avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general valoare reziduala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

valoare reziduala

Buna ziua, imi puteti spune va rog, cum se stabileste valoarea reziduala la o masina, in cadrul unui contract de leasig operational, cunoscand durata contractului cu ratele lunare de leasing, pretul de achizitie al masinii.Se scade din pretul de achizitie valoarea ratelor achitate sau exista un procent care defineste valoarea reziduala a bunului.
Pentru orice raspuns multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 14:44, 25 Martie 2010
Pentru a putea intelege totul despre operatiunile de leasing, trebuie sa cunoasteti semnificatiile termenilor si expresiilor folositi in acest mecanism financiar.
In primul rand, trebuie sa stiti ca valoarea de intrare reprezinta acea valoarea la care a fost achizitionat bunul de catre finantator, adica costul de achizitie.
Valoare totala reprezinta valoarea totala a ratelor de leasing la care se adauga valoarea reziduala, iar valoare reziduala este valoarea la care, la expirarea contractului de leasing, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre utilizator.
Rata de leasing reprezinta, in cazul leasingului financiar, cotaparte din valoarea de intrare a bunului si a dobanzii de leasing.
Dobanda de leasing reprezinta rata medie a dobanzii bancare pe piata romaneasca. In cazul leasingului operational, rata de leasing reprezinta cota de amortizare calculata in conformitate cu actele normative in vigoare si un beneficiu stabilit de partile contractante.

De regula, valoarea reziduala reprezinta ultima rata pe care utilizatorul o achita catre finantator si aceasta reprezinta valoarea la care are loc transferul proprietatii (de regula 20% din valoarea masinii).
In unele contracte valoarea reziduala este inclusa in ratele de leasing.
Valoarea reziduala a unui bun achizitionat printr-un contract de lesing financiar este stabilita de societatea de leasing, nu de cel ce achizitioneaza bunul.
Aceasta valoare este trecuta in contract, de obicei in anexa cu scadentarul.
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
Cornelia Tulpan, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare reziduala la contract de leasing Georgeta Anghel (Rusu) Georgeta Anghel (Rusu) Am nevoie de o informatie privind calculul valorii reziduale intr-un contract de leasing. Exista vreo prevedere legala in care se mentioneaza cum se ... (vezi toată discuția)
Valoare reziduala cuprinsa in rata diana81 diana81 Sunt nedumerita daca am valoarea reziduala prinsa in rata si primesc factura in fiecare luna cu rata si valoarea reziduala TVA AFERENT VALORII REZIDUALE ... (vezi toată discuția)
Leasing financiar Va rog sa-mi precizati care sunt inregistrarile care se fac in contabilitatea utilizatorului in cazul achizitionarii unui autoturism in sistem de leasing ... (vezi toată discuția)