Legea nr. 13/2011 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 179, din 14 martie 2011.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. — Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63 din 30 iunie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 450 din 2 iulie 2010, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul I punctul 5, la articolul 2, punctul 44 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„44
1. plati restante — sume datorate si neachitate care au depasit termenul de plata prevazut de actele normative sau de contract/factura. Pentru sumele datorate si neachitate, reesalonate la plata, cu acordul partilor, se modifica termenul de plata in mod corespunzator;”.
2. La articolul I punctul 6, la articolul 2 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) venituri proprii, potrivit art. 5 alin. (1) lit. a), cu exceptia veniturilor din valorificarea unor bunuri, sumelor reprezentand amortizarea mijloacelor fixe si a sumelor aferente depozitelor speciale pentru constructia de locuinte;”.
3. La articolul I punctul 6, la articolul 2 alineatul (4), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„b) sume rezultate din valorificarea unor bunuri, sume reprezentand amortizarea mijloacelor fixe si sume aferente depozitelor speciale pentru constructia de locuinte;”.
4. La articolul I punctul 6, la articolul 2 alineatul (5), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
„e) rambursarea imprumuturilor contractate pentru implementarea proiectelor cu finantare externa nerambursabila de postaderare, prevazuta a fi realizata din sumele rambursate.”
5. La articolul I, dupa punctul 9 se introduce un nou punct, punctul 9 1, cu urmatorul cuprins:
„9
1. La articolul 6, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 6. — Trecerea de catre Guvern in administrarea si finantarea autoritatilor administratiei publice locale a unor cheltuieli publice, ca urmare a descentralizarii unor competente, precum si a altor cheltuieli publice noi se face prin lege, numai cu asigurarea resurselor financiare necesare realizarii acestora, fundamentate pe baza standardelor de cost ale serviciilor publice respective, iar pana la aprobarea acestora, pe baza sumelor aprobate pentru anul anterior, actualizate cu indicele
preturilor de consum, dupa cum urmeaza:».”
6. La articolul I punctul 11, la articolul 14, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(8) Ordonatorii de credite au obligatia ca in executia bugetelor prevazute la art. 1 alin. (2) sa asigure achitarea platilor restante prevazute la alin. (6). Ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa stingerea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, cu exceptia angajamentelor noi pentru proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile.”
7. La articolul I, dupa punctul 16 se introduce un nou punct, punctul 16 1, cu urmatorul cuprins:
„16
1. La articolul 30, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(6) Taxele speciale se fac venit la bugetul local si se incaseaza numai de la persoanele fizice si juridice care beneficiaza de serviciile publice locale pentru care s-au instituit taxele respective.»”
8. La articolul I, dupa punctul 17 se introduce un nou punct, punctul 171, cu urmatorul cuprins:
„17
1. La articolul 31, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(2) Sumele reprezentand amortizarea calculata pentru aceste mijloace fixe constituie integral venituri ale bugetelor locale, care se cuprind in sectiunea de dezvoltare, se utilizeaza exclusiv pentru realizarea de investitii in domeniul respectiv si se evidentiaza distinct in programul de investitii, ca sursa de finantare a acestora, cu exceptiile prevazute in acordurile de imprumut sau de garantie incheiate cu institutiile financiare internationale.»”
9. La articolul I, dupa punctul 18 se introduce un nou punct, punctul 181 , cu urmatorul cuprins:
„18
1. La articolul 33, partile introductive ale alineatelor (3) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
«(3) Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat, si din cota de 21% prevazuta la art. 32 alin. (1), o cota de 27% se aloca bugetului propriu al judetului, iar diferenta se repartizeaza pentru bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor, astfel:
................................... .
(6) Pentru municipiul Bucuresti, din cota de 10% prevazuta la art. 32 alin. (4) se aloca o cota de 25% pentru bugetul local al municipiului Bucuresti, iar diferenta se repartizeaza pentru bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, astfel:».”
10. La articolul I, dupa punctul 24 se introduce un nou punct, punctul 241 , cu urmatorul cuprins:
„241. La articolul 49, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(7) Virarile de credite bugetare, in conditiile prevederilor alin. (4), se pot efectua incepand cu trimestrul al III-lea al anului bugetar.»”
11. La articolul I punctul 33, la articolul 63, dupa alineatul (42) se introduce un nou alineat, alineatul (43), cu urmatorul cuprins:
„(4
3 ) In cazul imprumuturilor pentru refinantarea datoriei publice locale, totalul datoriilor anuale, reprezentand rate scadente de capital, dobanzi si comisioane aferente imprumuturilor refinantate, nu se ia in considerare la determinarea incadrarii in limita prevazuta la alin. (4).”
12. La articolul III, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) In baza plafonului aprobat anual potrivit Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010 se stabileste nivelul maxim al cheltuielilor de personal aferent bugetului general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale, care se repartizeaza pe judete si municipiul Bucuresti prin ordin comun al ministrului administratiei si internelor si al ministrului finantelor publice. Repartizarea pe unitati/subdiviziuni administrativteritoriale a nivelului maxim al cheltuielilor de personal aferent bugetului general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale, inclusiv redistribuirea intre acestea, in cursul anului, se face de catre directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, dupa caz, cu informarea Ministerului Finantelor Publice si a Ministerului Administratiei si Internelor.”
13. La anexa, la nota de subsol, partea introductiva a punctului 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„1. Numarul maxim al posturilor corespunzator fiecarei unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale, cu exceptia posturilor aferente functionarii serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor, politiei locale si pazei obiectivelor de interes judetean, dupa caz, se stabileste prin raportarea la media numarului locuitorilor aferenta, prevazuta in tabelul 2.
Daca numarul locuitorilor unitatii/subdiviziunii administrativteritoriale este mai mic sau mai mare decat media grupei din care face parte, atunci se parcurg urmatoarele etape de calcul:”.
14. La anexa, la nota de subsol punctul 2, literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„a) un post pentru fiecare 6.500 de locuitori pentru comune, orase si municipii, inclusiv din unitatile administrativ-teritoriale arondate acestora, cu exceptia municipiului Bucuresti;
b) un post pentru fiecare 5.000 de locuitori pentru sectoarele municipiului Bucuresti. Pentru indeplinirea atributiilor prevazute suplimentar sectorului 1 al municipiului Bucuresti, potrivit prevederilor Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile ulterioare, numarul de posturi se suplimenteaza cu 53;”.
15. La anexa, la nota de subsol punctul 3, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„3. In cazul in care unitatea/subdiviziunea administrativteritoriala are organizat serviciul public de politie locala, respectiv serviciul de paza a obiectivelor de interes judetean, dupa caz, cu sau fara personalitate juridica, la numarul maxim al posturilor rezultat in urma aplicarii prevederilor pct. 1 si 2, dupa caz, se mai adauga numarul posturilor determinat dupa cum urmeaza:”.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din
Constitutia Romaniei, republicata.
p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
IOAN OLTEAN
PREȘEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANA
Bucuresti, 7 martie 2011.
Nr. 13.
Comentarii articol (1)