ACCES GRATUIT
Deputatii europeni critica lipsa de informatii privind fraudele din UE
Deputatii critica lipsa de informatii cu privire la neregulile inregistrate in utilizarea fondurilor UE in statele membre, lipsa de control in colectarea taxelor vamale si recuperarea insuficienta a fondurilor folosite in mod incorect, se arata intr-un document de presa al Parlamentului European.
Articolul continuă mai jos
Parlamentul a adoptat, miercuri, rezolutia elaborata de Catalin Sorin Ivan (S&D, RO), fiind o reactie la raportul anual al Comisiei din 2009 privind protectia intereselor financiare si lupta impotriva fraudei. 655 de deputati au votat
pentru, 3
impotriva si 18 s-au abtinut.
Sanctiuni
Parlamentul invita Comisia sa isi exercite responsabilitatea de a garanta respectarea, de catre statele membre, a obligatiilor lor de raportare in vederea furnizarii unor date fiabile si comparabile referitoare la nereguli si la fraude, chiar daca acest lucru necesita modificarea de catre Comisie a sistemului de sanctiuni pentru nerespectarea acestor obligatii de raportare. Similar cu raportul privind descarcarea de gestiune, Parlamentul subliniaza necesitatea implicarii politicienilor nationali de a-si asuma responsabilitatea politica cu privire la modul in care fondurile UE sunt utilizate de catre autoritatile nationale, care se ridica la aproximativ 80% din cheltuielile UE.
Resurse proprii
Deputatii sunt preocupati de cuantumul fraudei in comparatie cu neregulile din sectorul de resurse proprii pentru statele membre Austria, Spania, Italia, Romania si Slovacia, intrucat frauda constituie peste jumatate din cuantumul total al neregulilor in fiecare stat membru. Regretand deficientele in ceea ce priveste supravegherea vamala nationala, deputatii solicita consolidarea sistemelor de supraveghere vamala. Nivelul fraudelor asociate cu marfurile importate din China reprezinta o cauza de profunda ingrijorare.
Confiscarea bunurilor in caz de frauda
Deputatii solicita Comisiei, agentiilor competente ale Uniunii si statelor membre sa ia masuri si sa furnizeze resursele necesare pentru a se asigura ca fondurile UE nu sunt afectate de coruptie, sa adopte sanctiuni descurajatoare in cazuri de coruptie si de frauda, sa accelereze confiscarea bunurilor implicate in cazuri de frauda, de evaziune fiscala si in infractiuni legate de spalarea banilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)