Cererea pe piata tranzactiilor M&A in 2010 a fost stimulata de o serie de factori printre care acumularea constanta de numerar de catre companiile mari si nevoia de a avea acces la piete si tehnologii noi. Aceasta tendinta de redresare va fi sustinuta de oferta crescuta din 2011, stimulata de excesul de titluri de valoare detinute de o serie de investitori care trebuie sa isi reechilibreze portofoliile. KPMG anticipeaza de asemenea, o crestere a numarului de tranzactii M&A realizate de fonduri de investitii cu capital privat – atat pe partea de achizitii cat si pe cea de vanzari, si din motive similare, o crestere a numarului de Oferte Publice Initiale.
"Ceea ce se poate observa in ultima perioada este dorinta managerilor de dezvoltare pe piete care pana nu demult aveau o inflatie redusa, spre deosebire de investitori care nu impartasesc acelasi optimism si raman precauti la propunerile de investitii ale managerilor. Expresia des folosita in momente ca acesta este „escaladarea unui zid de incertitudini”- in care bursa cunoaste o evolutie pozitiva, in ciuda unei anumite nesigurante generate de cresterea ratei dobanzii ºi a inflaþiei. Aceeasi situatie o intalnim in momentul de fata pe piata de tranzactii M&A. Nu toata lumea impartaseste acelasi optimism, unii doar reactioneaza mai rapid decat altii", explica David Simpson, Global Head M&A si Partner in KPMG UK.
KPMG Romania, pe primul loc in functie de numarul de tranzactii M&A realizate
Si in Romania, piata de fuziuni si achizitii arata tendinte promitatoare in anul 2011, premisele creandu-se deja la sfarsitul anului 2010. Conform clasamentului recent realizat de Deal Watch, ISI Emerging Markets, KPMG in Romania s-a clasat pe primul loc in functie de numarul de tranzactii M&A finalizate si numarul 2 in functie de volumul tranzactiilor M&A in 2010.
Potrivit lui Nemoianu, companiile care se pregatesc sa atraga investitori ar trebui sa evite abordarea extrema de reducere pe termen scurt a costurilor si sa isi dezvolte in schimb o strategie pe termen lung pentru castigarea unei cote de piata. Reducerea investitiilor in tehnologie/modernizare, marketing & publicitate, cercetare & dezvoltare si in resurse umane (managementul talentelor) poate fi deseori perceputa ca o masura facila atunci cand reducerile de costuri devin o prioritate. Cu toate acestea, putem demonstra, prin precedente numeroase generate de experienta noastra in consultanta de afaceri, ca acele companii care si-au mentinut investitiile in IT, inovare, consolidarea si extinderea unui brand si o forta de munca de elita cu o pregatire profesionala versatila se afla intr-o mai buna pozitie competitiva pentru a se bucura de efectele pozitive odata ce incepe redresarea economica.
"Afacerile solide nu sunt acelea care marcheaza profituri inregistrate pe termen scurt. Afaceri solide sunt mai degraba cele care au o structura de baza puternica – situatii financiare sanatoase, un model de afaceri flexibil, o structura robusta a capitalului si o baza stabila de oameni talentati si cu experienta", incheie specialistul KPMG.
„Analizand potenþialul de resurse regenerabile de energie, dimensiunea pieþei de electricitate, capacitatea tarii de absorbi surse
Potrivit lui Razvan Mihai, piaþa de energie din Romania prezinta un potenþial ridicat pentru investitori, in special in domeniul surselor regenerabile dar si in domeniul energiei nucleare, al cogenerarii de energie termica si electrica pe baza de hidrocarburi si a energiei pe baza de gaze naturale si carbune. Multe instalaþii care functioneaza pe carbune si genereaza energie termica si electrica, au o vechime de 35–40 ani ºi trebuie inlocuite, nu numai pentru a le aduce la nivele de eficienta a tehnologiilor actuale, dar ºi pentru a indeplini angajamentele internaþionale privind protectia mediului.
"De asemenea trebuie mentionat ca Romania este interesata de investitori in productia de energie din gaze naturale, productia de hidroenergie prin pompaj si energie nucleara, si exista in prezent pe piata o serie de proiecte intr-o etapa avansata de dezvoltare. in prezent suntem implicati in mai multe astfel de proiecte si cred ca se vor inregistra progrese semnificative in anul urmator", este de parere specialistul KPMG.
Comentarii articol (0)