Activitatea diviziei de colectare a creantelor de la persoane fizice a Coface a crescut ca volum cu 35%, in 2010, ca urmare a primirii in portofoliu a unui numar de 400.000 de cazuri, informeaza un comunicat al companiei specializate in asigurari de credit si colectare de creante comerciale.
Principalele institutii care au decis externalizarea acestui volum de datorii au fost: bancile, companiile de leasing, companiile de asigurari, IFN-urile, companiile de utilitati si telecom.
“Ca si in anii anteriori, sectorul bancar a fost cel care a externalizat cel mai mare volum de creante, avand o pondere in totalul portofoliului Coface de 45%”, se arata in comunicat.
Coface remarca insa si o evolutie ascendenta a sectorului telecom, care si-a crescut puternic ponderea in numar de debite, pana la 42%.
Potrivit companiei, aceasta piata a avut, in 2010, din punct de vedere al valorii creantelor externalizate, o tendinta crescatoare, insa mai moderata comparativ cu volumul, cresterea fiind de 11% si reprezentand o valoare totala a cazurilor de 180 milioane de euro. Valoarea medie a creantei a scazut in 2010, la 1200 de euro, comparativ cu nivelul din 2009 de 1400 euro.
“Populatia inca mai are datorii la banci sau telefonie mobila, insa valoarea acestora este mai mica.
Aceasta evolutie se bazeaza pe fondul crizei economice, in timpul careia veniturile populatiei au scazut considerabil, rata somajului a crescut, iar astfel oamenii au fost nevoiti sa-si restranga considerabil consumul si sa se axeze pe satisfacerea nevoilor de subzistenta”, mai precizeaza documentul.
Conform sursei citate, doar 34% dintre debitori isi platesc integral datoriile, in timp ce 37% dintre acestia nu achita nimic, refuzand sa-si plateasca datoriile. Restul de 29% achita partial sau perioada de recuperare a datoriilor de la ei este indelungata si anevoioasa, fiind depuse eforturi considerabile pentru recuperarea banilor.
“Cel mai ridicat grad de recuperare il au creantele cu intarzieri de 1-60 de zile, numite si „early collection” sau „fresh cases”, rata de succes pentru acestea fiind de peste 80%. Insa, avand in vedere ca orice agentie de colectare acopera intreaga paleta a activitatii de colectare, de la cazuri fresh pana la cazuri ce intra in faza de colectare in instanta, rata medie a colectarii se situeaza la 25%”, se mai arata in comunicatul companiei.
Pentru 2011 Coface estimeaza o mentinere a cresterii pietei de 15%, iar ca principale institutii cu volume mari de creante de externalizat, se vor mentine bancile, companiile de telecom, de asigurari si leasing si IFN-urile.
„Este evident ca economia nu si-a revenit inca, iar in piata exista in continuare creante de colectat, atat de la populatie cat si de la companii. Efectele perioadei anterioare crizei inca se mai vad, cand populatia se supraindatora fara sa economiseasca. La aceasta se mai adauga si impactul masurilor luate de guvern, dar si de companii in vederea rezistarii pe piatt, in ultimii doi ani, prin reducerea substantala a veniturilor sau disponibilizarea angajatilor. Prevedem astfel o ingreunare a procesului de colectare, practic pentru aceleasi rezultate, se vor depune eforturi duble, ceea ce va duce si la o crestere a costurilor de colectare, fapt resimtit si in ultimul an de zile”, a declarat Constantin Coman, Director Divizie Colectare Creante & Legal Coface.
Comentarii articol (0)