avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Leasing operational
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Leasing operational

Un SRL poate incheia contract de leasing operational fara sa aiba obiectul principal de activitate acest lucru si un un capital minim de 200 mii euro?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 12:37, 14 Mai 2015
In cazul leasing-ului operaţional plăteşti "închirierea" maşinii, în rata de leasing fiind incluse atât asigurările, cât şi eventualele reparaţii şi chiar schimbarea anvelopelor, dacă e cazul. Practic, clientul "închiriază" maşina pe o perioadă mai mare, toate cheltuielile cu aceasta fiind suportate de compania de leasing.
Cu toate acestea, rata lunară este de obicei mai mare pentru că leasing-ul operaţional nu presupune plata unui avans.

Leasingul operational este o inchiriere pe termen lung avand urmatoarele caracteristici:
– durata maxima pentru leasing operational poate fi de 57 luni intregi;
– valoarea ramasa a vehiculului la finele contractului de leasing operational este exact marja companiei Locatorului, acesta putand incasa cel mult pretul de achizitie al vehiculului prin rate de leasing.
– pe toata durata contractului Locatorul (compania de leasing operational) este unic proprietar al vehiculului. Vehiculul va fi amortizat ca mijloc fix de catre Locator, nu de catre Locatar;
– Contractul de leasing operational nu poate fi inchis mai devreme de 12 luni de la data semnarii sale;
– Nu necesita scoring bancar si poate fi propus de catre SRL-uri care au capital social de minim 200.000 euro;
– Nu obliga Locatarul la achizitia vehiculului la finele duratei de leasing, dar nici nu il impiedica sa faca acest lucru daca valoarea de achizitie este una de piata cu conditia ca optiunea de cumparare sa nu fie exercitata la inceputul contractului.
– Ratele de leasing operational sunt integral deductibile.

In practica apar anumite aspecte care limiteaza masiv disponibilitatea acestei forme autentice de leasing:
– Masinile care sunt acceptate pentru un dosar de leasing operational sunt in peste 90% din cazuri doar vehicule noi;
– Durata minima a unui contract de leasing operational nu poate fi sub 36 luni, altfel valoarea reziduala impusa de Codul Fiscal risca sa fie mai mare de 50% , ceea ce ar insemna ca dupa 3 ani Locatorul ar ramane sa recupereze mai mult decat valoarea reala de piata a vehiculului (arareori o masina de 3 ani si 75-100.000 km are o valoare de piata mai mare de 40-45% din pretul de achizitie)
– In general rata de leasing operational include costuri de intretinere, caz in care acest produs ramane eficient doar pentru companiile dispuse sa externalizeze costurile legate de exploatarea flotei proprii de autovehicule;
– Este solicitata o garantie de buna executie (media pietei 20% din pretul vehiculului) pe care Locatarul o plateste Locatorului inainte de livrare si care se returneaza la finele contractului de leasing operational. Aceasta garantie de buna executie nu este deductibila de catre Locatar si nu poate produce nici un fel de venit Locatarului (ca dobanda adusa de un depozit). In plus, indiferent de cuantumul ei, garantia nu are nici un impact asupra ratei de leasing (in sensul reducerii acesteia similar avansului de la credit/leasing financiar).

Acte necesare pentru Persoane Juridice
Formularul de solicitare finantare leasing completat, semnat si stampilat de reprezentantul firmei solicitante si semnat de dealer pentru conformitate - original :
-Oferta de leasing semnata si stampilata de client si de dealer - original
-Certificat de Inregistrarea (CUI) - copie semnata de dealer pentru conformitate
-Act de identitate (BI/CI) al persoanei imputernicite sa semneze documentatia in relatia cu finantatorul - copie semnata de dealer pentru conformitate - si imputernicirea pentru aceasta persoana, daca este diferita de reprezentantul legal - original
-Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor de achizitionare a autoturismului si de desemnare a reprezentantului in relatia cu finantatorul
-Act constitutiv al societatii - copie semnata si stampilata pentru conformitate
-Cel mai recent act aditional la actul constitutiv al societatii - copie semnata si stampilata pentru conformitate
-Toate actele aditionale la actul constitutiv al societatii ce se refera la modificarea asociatilor, reprezentantilor legali sau la puterile de reprezentare ale acestora - copii semnate si stampilate pentru conformitate
-Ultimul bilant contabil al firmei, cu dovada depunerii acestuia la organele competente, conform legislatiei in vigoare, balanta lunara aferenta bilantului contabil si ultima balanta lunara disponibila - copii semnate si stampilate pentru conformitate.

Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2015
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare reziduala levantica levantica Buna ziua, imi puteti spune va rog, cum se stabileste valoarea reziduala la o masina, in cadrul unui contract de leasig operational, cunoscand durata ... (vezi toată discuția)
La achizitia unei masini tva-ul este sau nu deductibil? loredana.s loredana.s Buna, As avea o intrebare:As vrea sa achizitionez o masina pe firma pentru a-mi reduce din TVA. Unii zic ca la achizitia masinii TVA-ul este deductibil altii ... (vezi toată discuția)
Returnare masina luata in leasing cactusul cactusul Ce inregistrari contabile sa fac pentru o masina care se returneaza societatii de leasing in conditiile in care in balanta nu apare contul 167? Contabila de ... (vezi toată discuția)