Comisia invita tarile UE sa faca eforturi pentru a ameliora competentele si accesul la finantare, pentru a stimula competitivitatea, pentru a incuraja exporturile si pentru a consolida legaturile cu celelalte sectoare de activitate.
Astfel, la nivel european, Comisia propune folosirea strategica a tuturor fondurilor existente, inclusiv a bugetului de 1,8 miliarde de euro de care va dispune programul "Europa Creativa" in perioada 2014-2020. Masurile includ:
- incurajarea antreprenoriatului prin reducerea birocratiei pentru intreprinderile mici, care reprezinta un segment important al sectorului cultural si creativ
- dezvoltarea pietei digitale europene, de exemplu printr-o abordare comuna in ceea ce priveste protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si reducerea cantitatii de bunuri contrafacute vandute pe internet
- promovarea crearii de retele si a schimbului de bune practici la nivel european
- garantarea imprumuturilor bancare pentru a facilita accesul la finantare pentru intreprinderile si organizatiile din sectorul creativ
- sprijinirea masurilor care contribuie la formarea si atragerea publicului, testarea modelelor economice si cresterea exporturilor
- finantarea educatiei si formarii, de exemplu prin programul Erasmus pentru toti
- utilizarea unei din parti din fondurile existente pentru a spori contributia pe care o aduce cultura la dezvoltarea regionala si locala, atat in zonele urbane, cat si in cele rurale.
"Trecerea la tehnologiile digitale, globalizarea si evolutia obiceiurilor de consum sunt principalele provocari cu care se confrunta industria de astazi", informeaza Comisia Europeana. De exemplu, spune sursa citata, companiilor din sectorul creativ le este greu sa atraga investitiile necesare pentru a achizitiona tehnologiile digitale care le-ar permite reducerea costurilor de productie si patrunderea pe piete noi.
In acest context, Comisia propune luarea unor masuri de sprijin, atat la nivel national, cat si european, care prevad promovarea dezvoltarii competentelor si acordarea de finantare.
"Acestea sunt cu atat mai importante cu cat Europa se afla in plina criza economica. Aproximativ 8,5 milioane de persoane isi desfasoara activitatea in sectorul creativ care include arhitectura, artizanatul artistic, patrimoniul cultural, design-ul, festivalurile, moda, cinematograful, muzica, artele vizuale si interpretative, bibliotecile, editurile, radioul si televiziunea", puncteaza Comisia.
Potrivit Comisiei, noile masuri vor ajuta industria culturala si creativa din Europa sa devina mai competitiva si sa genereze locuri de munca si crestere economica.
Sursa: Comisia Europeana
Comentarii articol (0)