avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care sunt criteriile pt restructurarile unor angajati ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care sunt criteriile pt restructurarile unor angajati pe aceeasi pozitie in firma?

Avem urmatorul caz:

Eu si inca o colega lucram intr-un departament al unei firme. Vine o directoare noua cu oamenii ei, cu care a lucrat in toate joburile trecute, si decide sa ne dea pe noi afara. Noi si oamenii ei avem aceleasi pozitii. Care e speta conforma careia putem da in judecata? Mentionez ca am avut parte de tratamente disciminatorii: nu am avut acces la informatie necesara desfasurarii muncii in vreme ce oamenii ei au acess la aceste baze de date. Nu am participat la nici o sedinta de interes pt noi in vreme ce oamenii ei au participat. Nu ni s-a dat efectiv nimic de munca timp de luni de zile desi am cerut de munca. Am ajuns sa facem munca pt alte departamente doar ca sa nu stam.
Cel mai recent răspuns: curaj , utilizator 09:38, 21 Iunie 2010
Adica daca sunt mai multi oameni cu aceeasi functie intr-un departament, si angajatorul da afara doar o parte din ei, trebuie sa existe niste criterii clare pe seama carora sunt disponibilizati anumiti angajati?

Actualul meu director a venit in companie la o luna dupa angajarea mea si a venit cu oamenii lui. acum ne da pe noi cei vechi afara si-i pastreaza doar pe cei cu care a venit.
1. Criteriile de concediere in asemenea cazuri ar trebui sa fie stipulate in CCMal unitatii dvs.sau in Regulamentul intern.
2. Daca nu aveti statuate asemenea prevederi atunci se aplica prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010, daca este vorba de concedieri colective:
Art.81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) In cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.
(4) In ipoteza in care doua sau mai multe persoane salariate sunt in aceeasi situatie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.
3. Daca veti considera ca ati fost concediati ilegal, veti putea contesta deciziile de concediere la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul.
Puteti contesta decizia de concediere in 30 de zile la Tribunalul de domiciliu pe motivele de mai sus.daca sunteti mai multi , cu atat mai bine.!Consultati un avocat
Da, suntem doua persoane.
practic capul nostru de acuzare este ca am fost tratate inegal dupa care am fost date afara. nu ma pricep, dar sunt doua lucruri diferite, tratamentul inegal si disponibilizarea?

In plus, ca si angajat, pot cere explicatii pt care suntem date afara? adica e suficient ca ei sa justifice cum ca e vorba de restrangerea activitatii sau de dificultati economice? putem cere sa se demonstreze acest lucru?
Daca dintre 3 angajati cu aceeasi functie in departament, sunt concediati doar 2, iar celalalt ramane (pe motiv ca este prietenul apropiat de multi ani al sefului), putem cere explicatii pt care am fost noi disponibilizate iar nu cea de-a treia persoana?

Alte discuții în legătură

Concediere individuala mihaelaroxana11 mihaelaroxana11 Buna ziua, Pentru o societate care are 15 angajati este considerata concediere individuala daca se concediaza in aceeasi zi 3 salariati (posturi identice) ... (vezi toată discuția)
Tratament diferențiat, ostil la locul de munca cum poate fi ... Cornely Cornely Tratament diferențiat, ostil la locul de munca Cum poate fi gestionata o situație privind tratamentul diferențiat și ostil al unui director de institutie ... (vezi toată discuția)
Discriminare ozd_82 ozd_82 Buna ziua, Am nevoie de consiliere juridica pentru urmatoarea problema: Sunt angajat in functia de lucrator gestionar intr-o importanta companie din tara. ... (vezi toată discuția)