Daca totul este gratuit si creatorii nu pot trai din creatiile lor, atunci intregul sector risca sa piara, considera europarlamentarul Marie-Thérèse Sanchez-Schmid. Dintotdeauna, cultura a avut la baza o industrie care s-a dezvoltat cu trecerea timpului, ajungand astazi la sute de miliarde de euro. Astfel, eurodeputatii doresc, in continuare, protejarea culturii.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Marie-Thérèse Sanchez-Schmid (Franta), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), care a intocmit un raport privind eliberarea potentialului industriilor culturale si creative, ne-a vorbit despre provocarile actuale in acest domeniu.
Raportul privind eliberarea potentialului industriilor culturale si creative este raspunsul Parlamentului European la cartea verde a Comisiei Europene privind importanta economica si sociala a sectorului. Acesta arata oportunitatile vaste ale erei globale si digitale ce ofera „mari posibilitati de dezvoltare si ameliorare a potentialului inca nefolosit de cresterea economica si crearea de locuri de munca“, a declarat doamna Sanchez-Schmid.
Sectorul are un venit anual de 600 de miliarde de euro
Conform raportoarei, sectorul, orientat catre export, este inca „restrictionat de granitele nationale“. Datoria Uniunii Europene este tocmai de a inlatura aceste bariere. Uniunea este deja activa in domeniu cu programe precum MEDIA - care finanteaza industria audiovizuala - si Premiul LUX al Parlamentului European.
Sectorul are un venit anual de 600 de miliarde de euro, reprezentand 2,6% din produsul national brut al UE.
„Criza nu a afectat cresterea exponentiala a acestuia, nici chiar pentru produsele de lux“, a aratat raportoarea.
Conform eurodeputatei Sanchez-Schmid, UE poate ajuta in mai multe domenii: mobilitatea artistilor si a operelor de arta, diseminarea, digitalizarea si crearea unui cadru reglementar pentru drepturile de proprietate intelectuala in domeniul digital.
„Daca totul este gratuit si creatorii nu pot trai din creatiile lor, atunci intregul sector risca sa piara“, a exemplificat raportoarea, aratand ca toate statele membre sunt pentru un regulament european privind drepturile de autor.
Protectie legala si finantarea adecvata
Alaturi de protectia legala, finantarea adecvata este esentiala pentru cultura. Deoarece „bancile nu au incredere in artisti“, a mai spus Sanchez-Schmid. Insa cum poti convinge statele sa investeasca in cultura in paralel cu masurile de austeritate impuse de criza? Raportoarea parlamentara spune ca acest lucru este simplu, aratand beneficiile potentiale si sursele ample de finantare europeana.
Fondurile regionale si de coeziune reprezinta un prim exemplu. O mare parte a capitalului european in domeniul culturii este regional. Festivaluri precum cele de la Cannes, Avignon si Salzburg aduc beneficii economice enorme oraselor care le gazduiesc.
„Trebuie sa incurajam regiunile sa foloseasca aceste fonduri“ pentru sprijinirea industriilor creative si cresterea valorii economice a patrimoniului lor cultural, a incheiat Sanchez-Schmid.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)