In Romania, este nevoie de un sistem bine pus la punct pentru functionarea optima a cabinetelor de medicina de familie, considera ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, precizand totodata ca numarul medicilor de familie este prea mare comparativ cu nevoile reale ale populatiei. In prezent, in Romania activeaza aproximativ 11 000 de medici de familie, iar alti 4800 de medici rezidenti au ales aceasta specializare.
Ministrul Sanatatii, CSeke Attila s-a intalnit, vineri, Tony Mathie, presedintele Organizatiei profesionale mondiale a medicinei de familie, Wonca Europe.
Potrivit ministrului, deficitul financiar din Romania se resimte si pe segementul medicinii de familie, acesta fiind serviciul medical de baza accesibil populatiei. In unele tari, conform MS, este o practica mai veche acordarea o data pe an a unor sume mai mari de la buget cu scopul achizitionarii de aparatura medicala, facilitandu-se astfel desfasurarea activitatii medicilor de familie in conditii mai bune.
“Trebuie sa concepem un plan foarte bine pus la punct pentru functionarea optima a cabinetelor de medicina de familie, un plan bazat pe resursele umane prezente in aceasta categorie“, a spus ministrul Sanatatii, CSEKE Attila in timpul intalnirii.
In prezent, in Romania activeaza aproximativ 11.000 de medici de familie, iar alti 4.800 de medici rezidenti au ales aceasta specializare.
„Eu cred ca, in conditiile actuale, aceste cifre sunt prea ridicate si practic crestem pentru viitor medici de familie someri”, a explicat Cseke Attila.
In acelasi timp, presedintele WONCA Europe, Tony Mathie, a precizat ca problemele cu care se confrunta Romania pe acest plan sunt similare cu cele din alte tari europene, insa fiecare ministru al Sanatatii trebuie sa gaseasca modalitati de optimizare a activitatii medicilor de familie, deoarece medicina primara, odata eficientizata, poate aduce importante economii pe plan financiar in ceea ce priveste sistemul spitalicesc.
„Pentru asta este, insa, nevoie de un sistem de medicina de familie foarte bine pus la punct, cu medici foarte bine pregatiti, pentru ca pacientii sa nu fie nevoiti sa se duca la spital cu orice afectiune minora”, a afirmat Mathie.
Presedintele WONCA Europe a mai adaugat ca este foarte greu de pus la punct un sistem eficient de medicina de familie, invocand chiar exemplul Marii Britanii, unde, ca si in cazul Romaniei, exista prea multi medici de familie in comparatie cu nevoile reale ale populatiei.
„In ultima perioada in Anglia sunt respinsi cca 20% din rezidentii care opteaza pentru medicina de familie, fiindca oricum sunt deja prea multi medici cu aceasta specializare”, a explicat Tony Mathie.
Comentarii articol (6)