Introducerea obligativitatii certificatelor de performanata energetica pentru cladiri a fost propusa de Executiv inca din anul 2005, dar abia, de la 1 ianuarie 2011, a devenit obligatoriu in cazul vanzarii sau inchirierii unui imobil. Necesitatea certificatelor energetice la nivelul Uniunii Europene este, insa, discutabila.
Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor este, de fapt, transpunerea in legislatia interna a prevederilor Directivei CE 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor.
“In art. 7 aceasta directiva impune ca Statele membre sa edicteze o legislatie astfel incât <<
Statele membre asigura ca la constructia, vanzarea sau inchirierea unei cladiri proprietarul sa puna la dispozitia proprietarului sau potentialului cumparator sau locatar, dupa caz, un certificat de performanta energetica>>”, spune
avocatul Felix Tudoriu.
Acesta precizeaza ca traducerea din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOCE) este oarecum deficitara, incluzând afirmatia absolut ilogica ca proprietarul este obligat sa puna la dispozitia proprietarului (adica sie insusi) acel certificat. Textul in engleza al aceleasi dispozitii este
<<Member States shall ensure that, when buildings are constructed, sold or rented out, an energy performance certificate is made available to the owner or by the owner to the prospective buyer or tenant, as the case might be.>> Ceea ce este un pic diferit si cu logica insemnand:
<<Statele membre asigura ca la constructia, vânzarea sau inchirierea unei cladiri sa fie pus la dispozitia proprietarului sau proprietarul sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau locatar, dupa caz, un certificat de performanta energetica.>>
„<<
Sa fie pus la dispozitia proprietarului>>” priveste in mod evident prima ipoteza si anume cazul constructiei unei cladiri noi, sustine avocatul Felix Tudoriu.
Atat Uniunea Notarilor Publici din Romania (UNNPR), cat si Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) au solicitat inca de la inceput amanarea termenului de punere in aplicare a noilor prevederi legislative prin care certificatul de performanta energetica ar deveni obligatoriu. Mai mult decat atat, Consiliul Uniunii Notarilor Publici a emis la 17 decembrie 2010 o hotarare prin care explica membrilor profesiei modul in care acestia trebuie sa actioneze de la 1 ianuarie pentru aplicarea legii nr. 375/2005. Astfel, notarii au fost indemnati sa autentifice contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere numai dupa ce vanzatorul declara ca a pus la dispozitia cumparatorului certificatul de performanta energetica a cladirii, iar cumparatorul declara ca a primit acel certificat. In acelasi timp, o copie a certificatului se va pastra la dosarul actului. Doar in situatiile in care partile insista la incheierea si autentificarea contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, fara a fi in posesia certificatulului de performanta energetica a cladirii, se recomanda ca notarii publici sa autentifice acel contract numai daca partile consimt la introducerea in contract a unei dispozitii din care sa reiasa ca:
- au fost informati de catre notarul public de dispozitiile Legii nr.372/2005 ;
- cunosc obligatia proprietarului de a pune la dispozitia potentialului cumparator sau chirias certificatul de performanta energetica a cladirii;
- cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii.
“
<<Singurul obiectiv al certificatelor este sa furnizeze informatii, iar efectele pe care astfel de certificate le-ar putea avea in cadrul unei proceduri judiciare sau de alta natura sunt stabilite in conformitate cu legislatia interna>>. In consecinta niciun fel de consecinte juridice asupra legalitatii actelor de instrainare sau de inchiriere de cladiri raportat la problematica certificatului energetic nu pot fi extrase direct din Directiva CE 2002/91/CE. Mai mult, este la libera apreciere a Statului Român sa hotarasca daca existenta acestui certificat afecteaza sau nu circuitul juridic al imobilelor. Orice referire la vreo obligatie europeana este lipsita de substanta, si numai decizia politica interna este responsabila de impunerea unor astfel de restrictii sau nu”, explica si avocatul Felix Tudoriu.
Conform MDRT, majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2/an, in timp ce tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2/an.
Astfel ca, certificatul de performanta energetica isi propune sa informeze corect viitorul cumparator sau vanzator. Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Lista auditorilor energetici atestati este disponibila pe site-ul ministerului
www.mdrt.ro, sectiunea Constructii/Atestari tehnico-profesionale.
Potrivit art. 13 alin (2) din Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, certificatul este eliberat proprietarului, iar proprietarul il pune, dupa caz, la dispozitie potentialului cumparator sau chirias. De asemenea, in normele metodologice se prevede ca pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de incheiere.
Asadar, prin acest document,
potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:
- consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;
- eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.
Totodata, conform Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri, certificatul contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice.
Comentarii articol (28)