Ministerul Muncii a elaborat recent un proiect de HG prin care au fost aprobate criterii noi de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate.
Proiectul lansat in dezbatere publica de Ministerul Muncii propune un barem de investigatii necesare pentru stabilirea deficientei functionale, a incapacitatii adaptative si a capacitatii de munca .
Astfel, baremul cuprinde investigatii specifice obligatorii pentru fiecare grupa de afectiuni cronice, pentru obiectivarea manifestarilor de boala, stabilirea severitatii afectiunii, evaluarea raspunsului la tratament si monitorizarea evolutiei bolii.
Astfel, potrivit ministerului, se va putea realiza o evaluare cat mai corecta a capacitatii de munca bazata pe date obiective, evitadu-se astfel incadrarea eronata in grad de invaliditate .
Ce presupune incadrarea in grade invaliditate?
Invaliditatea este o notiune medico-juridica care exprima statutul particular al unei persoane asigurate in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, care beneficiaza de drepturi conform legii.
Invaliditatea este cuantificata in raport cu posibilitatea desfasurarii activitatilor legate de viata cotidiana si/sau profesionala, astfel:
1. invaliditate de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire (autoingrijire, activitati gospodaresti etc.), necesitand asistenta permanenta din partea altei persoane;
2. invaliditate de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, dar cu conservarea capacitatii de autoservire (autoingrijire, activitati gospodaresti etc.);
3. invaliditate de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, acest statut fiind compatibil cu prestarea unei activitati profesionale cu program redus si in conditii adecvate de solicitare.
In prezent, incadrarea in grade de invaliditate se face pe baza criteriilor si normelor de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca aprobate prin
Hotararea Guvernului nr. 400/2001, publicata in Monitoarele Oficiale ale Romaniei, Partea I, nr. 251 si 251 bis din 16 mai 2001.
Avand in vedere faptul ca actualele criterii medicale au fost elaborate in urma cu aproximativ 10 ani, este necesara actualizarea acestora. tinandu-se seama de progresul inregistrat in domeniul medical atat in ceea ce priveste metodele si tehnicile moderne de diagnostic cat si schemele de tratament cu efect asupra prognosticului recuperator.
HG nr. 400/2001 nu prevede un barem de investigatii necesare pentru stabilirea deficientei functionale, a incapacitatii adaptative si a capacitatii de munca in patologia invalidanta la fiecare grupa de afectiuni, investigatii absolut necesare pentru o evaluare complexa si obiectiva a capacitatii de munca.
De asemenea, HG nr. 400/2001 nu reglementeaza, in mod expres, invaliditatile care afecteaza ireversibil capacitatea de munca, avand ca rezultat nerevizuirea medicala.
Criteriile de evaluare vi le prezentam in fisierul atasat.
Comentarii articol (34)