Membrii Guvernului si reprezentantii bancilor au discutat, marti, posibilitatea impartirii riscului garantiei acordate in cadrul programului guvernamental "Prima Casa", in vederea cresterii numarului de beneficiari, urmand ca 50% sa revina statului si 50% bancii. Conform premierului Emil Boc, aceste masuri ar duce la majorarea considerabila a numarului de beneficiari. Decizia finala ar putea fi luata in ultima saptamana a lunii martie, astfel incat, incepand cu luna aprilie, Prima Casa sa imbrace o noua forma.
“Propunerea noastra este sa impartim acest risc: 50% statul – 50 % banca. Si ce ar insemna asta? Ar insemna, practic, ca la un nivel al garantiilor guvernamentale de 1.500.000.000 de lei,
s-ar mai putea obtine inca 1.500.000.000 de lei garantii pentru programul Prima casa. Adica ar insemna dublarea numarului de beneficiari in cadrul programului, prin dublarea plafonului actual al garantiilor guvernamentale”, a explicat Emil Boc.
Potrivit sefului executivului, prin acest mod s-ar putea dubla numarul de beneficiari. Asadar, cu plafonul existent utilizat, de 1.500.000.000 de lei, p
ot fi oferite garantii de 3 miliarde de lei, iar aceste garantii sa fie impartite intre stat si banca.
“Am convenit ca, pana saptamana viitoare – miercuri, sa finalizam discutiile la nivel tehnic, pentru ca in Guvern sa putem lua o decizie in acest sens”, a afirmat Emil Boc.
Conform secretarului de stat de la MFP Bogdan Dragoi,
modificarea va fi facuta intre Fondul de Garantare si bancile care au semnat contractul – deci la nivel Fond-Banca – urmand ca bancile sa se introduca si ele la Cartea Funciara cu 50%, fiind astfel fi o cesiune de 50%.
Emil Boc a specificat, totodata ca
actualele contracte cu clientii nu se vor modifica, toate raporturile fiind intre Fodul de garantare si banca, care impart practic riscul.
“
Beneficiarul actual Prima Casa nu are nici un cost suplimentar, nu trebuie sa vina sa incheie un nou contract, este doar o relatie intre noi ca stat si banca, cu care impartim riscul. Acest lucru este bine sa se inteleaga, sa nu ii punem pe jar pe cei care astazi au beneficiat de programul Prima Casa sa stie ca ei nu au nici un fel de problema, merg mai departe cu contractul. Obligatia lor singulara este sa-si achite ratele, nimic mai mult. In rest este treaba noastra sa negociem cu bancile impartirea riscului si, din moment ce se imparte riscul, evident ca exista mai multe garantii din partea statului care sa se poata acorda beneficiarilor din program”.
Ce spun bancile?
Emil Boc sustine ca participarea bancilor in noul program este optionala. Unele banci pot sa nu doreasca sa accepte impartirea riscului in mod egal cu statul. Insa, bancile care vor dori sa aplice noile prevederi, vor avea un plafon suplimentar de garantii guvernamentale. De asemenea, Emil Boc considera ca discutiile cu bancile au fost constructive, reactia lor fiind vis a vis de noua structura a programului fiind pozitiva.
“Am pornit de la discutia cu BCR-ul, pe care am vazut-o ca fiind una dintre cele mai receptive banci pentru a se implica in program. Sper ca si celelalte banci vor avea o abordare in acest sens, pentru a putea veni in sprijinul tinerilor, ca ei sa-si poata achizitiona in continuare o casa in cadrul acestui program. Facem acest lucru pentru ca nivelul garantiilor guvernamentale nu poate fi nelimitat”, a mai declarat Emil Boc.
Vor creste dobanzile la creditele pentru Prima Casa?
In clipa de fata, este stabilit un plafon maximal, iar
dobanzile sunt sub limita impusa de lege. Seful Executivului considera ca majorarea dobanzilor ar face ca oferta bancilor sa nu mai fie atractiva pentru posibilii beneficiari.
“Acele banci care vor mari dobanda vor ramane fara clienti. Este o competitie pe piata si in consecinta clientul va alege dintre acela care ofera o dobanda mai mica si acela care ofera o dobanda mai mare. In ultima instanta, este o competitie intre banci. Noi avem aceasta deschidere de a analiza aceasta impartire a riscului si bancile care doresc, sunt bine venite in program. Interesul nostru este ca utilizand plafonul garantiilor guvernamentale sa dam posibilitatea la mai multi beneficiari sa intre in program. Si faptul ca pana acum riscul de default, riscul acela de pierdere, este foarte, foarte scazut, practic se demonstreaza ca si sub acest aspect programul nu a avut o problema. Din 37.000, doar in 21 de cazuri sunt de probleme cu plata ratelor. Deci, din 37.000, doar 21 de persoane au probleme cu plata ratelor, ceea ce este un risc aproape zero si demonstreaza ca programul a fost bine conceput. Avand in vedere acest lucru, cred ca si bancile au interesul sa accepte un grad al riscului de 50%, din moment ce riscul de neplata este sub 1%, asa cum s-a demonstrat, in conditii grele de criza cum a fost 2009 si 2010”, mai adauga Emil Boc.
Garantille pentru Prima Casa 3, epuizate in proportie de 50%
Pana in momentul de fata, pentru anul 2011, s-au consumat aproximativ 50,7% din garantii, in valoare de aproximativ 101 milioane de euro.
Conform declaratiilor lui Emil Boc,
cele mai multe garantii au fost acordate pentru locuinte cu doua camere, aproximativ 51% din totalul garantiilor acordate. De asemenea acestea au fost apartamentele cele mai cautate apartamente.
In privinta mediei garantiilor, distributia este urmatoarea:
- 31% din numarul total al garantiilor au fost intre 50.000 si 60.000 de euro;
- 25% garantii sub 30.000 de euro;
- 24% garantii intre 30.000 si 40.000 de euro;
- 20% intre 40.000 si 50.000 de euro.
_
AvocatNet.ro si MagazinulDeCase.ro au lansat sectiunea Ghid imobiliar. Poti sa o vizitezi aici!
Oferta MagazinulDeCase.ro privind Prima Casa:
Bucuresti:
-
Garsoniera, 59.900 de euro
-
Apartament 2 camere, 56.000 de euro
Iasi:
-
Garsoniera, 40.000 de euro
-
Apartament 3 camere, 58.000 de euro
Cluj-Napoca:
-
Apartament 3 camere, 57.000 de euro
-
Apartament 2 camere, 36.000 de euro
Timisoara:
-
Apartament 3 camere, 60.000 de euro
-
Garsoniera, 55.000 de euro
Comentarii articol (0)