Senatul a adoptat marti, in calitate de prima camera sesizata, proiectul de lege prin care se introduce mecanismul de coplata in sistemul medical din Romania. Astfel, odata cu intrarea in vigoare a legii, vom plati pentru serviciile medicilor de familiei sau ale medicilor specialisti din spitale, insa nu si pentru pentru asistenta medicala de urgenta.
Mecanismul de coplata
Coplata va reprezenta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, in momentul utilizarii efective a acestora.
Unde se va aplica?
Sistemul de coplata se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta. Pentru contributia personala a serviciului medical pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia.
Tichetele pentru sanatate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata acestora. Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate
nu va depasi 600 RON/an.
Exemple:
Servicii de medicina primara
Coplata pentru consultatiile medicului de familie va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei.
Servicii in ambulatoriu
Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist in afara programului de lucru – 20 lei
Servicii spitalicesti
Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei/ episod de internare
La stabilirea preturilor pentru tichetele de sanatate au fost luate in considerare valori din tari care au avut un parcurs similar Romaniei si care au introdus mecanisme de plata suplimentara a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croatia. De asemenea, in definirea sistemului a fost urmat exemplul unor tari din Europa de Vest care au o experienta consistenta in gestionarea contributiilor suplimentare.
Prin introducerea tichetelor pentru sanatate se vor genera in sistem aprox. 378 milioane de lei/anual, fonduri care vor ramane la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sanatate) si care vor putea fi utilizate pentru cresterea calitatii serviciilor de sanatate.
Pentru ce servicii nu se va plati?
De asemenea, NU toate serviciile se vor plati.
Exemple:
Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afectiuni incluse in Programele de sanatate, pentru afectiunea de baza: sedintele de chimioterapie, de radioterapie si de hemodializa si dializa peritoneala etc. in continuare, bolnavii cronici inscrisi in programele nationale de sanatate vor beneficia de servicii si tratament gratuite
Categorii de servicii acordate in situatiile de urgenta medico-chirurgicala, pana la stabilizarea bolnavului: urgente chirurgicale - accidente rutiere, casnice (electrocutare, arsuri etc), de munca, plagi prin taiere, impuscare, intepare, apendicite acute, pancreatita acuta, colecistita acuta, fracturi, etc si urgente medicale - infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colica biliara, renala, etc. , daca pacientul se interneaza in spital prin UPU, CPU sau Camera de Garda.
Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afectiuni endemo-epidemice: boli infectioase acute (meningite, encefalite) pana la stabilizarea bolnavului, boli transmisibile, pana la negativare.
De asemenea, pentru nastere nu se incaseaza coplata.
Cine va fi scutit de la coplata?
Nu toti cetatenii vor plati aceste contributii. Exista categorii de persoane scutite de la coplata:
• Pensionari sub 700 lei/luna
• Copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri
• bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, daca nu realizeaza venituri din munca
Un numar de 8 006 507 de persoane vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sanatate.Vor plati coplata 62% dintre cetatenii Romaniei.
Ce trebuie sa stim despre coplata?
-Coplatile vor contribui la stabilirea traseului corect al pacientului in sistemul de sanatate;
-Sumele aferente coplatii vor constitui, in totalitate, venituri ale furnizorilor de servicii medicale;
-Dupa plafonul de maxim 600 lei/an, un pacient nu va mai achita coplata;
-Documentul justificativ prin care se face dovada coplatii serviciilor medicale este ,,tichetul moderator pentru sanatate
-lista serviciilor medicale pentru care se incaseaza coplata si nivelul coplatii vor fi stabilite prin contractul-cadru si normele de aplicare a acestuia.
Comentarii articol (50)