Dupa cativa ani de stat in expectativa, investitorii imobiliari din Europa au inceput sa se dezmorteasca, se arata intr-un comunicat d presa de la Be Igloo. Astfel, in ultimele sase luni, nivelul investitiilor a crescut in medie cu 40%. Pentru jucatorii din piata locala de real estate, acest lucru inseamna promisiunea revigorarii, astfel incat, pentru 2011, sunt preconizate investitii de 120 miliarde de euro.
La fel cum criza a lovit indirect Romania, fortand investitorii sa fie retincenti din cauza problemelor internationale, cei de la Be Igloo considera ca si finalul ei ar trebui sa fie marcat de un elan investitional resimtit mai intai in restul lumii.
Ritmul de crestere estimat pentru 2011 este aproape de media europeana a ultimilor 10 ani
Primele semne de revigorare europeana s-au simtit in T4 al 2010. Investitorii au inceput prin a juca precaut. Ei au ales sa isi plaseze banii in segmentul comercial - birouri, mall-uri ºi spatii industriale. In 2010, pe aceste segmente s-a resimtit o crestere de peste 50% fata de valoarea atinsa in anul 2009, adica 95 mld euro potrivit cifrelor provenite de la partenerii internationali ai Be Igloo. Compania estimeaza ca acest ritm de crestere se va pastra si in 2011, cand volumul investitiilor se va majora cu 20-25%, pana la 120 mld euro. Aceasta cifra, similara cu media europeana a ultimilor zece ani, de 125 mld euro, ne duce cu un pas mai aproape de o piata imobiliara stabila. Iar stabilitatea europeana aduce stabilitate locala.
“Contextul european favorabil cumulat cu semnalele pozitive din Romania ar trebui sa insemne rezolvarea problemelor pe care le avem acum. Desigur, acest lucru nu o sa se intample peste noapte si este nevoie de rigurozitate din partea statului roman. Dar daca pe langa elanul investitional international, anul acesta o sa fie intr-adevar o evolutie a PIB de pana la 1,5%, iar in urmatorii doi ani vom avea o crestere economica pana la nivelul din 2008, cum a prognozat FMI, atunci suntem pe calea cea buna. Nu putem da gres decat daca ne punem piedica singuri. Altfel, privind ansamblul international, nu vad nicio amenintare care sa ne poata afecta in vreun fel economia si pe care politicienii sa poata da vina”, spune
Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.
Romania, in vizorul investitorilor internationali
“Romania este deja un teren cunoscut pentru investitorii internationali, datorita reputatiei de una dintre cele mai ravnite locatii pentru plasat bani pe care o avea in 2008. In momentul in care oamenii de afaceri straini decid ca e momentul oportun pentru investitii, atunci Romania va intra pe lista lor scurta. Unii vor renunta, speriati de instabilitatea economica locala, dar altii vor miza pe redresarea realitatii economice si vor veni aici. Tocmai de aceea, estimez ca volumul investitional va avea o crestere de cel putin 30%, ajungand deci la cam 400 milioane euro”, spune Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.
De asemenea, este de asteptat sa se schimbe si preferintele investitorilor. Daca anul trecut ei alegeau sa cumpere proprietati din segmentul comercial, in perioada de revenire imobiliara europeana, ar trebui sa se resimta un apetit crescut si pentru proiectele rezidentiale.
Potrivit directorului de marketing al Be Igloo, in Romania, apartamentele noi sunt o necesitate. In conditiile in care statisticile arata ca media de persoana/camera in Bucuresti este de 1,5, constructia de proiecte vandabile, pe care romanii sa si le permita, dar si de calitate este absolut necesara. Astfel, in conditiile in care nevoia exista iar piata permite dezvoltarea de proiecte cu costuri reduse, este inevitabil a investitorii sa simta si sa speculeze aceasta parghie.
“Cert este un lucru: Romania nu isi permite sa rateze aceasta oportunitate de crestere a segmentului de real estate. Inca un an de instabilitate economica, disponibilizari si consum redus poate insemna inca un val de trieri printre proiectele si investitorii de pe piata”, se mai arata un document.
Comentarii articol (0)