente limitate nu pot fi incadrati in serviciile de ambulanta si nu pot intra in relatie contractuala directa cu casele de asigurari de sanatate.
(1
3) Activitatile medicului cu competente limitate se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii in colaborare cu Colegiul Medicilor din România si se aproba prin ordin al ministrului sanatatii.”
7. La articolul 22, alineatele (3)—(5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(3) Medicii specialisti aflati in situatie de reconversie profesionala pot obtine certificatul de medic specialist in specialitatile: medicina de familie, sanatate publica si management, epidemiologie sau igiena, dupa efectuarea unui stagiu de pregatire de minimum 6 luni in unitati sanitare acreditate pentru pregatirea in rezidentiat si dupa promovarea examenului de medic specialist organizat de Ministerul Sanatatii.
(4) In vederea aplicarii prevederilor alin. (3), Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor din România analizeaza in ce masura formarea de medic specialist, precum si experienta profesionala insusita pot inlocui formarea prin rezidentiat in specialitatile medicina de familie, sanatate publica si management, epidemiologie sau igiena si stabilesc durata stagiului de pregatire care urmeaza a fi efectuat.
(5) Durata si continutul pregatirii in specialitatile prevazute la alin. (3) se stabilesc potrivit prevederilor art. 10 alin. (3).
Prezentarea la examenul de medic specialist se aproba de catre Ministerul Sanatatii.”
8. Dupa articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 221, cu urmatorul cuprins:
„Art. 22
1. — (1) Medicii rezidenti pot exercita activitatile medicale din domeniul specialitatii de confirmare cu respectarea limitelor de competenta corespunzatoare nivelului de formare al anului de pregatire in care se afla. Depasirea limitelor de competenta se sanctioneaza conform legii.
(2) Limitele de competenta corespunzatoare nivelului de formare al anului de pregatire pentru medicii rezidenti se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii in colaborare cu Colegiul Medicilor din România, cu respectarea curriculumului de pregatire, la propunerea comisiilor de specialitate si se aproba prin ordin al ministrului sanatatii.
(3) Incepând cu anul III de pregatire in specialitate, medicii rezidenti pot fi inclusi in linia de garda efectuata in specialitatea in care au fost confirmati, cu exceptia liniei I de garda si in afara programului normal de lucru. Activitatea rezidentilor inclusi in linia de garda se desfasoara pe raspunderea si sub supravegherea medicului titular de garda.
(4) Incepând cu anul IV de pregatire in specialitate, medicii rezidenti pot fi inclusi in linia I de garda efectuata in specialitatea in care au fost confirmati, in afara programului normal de lucru, cu respectarea limitelor de competenta prevazute la alin. (2), sub supravegherea unui medic specialist sau primar care efectueaza garda la domiciliu si care a fost desemnat in acest sens de catre seful de sectie.
(5) Coordonatorul de rezidentiat, respectiv directorul de program, precum si indrumatorul de rezidentiat pot desemna medici rezidenti titulari in linia de garda, cu acordul scris al acestora, la solicitarea unitatii sanitare unde se efectueaza garda in afara timpului normal de lucru.
(6) Medicii rezidenti care efectueaza garzi in afara programului normal de lucru sunt salarizati pentru aceasta activitate de catre unitatea sanitara unde efectueaza garda, cu respectarea prevederilor legale.”
9. Dupa articolul 24 se introduce un nou articol, articolul 241, cu urmatorul cuprins:
„Art. 24
1. — In vederea desfasurarii activitatilor medicale specifice, medicii cu competente limitate, precum si medicii rezidenti care efectueaza garzi potrivit art. 22
1 incheie asigurare de raspundere civila profesionala, potrivit legii.”
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii,
Cseke Attila
Ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului,
Daniel Petru Funeriu
Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale,
Ioan Nelu Botis
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Ialomitianu
Bucuresti, 26 ianuarie 2011.
Nr. 2.
Comentarii articol (0)