Art 8 din L. 205/2004 privind protectia animalelor
(1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor reprezintă autoritatea naţională în domeniul protecţiei animalelor.
(2) Condiţiile de deţinere, adăpostire şi întreţinere a animalelor se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Din punctul meu de vedere, autoritatea locala si-a depasit atributiile si a hotarat intr-un domeniu in care ar trebui sa hotarasca o alta autoritate: cea mentionata in art. 8 amintit mai sus. Pentru ca, tot in opinia mea, cand e vorba despre sterilizare ne referim la intretinerea animalelor - proprietarii sunt cei care trebuie sa acorde atentie sporita ingrijirii animalului inainte, dupa sterilizare si pana la moartea animalului. Sterilizarea are un efect general mai mult sau mai putin negativ asupra animalului.
Altfel spus, cred ca puteti ataca hotararea in contencios administrativ in ceea ce priveste articolele care se refera la sterilizarea cainilor de rasa comuna dar cu stapan deoarece consiliul local a dat o hotarare care tine de alta autoritate si tine de ingrijirea animalelor.
Normele juridice referitoare la protectia animalelor stabilesc conditiile speciale pentru detinerea si cresterea animalelor de companie, conditii privind inregistrarea, vaccinarea, asigurarea adapostului, a hranei, a asistentei medicale de specialitate precum si a conditiilor de miscare a animalului, Legea nr. 9/2008 chiar interzicand abandonarea animalului a carui existenta depinde de persoana care-l detine - asadar tot nelegala e hotararea de consiliu, pentru ca pretinde mai mult decat legea privind protectia animalelor.
Chinuindu-le prin sterilizare nu se cheama ca sunt protejate. Proprietarii trebuie sanctionati dupa ce savarsesc o contraventie, nu… preventiv, cam cum se petrec lucrurile in acest stat condus de referenti.
In plus, exista o discriminare ordinara intre proprietarii care-si permit un caine foarte scump si unii care vor un prieten necuvantator, pentru ei sau pentru copiii lor, sau pentru parintii batrani si prin asemenea prevederi legale ii obliga si pe cei care nu-si permit hainute cu cristale pentru caini sa cheltuiasca triplu pentru mancarea “de regim” obligatorie in caz de sterilizare pentru ca animalul va avea tendinta sa se ingrase daca alimentatia nu e strict supravegheata si grasimea apasa inima si cainele risca sa moara mai curand decat ar fi media de viata.
E deja in vigoare hotararea? Pentru ca la mine nu apare ca fiind publicata in M.O. OUG 155/2001 cu modificarile aduse in sensul sterilizarii animalelor cu stapan, in baza careia - in principal - au dat hotararea. Citeam pe net ca era “ceva” scandal la primarie, cu privire la aceasta hotarare…
Aici puteti citi textul legii, despre care stiu ca e, inca, in discutia Camerei.
[ link extern ]
(in 10 mai 2013 deputatii nu dadusera votul final pentru legea amintita mai sus - l-or fi dat pana azi?)
Daca nu e publicata legea care modifica OUG 155, HCL incalca si alte dispozitii, cu privire la valabilitate:
Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative:
art. 29 alin (3) : în situaţia în care reglementarea propusă se elaborează în executarea unui act normativ, motivarea va cuprinde referiri la actul pe baza şi în executarea căruia se emite – legea de modificare a OUG nefiind publicata in M.O. (daca e, eu nu o gasesc).
Inainte de a ajunge la instanta faceti plangere prealabila catre consiliul local. Daca sunteti mai multi semnatari e si mai bine.
In caz ca doriti sa va aventurati pe calea anularii hotararii - sau numai anumitor articole - cred ca indicat este sa solicitati ajutorul unui avocat.
**
Poate e doar scenarita de care sufar cand e vorba despre autoritatile din RO, formate in majoritate din referenti, dar cred ca se urmareste o directionare a banilor catre… clinici mobile. Luati urma banilor si vedeti cine e in spatele ideilor traznite.
La adresa de mai jos sunt semnalate unele scandaluri (din trecut) privind banii alocati pentru a se rezolva problema cainilor si motive probabile pentru care problema nu se rezolva de atatia ani:
[ link extern ]
În România sunt 78 de ONG-uri şi două federaţii specializate în problema maidanezilor.
Maidanezii, pretext ca banii publici să ajungă la clienţii politici