Rezolutia prezinta un interes cu totul deosebit, întrucât pune capat regimului de impunitate pentru persoanele vinovate de actele de violenta din Darfur.
România, membru CS, saluta decizia Consiliului, care încununeaza un efort laborios si îndelungat. Adoptarea rezolutiei, ultima, pâna în acest moment, din "pachetul sudanez" promovat în 2005 (alaturi de cele privind crearea Misiunii ONU în Sudan, UNMIS, respectiv întarirea regimului de sanctiuni), reprezinta un element crucial pentru normalizarea situatiei în provincia sudaneza, afectata de un dezastru umanitar de proportii dramatice.
Parte a Statutului de la Roma al Curtii Penale Internationale, România îsi exprima satisfactia pentru decizia de înaintare catre CPI a dosarelor vinovatilor pentru atrocitatile comise în Darfur. Hotarârea, prima de acest fel în istoria Consiliului de Securitate, reprezinta o evolutie semnificativa în promovarea principiilor dreptului international si în lupta împotriva impunitatii celor vinovati de crime împotriva umanitatii, crime de razboi si genocid.
Totodata, România saluta atitudinea constructiva a statelor reprezentate în CS si care nu sunt membre ale Statutului de la Roma, în special a SUA, atitudine manifestata atât pe durata procesului de negociere a textului, cât si la votul din 31 martie.
Comentarii articol (0)