Eu cu inca un coleg ne-am gandit la un proiect care s-ar califica pt fonduri europene. Insa problema este ca ne trebuie 25% din bani, ceea c nu avem. Este o posibilitate de a obtine inca un fond nerambursabil, care sa acopere acei 25% pt a putea obtine fondurile europene, sau da face un contract cu vreo banca prin care sa platim din profit imprumutul?
Nu se cofinanteaza decat in participare directa cu aport personal al celui care solicita finantarea!
In schimb puteti sa va creditati pentru aportul personal, daca proiectul e fezabil.
Intradevar,nu se finanta aportul de cofinantare prin niciun alt tip de programa de finantare. Doar daca banca privata va da bani in conditiile pe ei stabilite puteti sa le dovedesti pe organismul finantator corezpunzator, partea de cofinantare prin un scrisor de confort bancar angajant.
Ceea c m-ar mai interesa este daca exista posibilitatea de obtinere a unui credit bancar a carei plati sa inceapa dupa unu anumit timp, sa spunem un an?
Daca societatea voastra se incadreaza in categoriile enumerate mai jos,cel mai nou instrument de cofinantare bancara debuteaza pe 9 septembrie:
"Programul Kogălniceanu pentru întreprinderile mici şi mijlocii" este un program multianual de încurajare şi stimulare a înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor pe perioada 2011-2013 care constă în acordarea unei linii de credit, în valoare maximă de 125.000 lei/I.M.M./an, cu dobândă parţial subvenţionată şi, după caz, garantarea creditului de către stat, ce vizează sprijinirea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii (I.M.M-uri) la obţinerea de finanţări pentru a suplini nevoile de lichiditate pe termen de 1 an în vederea desfăşurării activităţii, cu posibilitatea prelungirii în condiţiile prezentei ordonanţe fără a depăşi durata Programului.
Avantajele aplicării acestei soluţii de finanţare în economia naţională sunt:
facilitarea accesului la finanţare a operatorilor economici de dimensiuni mici şi mijlocii;
menţinerea activităţii şi a locurilor de muncă existente în rândul IMM şi, doar în subsidiar, susţinerea competitivităţii economice a acestora;
reducerea arieratelor datorate statului de către sectorul IMM
şi, reducerea masei monetare în numerar, care în prezent, circulă în economia nefiscalizată.
Din punct de vedere al ajutorului de stat, acest mecanism de sprijin pentru IMM-uri va îmbrăca forma unei scheme de ajutor de minimis, trebuind astfel să fie respectate prevederile pct. 3.5. din Comunicarea Comisiei Europene privind ajutorul de stat sub forma garanţiilor, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 155 din 20 iunie 2008, seria C.
Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru:
b) plata impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat;
c) cheltuieli privind aprovizionarea, productia, desfacerea;
d) cheltuieli privind executarea de lucrari si/ sau prestarea de servicii;
e) cheltuieli privind constituirea, prelucrarea, valorificarea stocurilor;
f) alte tipuri de cheltuieli necesare desfasurarii activitatii curente;
g) cheltuieli cu salariile si asimilatele acestora;
h) alte costuri de operare.
mai multe detalii obtineti la organismul teritorial pentru IMM din orasul resedinta de judet.
Mai sunt si alte banci cu programe de sustinere financiara prin linii de credit pentru asigurarea fluxului de numerar.