avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Asigurare auto-femei
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Asigurare auto-femei

Abia mi-am luat masina si am inteles ca asigurarea auto pt femei va creste deoarece aceasta avea pret mic, fiindca era considerat ca femeile conduc prudent si au risc mic de accidente: "Luarea in calcul a sexului asiguratului ca un factor de risc pentru contractele de asigurari constituie o discriminare, a decis Curtea Europeana de Justitie. In consecinta, Curtea a cerut companiilor de asigurari sa adopte o practica unisex la stabilirea primelor contractele de asigurari, incepand din data de 21 decembrie 2012." Pana acum totul e ok. Foarte bine ca au decis asta. Problema e ca unii asiguratori au inteles total gresit si aplica de pe acum tarife mult mai mari pt femei decat pt barbati in baza faptului ca "sunt femei". Ce vreau sa stiu este daca legea cu tarifarea unisex este deja in vigoare in UE, si implicit in Romania (stiu ca acolo scrie "incepand din data de 21 decembrie 2012", dar poate e incorect), si daca pot da in judecata aiguratorul, pt discriminare. Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2012
zuzikzuzix, utilizator
Cel mai recent răspuns: zuzikzuzix , utilizator 10:59, 23 Martie 2012
Dispozitiile comunitare se aplica prioritar fata de dispozitile interne.
Fcaeti o notificare catre asigurator in care va exprimati pretentiile iar daca nu va raspund in mod favorabil adresati-va instantelor judecatoresti.
Multumesc!
Directiva 2004/113/CE a Consiliului privind egalitatea de tratament intre barbati si femei in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii (adoptata in unanimitate de catre Consiliul de Ministri al UE) interzice discriminarea directa si indirecta pe criterii de sex in afara pietei muncii.

La articolul 5 alineatul (1) din directiva se precizeaza ca: „Statele membre vegheaza pentru ca, in toate noile contracte incheiate dupa 21 decembrie 2007, utilizarea sexului ca factor in calculul primelor si prestarilor in domeniul serviciilor de asigurare si al serviciilor financiare conexe sa nu duca la crearea, pentru cei asigurati, a unor diferente in materie de prime si prestatii.”
Curtea a constatat ca scutirea de la aplicarea normei privind primele si prestatiile unisex prevazuta la articolul 5 alineatul (2) este incompatibila cu scopul directivei, astfel cum a fost stabilit la articolul 5 alineatul (1), si, prin urmare, cu Carta drepturilor fundamentale a UE. Curtea a decis:

„Incepând cu 21 decembrie 2012, articolul 5 alineatul (2) din Directiva 2004/113/CE a Consiliului din 13 decembrie 2004 de aplicare a principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati privind accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii este nevalid.”

Desi aceste aspecte au aplicare de la 21.12.2012, incercati cu notificarea despre care am amintit mai sus.
Va multumesc mult! Asa am sa fac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie ???? corinuta corinuta Buna, m-ar interesa legislatie in domeniul egalitatii de sanse, intre barbati si femei, drepturile salariale..., drepturile de a se reincadrain munca, pe ... (vezi toată discuția)
Care sunt criteriile pt restructurarile unor angajati pe aceeasi pozitie in firma? curaj curaj Avem urmatorul caz: Eu si inca o colega lucram intr-un departament al unei firme. Vine o directoare noua cu oamenii ei, cu care a lucrat in toate joburile ... (vezi toată discuția)
Discriminare de gen Ema Cosma Ema Cosma A avut cineva vreo speta cu discriminarea femeii la locul de munca? Stie cineva ce probe s-au adminsitrat sau exista pe rolul instantelor un astfel de caz? ... (vezi toată discuția)