avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Obligatie de a steriliza animalul de companie prin HCL
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Obligatie de a steriliza animalul de companie prin HCL

Buna ziua.
Am si eu o intrebare. Primaria Timisoara obliga toti cetatenii care locuiesc in municipiu sa sterilizeze toate animalele care nu au pedigree, chiar daca sunt de rasa. Mie una mi se pare o abuz, avand in vedere faptul ca nu toata lumea isi permite sa aiba caine cu pedigree. In HCL 146/14.03.2013, art.60 ([ link extern ] ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 11:08, 2 Iulie 2013
Contactati oficial unitatile de protectie a animalelor,asociatia chinologica locala,care detin competenta sa desfasoare acte si actiuni cu scopul apararii si protejarii intereselor membrilor lor
Multumesc de raspuns, dar nu ma lamureste la intrebarea mea. Ma interesa de fapt daca sunt pasibila sau nu de amenda atata timp cat am un caine de rasa dar fara pedigree iar la constatarea contraventiilor Primaria a specificat ca si contraventie ca esti pasibil de amenda pentru nesterilizarea cainilor fara "rasa determinata". Atata timp cat in carnetul de sanatate scrie ca este de o anumita rasa, asta nu inseamna ca are rasa determinata???
Multumesc
Pe scurt: in momentul in care veti fi amendata va trebui sa contestati PV in instanta.

Pe langa faptul ca nu exista lege care sa dispuna sterilizarea cainilor cu stapan, se face referire ca trebuie sterilizati numai cei fara pedigree?!! Daca nici asta nu-i mistocareala cu tinta precisa nu stiu ce sa zic. Probabil ca este vorba despre cainii maidanezi - comunitari, altfel spus. Poate ca se refera la rasele de caini considerati agresivi…

karytat, referentii comunitari executa ordinele primite si cam atat - cei care cunosc legislatia nu s-ar certa cu sefii, eventual ar ignora cainii pe care ii plimba cetatenii si nu i-ar amenda ca nu-s sterilizati - cainii, nu cetatenii, desi…
Daca organul care trebuie sa aplice amenzi poate cauta sub coada un caine mascul e mai greu in cazul femelelor, dar se presupune ca va exista o notita in carnetul de sanatate.

E ilegal sa existe o hotarare de consiliu local/judetean care sa ceara mai mult decat legea.

Eventual, scrieti o cerere catre primar si intrebati-l - in temeiul dreptului la informare - in baza carei legi au hotarat stupiditatea; nu am reusit sa accesez link-ul postat - si-or fi dat seama de prostie si-or fi renuntat).

Chiar nu stiu sa existe o lege care sa ceara sterilizarea in conditiile impuse de “edili” prin hotarari de consiliu - daca stie cineva sa ne scrie si noua. Exista Declaratia nr. 26/2011 - adoptata de Parlamentul UE in 13 octombrie 2011 - care stipuleaza “obligativitatea sterilizarii cainilor cu si fara stapan de rasa comuna in statele membre”. Dar e o declaratie, nu are putere de lege! Si… daca se refera la… dezinfectare? :)
Mi-e greu sa cred ca exista o astfel de lege acceptata la nivel european - in Italia tocmai “s-a dat liber” la cresterea cainilor in apartamente de bloc, tocmai pentru a rezolva problema cainilor comunitari (si nu scrie nicaieri ca trebuie sterilizati - in sensul de a fi incapabili de a… procrea, nu in sensul de a fi… dezinfectati - poate se face confuzie, la nivel de consilii locale ca, deh, ce ti-e si cu alesii acestia - se dau unul dupa altul, ‘ca au, de fapt, doar o culoare politica, toti: cea a interesului personal si imediat = negru-vinetiu).

“Comisia Europeana are acum obligatia sa propuna, pe baza recomandarilor noastre, un set de masuri valabile pe tot teritoriul UE, care sa se aplice uniform, sa duca la rezultate rapide si sa respecte spiritul legilor europene, inclusiv a celor referitoare la bunastarea animalelor. Este o sansa importanta de a controla o problema deosebit de dificila pentru state precum Romania”, afirma Adina Valean.
Declaratia urmareste, printre altele, reglementarea clara a limitelor si exigentelor pe care le presupune detinerea unui animal de companie, avand in vedere ca una dintre cauzele amplorii acestui fenomen este abandonarea cainilor de catre fostii lor stapani. De asemenea, pentru a se evita raspandirea bolilor, documentul propune identificarea si inregistrarea obligatorie a tuturor cainilor, prin sisteme compatibile la nivelul UE.
Declaratia scrisa a primit sustinerea - prin semnatura - a unei majoritati formate din aproximativ 400 de europarlamentari, devenind astfel pozitie oficiala a Parlamentului European si s-a bucurat de sprijinul societatii civile pe intreg teritoriul Uniunii”.
(nu mai stiu de unde am cules textul acesta despre declaratie, dar sigur e undeva pe net)
Nici "pozitie oficiala: nu inseamna lege.

In state numite democratice - includ aici si SUA, unde sunt reguli foarte (unii ar zice excesiv de) stricte - nu exista astfel de obligatii pentru proprietarii de cani. Masura sterilizarii cainilor cu stapan e o recomandare, nu o obligatie…

“Edilii” români doresc, de fapt, mai multi bani la buget si cam atat… bazandu-se pe ideea ca omul va alege sa plateasca acea taxa anuala decat sa isi duca animalul la macelarit.

Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se pot reclama montele ilegale intre caini fara pedigree ? andrei_sfnt andrei_sfnt Buna ziua, Din cate am studiat personal, imperecherea exemplarelor canine fara pedigree este ilegala din ianuarie 2015. Legea 258/2013, completare a ... (vezi toată discuția)
Timisoara: hotararea consiliului local 146/14.03.2013 - sterilizarea cainilor cu si fara stapan sorinpascu sorinpascu http://www.primariatm.ro/hcl.php?unid=6E88F2A17BD2A9DAC2257B2C00463112 Vreau sa stiu daca acest HCL care nu are la baza nici o lege la nivel national, poate ... (vezi toată discuția)