Premierul Emil Boc a anuntat, vineri, ca exista posibilitatea ca Executivul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru modificarile Codului Muncii, o decizie urmand sa fie luata dupa discutii in Coalitie si in Guvern, informeaza Mediafax.
Potrivit declaratiilor presedintelui Emil Boc, adoptarea noului Cod al Muncii reprezinta ultima reforma importanta a statului care n-a fost inca desavarsita.
In acelasi context, primul-ministru a precizat ca noul Cod al Muncii si noua lege a zilierilor vor aduce sute de mii de locuri in economie, acesta considerand ca actuala legislatie este depasita si de criza economica si de mutatiile care au intervenit in ultimii sase ani.
“In loc sa fie un element care sa stimuleze angajarile, este un factor de blocaj, la care, daca mai adaugam si criza economica, devine un factor de frana in obtinerea unui loc de munca, pentru ca, de foarte multe ori, un angajator prefera sa lucreze la negru decat sa opteze pe un contract de munca, pe perioada determinata chiar, si sa intre in aceasta masinarie complexa, birocratica data de actualul Cod al Muncii”, spune Emil Boc.
In opinia primului-ministru, flexibilizarea Codului este o necesitate majora pentru piata fortei de munca din Romania.
“Adoptarea legii zilierilor, care din nou va scoate la suprafata la plata impozitelor si taxelor aferente zeci de mii de locuri de munca, este iarasi un lucru la care Guvernul tine foarte mult”, explica Emil Boc.
Potrivit Ministerului Muncii,
noul cod al Muncii ar urma sa intre in vigoare din acest an, printre principalele modificari in relatia angajat-angajator numarandu-se:
- revizuirea reglementarilor privind aplicarea clauzei de neconcurenta;
- revizuirea perioadelor de proba instituite pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca;
- modificarea termenului de preaviz;
- introducerea de noi sanctiuni contraventionale.
In ce priveste munca desfasurata de zilieri, Guvernul a aprobat, in luna septembrie,
un proiect de lege prin care se prevede impozitarea cu 16% a activitatilor gospodaresti, agricultura, de vanatoare si pescuit, silvicultura si exploatari forestiere, piscicultura si acvacultura, pomicultura, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, activitati cu caracter cultural. Proiectul de lege se afla, in prezent, la Senat.
Comentarii articol (26)