Oaia Dolly, primul animal clonat, a fost creata in 1996. Dupa 15 ani, i-au urmat exemplul vaci, porci si capre. Intrebarea care se pune acum este daca putem folosi in alimentatie animalele clonate. Parlamentul European spune ca nu, solicitand o interdictie totala a carnii provenite din animale clonate si descendentii lor, informeaza un document de presa al legislativului european.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
In aceasta saptamana, Parlamentul European si Consiliul UE nu au reusit sa ajunga la un acord in aducerea la zi a regulilor privind alimentele noi. Principalele puncte ale dezacordului au fost alimentele derivate din animale clonate si nanotehnologia. Alimentele sunt considerate „noi“ daca sunt produse cu ajutorul unor procese tehnologice noi sau daca nu sunt consumate decat de putin timp in UE.
Alimentele derivate din animale clonate
Pozitia Parlamentului European a fost ferma: pe piata europeana nu trebuie sa existe alimente derivate din animalele clonate, iar tehnologia clonarii trebuie interzisa in UE pentru productia alimentara. Consiliul si Comisia sunt de acord cu interzicerea alimentelor provenite de la animale clonate, dar nu doresc extinderea interdictiei la descendentii acestora.
„Este foarte frustrant faptul ca membrii consiliului nu asculta opinia publica“, au spus intr-o declaratie comuna presedintele delegatiei Parlamentului European la dezbaterile in consiliul de conciliere, socialistul italian Gianni Pittella si raportoarea olandeza Kartika Liotard de la Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica.
Recent, Consiliul a refuzat o oferta de compromis final prezentata de Parlamentul European, text ce sugera obligatia de a eticheta ca atare alimentele derivate din descendentii animalelor clonate.
„Masurile privind descendentii animalelor clonate sunt esentiale, deoarece clonele sunt profitabile pe plan comercial doar daca sunt folosite pentru reproducere, nu doar pentru productia de alimente. Nici un fermier nu va cheltui 100.000 de euro pentru un taur clonat, doar ca sa-l transforme in hamburgeri“, au spus Pittella si Liotard.
Clonele in alimentatie
In momentul de fata nu exista reguli care sa interzica alimentele derivate din animale clonate. Lipsa unui acord intre Parlament si Consiliu face ca Regulamentul din 1997 privind alimentele noi sa ramana in vigoare. Conform acestui regulament, alimentele derivate din animale clonate trebuie autorizate inaintea comercializarii, dar nu si alimentele derivate din descendentii acestora.
63% din cetatenii europeni au spus intr-un sondaj Eurobarometru, realizat in 2008, ca este „improbabil“ ca vor cumpara alimente derivate din animalele clonate. In acelasi timp, 61% din europeni cred ca, din punct de vedere moral, clonarea este un lucru rau.
Nanotehnologia
Nanotehnologia este o practica noua in sectorul alimentar. La dimensiuni reduse, materialele au proprietati diferite. Nano-ingredientele pot fi folosite ca agenti anti-bacterieni sau pentru a schimba culoarea sau aroma alimentelor.
In votul din a doua lectura, deputaþii europeni au spus ca nanotehnologia trebuie supusa unor verificari pentru evaluarea sigurantei alimentare. Eurodeputatii mai cer ca alimentele ce contin nano-ingrediente sa fie etichetate ca atare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)