In Uniunea Europeana, femeile castiga, in medie, de-a lungul vietii, cu 17,5% mai putin decat barbatii, informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene. Astfel, sambata, 5 martie se va sarbatori Ziua Europeana a Egalitatii Salariale, ziua semnificand, totodata si marcheaza numarul de zile suplimentare din anul 2011 pe care femeile trebuie sa le munceasca pentru ca suma de bani castigata de acestea sa fie echivalenta cu cea obtinuta de barbati in 2010.
Comisia Europeana se angajeaza sa reduca diferentele de salarizare intre barbati si femei si a publicat, in septembrie 2010, o strategie globala privind egalitatea intre sexe. Ziua Europeana a Egalitatii Salariale din acest an, care vizeaza sensibilizarea cetatenilor fata de aceste diferente de salarizare, prefateaza Ziua Internationala a Femeii, care are loc pe 8 martie.
„97 de milioane de femei din Europa lucreaza de la 1 ianuarie, insa incep sa fie remunerate efectiv abia saptamana aceasta”, a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar european pentru justitie.
Potrivit CE, Ziua Europeana a Egalitatii Salariale readuce in prim-plan amploarea eforturilor pe care trebuie sa le depunem pentru a elimina diferentele de salarizare intre barbati si femei. Alaturi de statele membre si de partenerii sociali, vom incerca sa reducem considerabil diferentele de salarizare intre barbati si femei in UE, astfel incat in viitor sa nu mai avem nevoie de o zi a egalitatii salariale care sa marcheze disparitatile in materie de salarii intre barbati si femei.
„Remunerare egala pentru munca egala” reprezinta unul din principiile fondatoare ale UE. Acest concept a figurat deja in Tratatul de la Roma din 1957. Cu toate acestea, progresele realizate in materie de reducere a diferentelor de salarizare intre barbati si femei au fost lente. Potrivit celor mai recente statistici realizate pentru anul 2008, procentajul variaza de la 5% in Italia pana la 30% in Estonia. Acest lucru reflecta inegalitatile complexe care persista pe piata fortei de munca.
Pentru a face fata acestor diferente de salarizare, Comisia:
- va sprijini initiativele in favoarea remunerarii egale la locul de munca, precum marcile, „cartele” si premiile pentru egalitate, de exemplu cele identificate intr-un studiu recent al UE privind anumite initiative fara caracter legislativ pentru societati, in vederea promovarii egalitatii de sanse intre femei si barbati la locul de munca (EU study of non-legislative initiatives for companies to promote gender equality at the workplace);
- va favoriza elaborarea unor instrumente pentru angajatori care sa corecteze disparitatile salariale nejustificate; cum ar fi Logib, un instrument utilizat in Germania si Luxemburg, care permite societatilor sa identifice diferentele de salarizare intre barbati si femei in cadrul organizatiilor lor;
- va examina posibilitatile de imbunatatire a transparentei remunerarii, precum si impactul asupra egalitatii de remunerare al acordurilor de lucru atipice, cum ar fi munca cu fractiune de norma si contractele pe durata determinata;
- va incerca sa incurajeze femeile si barbatii sa imbratiseze profesii netraditionale; va facilita, atat pentru femei, cat si pentru barbati, concilierea vietii profesionale cu viata privata;
Datorita legislatiei UE si a legislatiei nationale privind egalitatea salariala, numarul cazurilor de discriminare directa - diferente de salarii intre barbatii si femeile care fac exact aceeasi munca – a scazut. Dar diferenta de salarizare are conotatii mai largi: aceasta reflecta discriminarea si inegalitatea care continua sa se manifeste pe intreaga piata a fortei de munca.
Cum diferenta de salarizare se reflecta asupra veniturilor obtinute dupa o viata de munca, rezulta ca femeile vor avea pensii mai mici. Prin urmare, probabilitatea de a se confrunta cu saracia la batranete este mai mare in cazul femeilor:
22% dintre femeile in varsta de 65 de ani sau mai mult sunt expuse riscului de saracie, in timp ce numai 16% dintre barbati se afla in aceasta situatie.
Activitatile de sensibilizare au un rol esential in a informa angajatorii, angajatii si partile interesate despre motivele persistentei unor diferente de salarizare intre femei si barbati si despre modalitatile in care acestea pot fi reduse. De aceea, Comisia continua sa deruleze o campanie de informare la nivelul UE, cu
actiuni in toate cele 27 de state membre ale UE. Un instrument online de calcul al diferentei de salarizare intre barbati si femei (online gender pay gap calculator) permite angajatilor si angajatorilor sa aiba o reprezentare a diferentelor de salarizare intre femei si barbati.
Un sondaj Eurobarometru privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, lansat anul trecut, arata ca
62% dintre europeni considera ca exista in continuare inegalitate intre femei si barbati in multe domenii ale societatii. 82% dintre persoanele chestionate au afirmat ca diferenta de salarizare intre barbati si femei ar trebui abordata urgent, iar 61% dintre respondenti considera ca deciziile la nivelul UE joaca un rol important in promovarea egalitatii de sanse intre femei si barbati.
La 1 martie, vicepresedintele Reding s-a intalnit cu directori si cu presedinti ai consiliilor de administratie ai unor mari societati europene pentru a discuta despre modalitatile de crestere a numarului de femei din consiliile de administratie ale intreprinderilor.
_
Mai multe informatii despre egalitatea de sanse intre femei si barbati in UE aici.
Mai multe informatii despre campania privind diferentele de salarizare intre barbati si femei aici.
Comentarii articol (1)