Fie ca ai 18, 20, 45, 55 sau 65 de ani, niciodata nu este prea tarziu. Cu cat mai devreme cu atat mai bine. Cu siguranta pe patul de moarte nu-ti vei fi dorit sa fi petrecut mai mult timp la birou. Este bine sa avem o cariera care ne ofera satisfactii emotionale si financiare! Este frumos sa fim in cautarea succesului, insa totul capata sens numai in momentul in care ne acordam noua atentia cuvenita. Multi oameni isi fac din bani un scop si considera ca atunci cand o sa-i aiba o sa fie cu adevarat fericiti!
Realitatea ne contrazice, banii sunt numai o necesitate pentru satisfacerea unor nevoi, fericirea insa vine din interior, din ceea ce simtim, din ceea ce facem zi de zi, din savurarea fiecarui moment. Multi oameni asteapta sa ajunga la 50 sau 60 de ani pentru a realiza ca nu si-au acordat lor suficienta atentie si abia atunci incep sa aduca un echilibru in viata lor.
Avem facturi de platit, chirii, rate etc, nu putem face abstractie de aceste lucruri! Trebuie sa facem ceva in acest sens, trebuie sa avem o sursa de venit! in momentul in care traim doar pentru a plati facturi, lucrurile se complica. Plecam teleghidati la serviciu, asteptam sa se termine programul, intram din nou in trafic, ne enervam, ajungem acasa, ne uitam la stiri, ne salutam familia pe scurt, mancam in graba, apoi ne uitam la un film si ne culcam. A doua zi ne trezim din nou posomorati si o luam din nou de la capat. O data pe an, incercam printr-un concediu sa ajungem la un echilibru, este insa mult prea putin!
Cate zile din viata ta arata asa? intreb din nou: Cate zile din viata ta, sunt teleghidate, parca trase la Xerox?
Este paradoxal, acordam mai multa atentie facturilor, parerilor celorlalti, barfelor, traficului! Un lucru il facem bine si anume sa ne scuzam ca nu avem timp pentru noi. Acest talent, numit ”scuzenie”, este arma noastra finala, atat fata de noi cat si fata de ceilalti. Suntem buni, ne scuzam, ne victimizam si ne reluam fiecare zi monotona de la capat. Nu ne oferim mintii noastre nici macar o oportunitate, nu incercam sa ne dam nici macar o sansa, iar daca dam o sansa, este una a amanarii! Amanam si ne scuzam ca si cum am trai mii de ani! Probabil ai inteles si simti ca ai doar o viata! Uita-te in urma, poate totusi vezi si lucruri bune, iar in acest caz este minunat!
Te gandesti cumva sa iti oferi sansa de a-ti oferi mai mult? Ai putea sa-ti permiti sa stralucesti? Da, este greu, iar scuzenia sub pretextul lipsei de timp duce la amanare, la lipsa de atentie! Ne scuzam, ca si cum ar fi vorba de altcineva! Provoaca-te si adu lucruri bune in viata ta! Prima intrebare ar fi: Care sunt lucrurile bune in viata ta si ce poti aduce bun in plus!
Sunt gradinari straluciti, care au grja de rasaduri, smulg buruienile sufocante si le uda! Gradinarii speciali vor vorbi cu semintele, cu rasadurile si se vor preocupa zilnic de cresterea florilor! Pentru ei este o arta. Gradinarii vor smulge orice buruiana care ar putea face rau plantelor, vor sadi noi soiuri si le vor creste apoi! Sunt multi gradinari fericiti, ei in permanenta se ocupa de gradina lor, de trandafiri, de lalele, ghiocei, crizanteme, etc. Secretul consta in atentie, implicare, smulgerea buruienilor, pregatirea si intretinerea solului si hranirea florilor! Gradinile cu flori sunt impresionante, te relaxeaza , te binedispun si iti ofera energie!
