Parlamenul European (PE) a adoptat marti, 18 noiembrie, raportul elaborat de Edit Bauer, (PPE-DE, Slovacia), prin care se solicita Comisiei Europene revizuirea legislatiei actuale referitoare la aplicarea principiului egalitatii de remunerare intre femei si barbati.
In Uniunea Europeana femeile castiga in medie cu 15% mai putin decat barbatii si cu pana la 25% mai putin in sectorul privat. Diferentele de remunerare variaza intre 4% si peste 25% in statele membre si aceasta diferenta nu pare a se diminua in mod considerabil. Totodata, o femeie este nevoita sa lucreze pana in data de 22 februarie (adica 418 zile) pentru a castiga la fel de mult ca un barbat pe perioada unui an, potrivit datelor prezentate de PE
Chiar daca femeile au in timpul scolii o rata a promovabilitatii mai mare decat barbatii si alcatuiesc majoritatea absolventilor, nu se inregistreaza o reducere comparabila a diferentei de remunerare.
Potrivit membrilor Parlamentului European, diferenta de remunerare este rezultatul discriminarilor directe si indirecte, al factorilor sociali si economici, al segregarii de pe piata muncii si al structurii generale salariale si este, in plus, legata de o serie de factori juridici, sociali si economici, care nu se limiteaza la problema remunerarii egale pentru aceeasi munca.
Profesiile si locurile de munca in care predomina femeile au tendinta de a fi subevaluate in comparatie cu cele in care predomina barbatii, situatie care nu este justificata in mod necesar de niciun criteriu obiectiv, se precizeaza in acelasi raport.
Regim salarial diferit
Regimul salarial care tine cont de vechime la calcularea remunerarii este defavorabil acelor femei care au fost nevoite sa isi intrerupa (de mai multe ori) cariera din cauza unor factori externi, precum intreruperile din activitatea profesionala legate de copii, optiuni ocupationale diferite sau programe de lucru scurte, si dezavantajeaza in mod permanent si structural aceste femei.
O evaluare profesionala neutra din punct de vedere al genului ar trebui sa se bazeze pe noi sisteme de clasificare si de organizare a personalului, pe experienta profesionala si productivitate, evaluate in primul rand din punct de vedere calitativ, care sa fie utilizate drept sursa de date si de grile de evaluare ce urmeaza sa serveasca la stabilirea remuneratiilor, tinand cont, in mod corespunzator, de principiul comparabilitatii.
Sanctiuni
Din diverse motive, legislatia in acest domeniu este in mod evident mai putin eficienta si, avand in vedere faptul ca problema in ansamblul ei nu a putut fi rezolvata doar prin intermediul legislatiei, Comisia europeana si statele membre ar trebui sa ia in considerare consolidarea legislatiei actuale prin introducerea unor tipuri adecvate de sanctiuni.
Ziua europeana a egalitatii salariale
In raport se propune organizarea unei Zile europene a egalitatii salariale (ziua in care femeile din Europa au castigat, in medie, salariul perceput, in medie, de barbati in cursul unui an), care ar trebui sa ridice gradul de sensibilizare la inegalitatile salariale existente si sa-i determine pe toti cei interesati sa adopte initiative suplimentare pentru eliminarea acestor disparitati.
Acest raport a fost
adoptat conform articolului 39 al Regulamentului de procedura al PE, potrivit caruia Parlamentul poate solicita Comisiei sa ii prezinte orice propunere adecvata in vederea adoptarii unui act nou sau a modificarii unui act existent, prin adoptarea unei rezolutii pe baza unui raport din proprie initiativa al comisiei competente.
Rezolutia, care necesita votul majoritatii calificate,
a fost adoptata cu 590 voturi pentru, 23 impotriva si 46 de abtineri.
Sursa: Serviciul de presa al Parlamentului European
Comentarii articol (0)