avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Drept International Umanitar: Tribunal International ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Drept International Umanitar: Tribunal International pt Pedepsirea Terorismului

Buna ziua,

Am nevoie de niste sfaturi pentru examenul (acum restanta) la Drept International Umanitar.
Nu voi da examen dupa stilul clasic, ci mi s-a dat o speta, in care eu, in rolul de consilier juridic trebuie sa construiesc ca un fel de prezentare si sa o expun peste cateva zile in fata unor asistenti universitari care vor face parte din speta mea, fiecare pe cate un rol, ca la un proces simulat.

Fiind un examen pe grupe, mie mi-a revenit urmatoarea problema la care trebuie sa raspund aducand argumente:

Explicati de ce Consiliul de Securitate a infiintat tribunale internationale de pedepsire a terorismului. Cand? De ce?

Din recomandarile primite se pune accent foarte mare pe intrebarea "de ce", intrebare din care trebuie sa reiasa un raspuns/explicatie de 10-15 min.

Daca ma puteti indruma catre ceva folositor, va sunt recunoscator.

O zi buna.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
1001000, utilizator
Cel mai recent răspuns: 1001000 , utilizator 19:40, 12 Septembrie 2011
Prin adoptarea Statutului Curţii Penale Internaţionale s-a consfinţit triumful ideii de instanţă penală internaţională cu caracter permanent, independent şi cu o competenţă universală, care să urmărească şi să tragă la răspundere pe autorii acelor infracţiuni de o gravitate extremă, cunoscute sub denumirea de „crime internaţionale”.

Ca organism principal al Naţiunilor Unite, căruia i-a fost încredinţată atribuţia de menţinere a păcii şi a securităţii internaţionale, Consiliul de Securitate are competenţa de a lua orice măsură, inclusiv cea de folosire a forţei împotriva unui Stat agresor; s-a hotărât, aşa cum am văzut, crearea unor Tribunale Penale Speciale pentru Fosta Yugoslavie şi Rwanda, în vederea judecării persoanelor presupuse a fi vinovate de săvârşirea crimelor de genocid, a crimelor de război, precum şi a crimelor împotriva umanităţii; a fortiori, are competenţa de a transfera asemenea persoane în vederea judecării de către Curtea Penală Internaţională.

[ link extern ] /
multumesc pentru articol si implicit pentru raspuns.

o sa ma uit peste el imediat ce ajung la un PC :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tribunalul de la haga oana99 oana99 Va rog frumos cine ar putea sa-mi raspunda si mie. Pentru a deschide un proces la haga de unde se incepe?? Trebuie avocat din romania sau de acolo?? Pentru un ... (vezi toată discuția)
Speta? Veronica23998 Veronica23998 Cazul lui Duşco Tadici În luna mai a anului 1993 Consiliul de Securitate a Organizaţiei Naţiunilor Unite a instituit Tribunalul Penal Internaţional ... (vezi toată discuția)
Cine judeca calea de atac oltul oltul conform noului cod penal este o singura cale de atac....intr un dosar de inselaciune care este calea de atac? apelul? si cine judeca? tribunalul sau curtea de ... (vezi toată discuția)