Cum arata gradina mintii tale? Cum sunt gandurile si experientele tale? Ce faci in acest sens? Sunt in gradina mintii tale mai multe buruieni decat flori? Au sufocat oare buruienile frumoasele flori sau poate nu mai sunt nici macar flori? Buruienile pot reprezenta grijile, stresul si lucrurile neimportante, chiar sufocante! Poate amanam smulgerea buruienilor! Putem ajunge in stadiul in care ne putem convinge ca noi nu crestem flori, ci buruieni sufocante! Ne uitam la ele ce mari si frumoase cresc, le admiram si contemplam! Aceste buruieni sunt frumoase, atat de frumoase incat le aratam si celorlalti, ba chiar incercam sa-i convingem si pe ei sa planteze asemenea buruieni! incearca pentru cateva clipe sa te gandesti la viata ta, la flori si la buruieni! Oare florile tale ce mai fac, sunt culcate la pamant? Nici nu ne mai amintim bine de ele! Poate ca mai sunt pe undeva, insa efortul este prea mare pentru a avea o gradina a mintii minunata!
Poate totusi simti si-ti imaginezi ca ai putea face mai mult pentru tine, poate poti sa devii cea mai importanta persoana din viata ta! Mai jos gasesti 10 cai pe care le poti urma, doar daca simti ca ti se potrivesc si iti doresti acest lucru! S-au scris milioane de pagini pe aceasta tema, va fi greu sa surpind totul pe scurt, considera te rog aceste cai drept un prim pas pe care-l poti face tu in relatia ta cu tine!
Cele 10 cai
1. Hraneste-ti gradina mintii cu informatii/cunostinte sau experiente placute. Poti incepe sa mai citesti. Daca ar fi sa-ti recomand o carte cu care sa incepi aceasta ar fi Robin Sharma – ”Calugarul care si-a vandut Ferrariul”, publicata la editura Vidia! (www.vidia.ro ). Poate nu ai un Ferrari si nu trebuie sa vinzi nimic dupa ce citesti cartea! Cartea iti ofera mai mult, vei gasi in ea obiceiuri si ritualuri care te pot face mai fericit, mai implinit! Urmeaza-le timp de 21 de zile!
2. Reflecteaza timp de douazeci si una de zile asupra a ceea ce faci zilnic. Seara, cinci minute fa o retrospectiva cu lucrurile pe care le-ai facut si pune-ti cateva intrebari: ce am facut astazi? ce am facut pentru mine? ce as putea aduce bun in viata mea? cu ce anume am hranit gradina mintii mele? ce seminte noi am plantat? ce am facut pentru ceilalti, ce as putea face mai bun? Nu sunt neaparat importante raspunsurile, cat sunt intrebarile! intrebarile, in primul rand, ne vor face constienti ca a mai trecut o zi din viata noastra, o zi irepetabila in care am facut, gandit si simtit anumite lucruri! incercati 21 de zile, iar apoi daca va simtiti confortabil continuati acest demers! Va fi un demers in care va cunoasteti mai bine si o modalitate prin care puteti pastra ce este bun in viata si elimina ce este rau.
3. Simplifica-ti viata si bucura-te de fiecare clipa. Bucura-te cand vezi un copil razand, bucura-te cand simti ceva bun, cand razi sau cand vezi un lucru bun! Bucura-te cand vezi oameni fericiti, bucura-te de o discutie, de o ceasca de ceai sau de orice alt lucru marunt! Daca nu esti capabil/a sa te bucuri de lucrurile mici, paradoxal, va fi greu sau imposibil sa te bucuri de lucrurile mari! Viata te pune in fel si fel de situatii, unele poate mai putin asteptate si lipsite de sens! Priveste totul prin lentila bucuriei si savureaza fiecare clipa timp de 21 de zile.
