LEXUSS a scris:
Sa inteleg ca in cadrul contractului de leasing utilizati un autoturism destinat exclusiv transportului de persoane care se incadreaza la nedeductibilitatea TVA privind achizitia, precizata in OG 34/2009.
In acest caz, da, ati primit un raspuns eronat. Atat in normele de aplicare cat si in "celebra" circulara emisa de min finantelor, se specifica faptul ca valoarea reziduala reprezinta transferul bunului din proprietatea societatii de leasing. Faptul ca dvs. platiti cote din rata reziduala IN AVANS reprezinta nemijlocit acceptul dvs de a achizitiona bunul la sfarsitul contractului si mai mult decat atat, d.p.m.d.v. in acest caz nici TVA aferent ratelor de leasing nu mai pooate fi deductibila, intreg contractul de leasing constituind de fapt o livrare de bunuri.
Buna ziua,
din cate auzisem eu, optiunea de cumparare exprimata in scris, de utilizator, reprezinta momentul acceptului de achizitionare a bunului respectiv.
Ma aflu in o situatie asemanatoare, iar includerea ratei reziduale in ratele lunare, mi a fost impusa de societatea de leasing. La aceasta se adauga faptul ca in contractul de leasing se mentioneaza ca trebuie sa imi exprim optiunea de cumparare cu 2 luni inainte de finalizarea leasing ului,(moment in care se face transferul dreptului de proprietate).
Atat timp cat transferul dreptului de proprietate reprezinta momentul livrarii de bunuri si ea se face cu 2 luni inainte de finalul leasing ului, cred ca nedeductibil ar trebui sa fie tva ul ultimelor 2 rate sau macar al ultimelor 2 rate plus valoarea reziduala, daca o considera ca valoarea de transfer.
Va rog, ma puteti lamuri? Multumesc.