avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legislatie in ceea ce priveste intrebarile la un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legislatie in ceea ce priveste intrebarile la un interviu

Buna ziua,

Va rog mult sa ma ajutati cu articolul din legislatia romana care se refera la intrebarile interzise la un interviu.
Am cautat, dar nu am gasit articolul, articolele care mentioneaza expres intrebarile interzise la un interviu.

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 13:36, 7 Iulie 2012
Nu exista asa ceva prevazut in legislatia noastra ..
Peste tot am gasit informatii si articole in ceea ce priveste intrebarile interzise si discriminarea pe baza de sex, religie, convingeri politice etc. Toata lumea vorbeste despre acest subiect insa nicaieri nu este reglementat. Codul muncii la art.5 vorbeste despre discriminare. Punctul 3 s-ar putea referi si la interviurile de angajare.
Din punct de vedere etic, mi se pare inadmisibila intrebarea la un interviu de angajare daca o femeie isi mai doreste un copil sau daca este sau nu casatorita, insa acest lucru nu este suficient ca sa pun stopez aceste intrebari la un interviu.

"ART. 5 – Egalitatea de tratament

(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.

(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.

(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.

(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe."
Multumesc de raspuns!
ART29(3)Codul Muncii:
(3) Informatiile cerute, sub orice forma, de catre angajator persoanei care solicita angajarea cu ocazia verificarii prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decat acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum si aptitudinile profesionale.


ART.5 al(2)(3)Codul Muncii:


(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.

Avand in vedere reglementarile mai sus precizate,In calitate de angajator ,nu poti discrimina la interviu ,adresand intrebari referitoare la varsta, gen, rasa, dizabilitati, nationalitate sau religie,chiar daca adresezi o serie de intrebari ce aparent ar fi discriminatorii,dar care in fapt te ajuta sa apreciezi cat mai obiectiv daca candidatul are capacitatea de a ocupa postul respectiv,ca de ex:
.
-Daca jobul presupune munca peste program sau calatoriile si consideri ca obligatiile familiale ale candidatului il va impiedica sa lucreze asa cum postul o necesita, poti intreba daca este dispus sa lucreze peste program si daca poate calatori. Nu ai voie sa intrebi daca aplicantul are sau isi doreste sa aiba copii.

-Daca jobul necesita anumite abilitati fizice poti intreba candidatul daca poate sa indeplineasca anumite sarcini cum ar fi sa stea in picioare pentru mai mult timp sau sa ridice o anumita greutate. Asadar, nu sunt permise intrebarile referitoare la inaltime, greutate, istoricul medical sau certe dizabilitati.

-Daca jobul presupune lucrul sambata ,nu vei intreba candidatul daca este musulman,este ilegal sa intrebi candidatul despre religia sa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator
Referitor la egalitatea de tratament vedeti si dispozitiile . 7 din Legea nr.202/2002, si anume:
(1) Prin egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati in relatiile de munca se intelege accesul nediscriminatoriu la:
a) alegerea ori exercitarea libera a unei profesii sau activitati;
b) angajare in toate posturile sau locurile de munca vacante si la toate nivelurile ierarhiei profesionale;
c) venituri egale pentru munca de valoare egala;
d) informare si consiliere profesionala, programe de initiere, calificare, perfectionare, specializare si recalificare profesionala;
e) promovare la orice nivel ierarhic si profesional;
f) conditii de munca ce respecta normele de sanatate si securitate in munca, conform prevederilor legislatiei in vigoare;
g) beneficii, altele decat cele de natura salariala, precum si la sistemele publice si private de securitate sociala;
h) organizatii patronale, sindicale si organisme profesionale, precum si la beneficiile acordate de acestea;
i) prestatii si servicii sociale, acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.
(2) In conformitate cu prevederile alin. (1), de egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati in relatiile de munca beneficiaza toti lucratorii, inclusiv persoanele care exercita o activitate independenta, precum si lucratorii din agricultura.
(3) Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor, functionari publici si personal contractual, din sectorul public si privat, inclusiv din institutiile publice.

Alte discuții în legătură

Discriminare Detoate Detoate Discriminarea la locul de muncă poate fi si prin programul de lucru?în condițiile în care cu același timp de contract de munca unii beneficiază de ... (vezi toată discuția)
Grefieri crin1988 crin1988 Daca o persoana are un hadicap este acceptata pentru inscrierea scolii de grefieri sau pentru ocuparea unui post pe baza de concurs ? (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca mirana mirana Care sunt sansele sa fiu concediat de catre angajator in conditiile in care eu imi indeplinesc sarcinile de servici dar nu sunt iubit pentru ca nu stau cu ... (vezi toată discuția)