4. Iesi din starea de confort! Provoaca-te! Nu facem multe lucruri pentru ca ne este mai confortabil si mai comod sa nu le facem! Fa lucruri pe care ai fost tentat sa le faci, dar nu le-ai facut, incearca sa-ti invingi temerile si incearca lucruri noi! Experimenteaza si imbunatateste-ti gradina mintii cu noi experiente! Ofera-ti ocazia sa faci lucruri pe care nu le faci de obicei pentru ca esti prins in malaxorul cotidianului! Gandeste-te in fiecare zi la un lucru nou pe care l-ai face! Nu este nevoie neaparat sa fie lucruri extraordinare, poti sa incerci si lucruri simple, precum a gust o noua bautura, a vizita un loc nou sau un muzeu, fa-ti o coafura diferita! Mergi la conferinte sau intalniri atipice, experimenteaza terapii complementare! Fa acele lucruri pe care le-ai amanat! Sunt o multime de lucruri care pot fi facute cu bani putini sau chiar deloc! Trebuie sa investesti in primul rand macar cateva minute in fiecare zi! Cu siguranta va fi o investitie profitabila! Ceasca sufletului este plina de rutina, prejudecati si griji! Daca vei incerca sa torni in ea, va fi in zadar, fara efect! Mai intai goleste aceasta ceasca, macar pentru o vreme si pune in ea numai lucruri minunate, pune lucrurile pe care le meriti!
5. Scoate buruienile din gradina mintiii tale! Buruienile, pot fi ”prieteni” care te storc de energie sau oameni care iti spun ca nu poti! Cele mai importante buruieni sunt de fapt gandurile tale negative, pe care le alimentezi constant! Aceste senimente sunt derivate ale victimizarii si neputintei! Acestea sunt jocuri ale mintii tale care te rod in fiecare zi! Poti sa devii atat de bun/a in a te victimiza, incat ajungi in punctul in care iti faci un mod de viata din acest lucru! Imagineaza-ti ca ai ajuns la finalul vietii tale si intreaba-te: as fi putut face altceva? M-a facut fericit acest rol al victimei? Atat am putut?
6. Uda si ingrijeste ceea ce ai bun! Da o atentie sporita hobby-urilor tale si pune-ti in practica abilitatile si talentele! Pune aceste lucruri atat in slujba ta, cat si a celorlalti! Gandeste-te la misiunea ta, la rolul tau in viata ta si a celorlalti. Einstein spunea ca ce faci pentru tine este trecator, insa ce faci pentru ceilalti ramane pentru eternitate! Dezvolta-te pe tine ajutandu-i pe ceilalti, ofera-le curaj, energie si sprijin! Fa putina miscare, ai grija la alimentatie! Ofera-ti atentie tie, familiei si celor din jurul tau! Dezvaluie potentialul din tine si permite-ti sa stralucesti! Schimbarea si stralucirea vin din interior si sunt de durata!
7. Vizualizeaza un viitor luminos! Forta vizualizarii iti ofera energie pozitiva si rezultate! Proiecteaza-ti, asemenea unui film, cum arata viitorul tau! Proiecteaza imagini pozitive si luminoase! incearca sa te vezi pe tine plin de energie, de incredere, de ganduri pozitive! incearca sa te vizualizezi avand un sentiment de implinire si autorealizare! Proiecteaza si vizualizeaza rezultatul.
Vizualizeaza in detalii cat mai precise, cu sunete, imagini si lumini! Pe masura ce vei vizualiza vei avea o imagine mai frumoasa a viitorului! Surpriza va fi, ca pe masura ce vei repeta acest proces, iti va fi din ce in ce mai clar ce ai de facut pentru a ajunge acolo. Atunci cand cunosti destinatia, vei identifica o multime de cai pentru a ajunge acolo! Vei realiza astfel care sunt lucrurile cu adevarat importante pentru tine si vei face ceva in acest sens! Va fi asemenea unui soare care iti lumineaza drumul! Rezultatele vor fi magnifice, vei observa schimbari dupa cateva zile! O sa-ti placa atat de mult cand vei vedea rezultatele astfel incat vei folosi forta vizualizarii in multe alte aspecte ale vietii tale!
8. Adu in viata ta, in gandurile, sentimentele si actiunile tale energie pozitiva! Adu in biroul sau in casa ta flori care-ti plac! Aprinde betisoare parfumate! Citeste o carte buna, evita stirile negative, stai de vorba cu oameni fericiti si impliniti! Adu in fiecare zi din viata ta cel putin un lucru pozitiv! Poti sa incerci sa folosesti si mantre pentru a fi mai energizat si pozitiv! Mantra, repetata in fiecare zi timp de cateva minute genereaza sentimente placute. Poti alege una din urmatoarele mantre: ”Sunt energizat, bucuros si fericit!”, ”Ma simt din ce in ce mai puternic si mai capabil”, ”Fiecare celula a corpului meu, este o celula a implinirii, a energiei si a succesului! Simt cum puterea vine din interior! Sunt un izvor de energie si iubire”. Alege una sau doua din ele, rosteste-le in gand sau cu voce tare minute in sir! Alege si momente in care este liniste, poti insa sa profiti si de timpii morþi din trafic, atunci cand astepti pe cineva, etc! Vei simþi rezultate deosebite dupa trei patru zile si pe masura ce avansezi spre a 21-a zi vei simti puterea mantrelor!
9. Revenind cu picioarele pe pamant ne putem gandi la facturile pe care trebuie sa le platim! Poate ar fi interesanta o calatorie in Tibet, pana ajungem acolo, avem facturi de platit, rate, telefoane, etc! Poate unele dintre ele sunt inutile, neaducand nimic bun in viaþa noastra, insa este o alta discutie! Pana ajungem acolo avem un serviciu, fie ca angajat fie ca angajator! Vestea buna este ca fiecare dintre cele 8 cai de mai sus pot fi aplicate si la job! Nu ne opreste nimic sa transformam mersul la serviciu in momente de bucurie, de implinire, de a incerca lucruri noi! Mediteaza asupra fiecarei cai si vei gasi cai precise pentru a transforma ceea ce faci in lucruri pozitive! Locul de munca este un loc in care te poti cunoaste mai bine, un loc in care te poti dezvolta sau poti ajuta alti oameni! Este un loc in care te poti bucura sau unde poti vizualiza! Este posibil sa existe anumite constrangeri, totusi nimic nu te opreste sa schimbi locul de munca cu prima ocazie! Timpul petrecut la serviciu poate fi un lucru placut ramanandu-ti ca alternativa chiar transformarea hobbyului intr-o afacere!
10. Tine un jurnal cu insemnari! Scrie in el despre progresul pe care-l inregistrezi, poti scrie in el gandurile care ti-au trecut prin minte sau sentimentele pe care le-ai incercat. Noteaza-ti pe scurt! Poti sa scrii orice in el, inclusiv despre lucrurile pe care le apreciezi sau pentru care esti recunoscator. Am pierdut poate ani, prinsi in malaxor. A urma aceste cai 21 de zile poate reprezenta pasul catre o viata fericita si una implinita! Este important sa fii putin focalizat pe aceste cai in aceasta perioada, castigul insa va fi nemasurat! Doar 21 de zile! Alternativ la varianta clasica de a scrie intr-o agenda sau caiet, poti sa folosesti calculatorul sau chiar un blog! Permite-ti sa stralucesti si bucura-te de viata!
Cu siguranta aceste 10 cai nu sunt limitative, mai sunt multe lucruri de spus, de imaginat, de simtit sau de vazut! Fiecare isi poate gasi propria cale, propriul ritm si poate motiva alti oameni sa aduca in viata lor bunastare, echilibru si impliniri! Urmeaza cele 10 cai timp de 21 de zile, timpul minim necesar ca o actiune sa devina un obicei! Poti continua acest obicei si dupa! Eu imi doresc din inima sa-ti formezi obiceiul de a straluci mai mult, de a te simti mai bine si de a obtine tot ce-ti doresti! Fie ca ti-au placut mai mult sau mai putin cele 10 cai mi-ar placea sa primesc feedbackul tau printr-un comentariu sau pe adresa de email manager@traininguri.ro! Un prim pas catre aplicarea celor 10 cai ar fi sa le printezi si in masura in care este posibil afiseaza-le undeva! Daca te ajuta poti discuta cu cineva apropiat pe acest subiect si ii poti impartasi ceea ce ai de gand, poate chiar sa le urmati impreuna! Daca mai cunosti oameni care consideri ca ar gasi util acest subiect, ofera-le in dar aceste cai! Poate fi un dar minunat!
Cu energie pozitiva,
Marian Rujoiu, trainer Extreme Training (www.traininguri.ro)
Comentarii articol (4)