Promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va fi conditionata de indeplinirea, pentru o perioada de 5 ani, a functiei de judecator la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe langa curtea de apel ori la parchetul de pe langa ICCJ, dar si de vechimea de cel putin 20 de ani in functia de magistrat, potrivit unui proiect de lege lansat, recent, de Ministerul Justitiei (MJ) in dezbatere publica.
MJ a elaborat proiectul de
Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.
Conform noului act normativ, “
promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, dintre persoanele care au indeplinit in ultimii 5 ani functia de judecator la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe langa curtea de apel ori la parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, au obtinut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar, s-au remarcat in activitatea profesionala si au o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 20 de ani.”
Legislatia actuala prevede o vechime de 12 ani in magistratura si indeplinirea functiei de judecator, pentru o perioada de 2 ani, la tribunale sau curti de apel.
In acelasi timp, proiectul reglementeaza, ca element de noutate, intre documentele de care se tine seama in procesul de promovare in functia de judecator la ICCJ,
opinia majoritara motivata, adoptata prin vot deschis, de judecatorii sau, dupa caz, de procurorii din cadrul sectiei instantei ori parchetului la care isi desfasoara activitatea candidatul.
Evaluarea si verificarea pregatirii profesionale a candidatilor pentru functia de judecator la instanta suprema, la nivelul fiecarei sectii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru care au fost depuse candidaturi, va fi efectuata de
o comisie formata din 3 judecatori. Aceste comisii isi vor desfasura activitatea in cadrul sectiilor ICCJ, cu acordul acestora, urmand ca membrii lor sa fie numiti prin hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Proiectul de lege elaborat de MJ prevede ca “
in vederea promovarii in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, candidatii vor sustine un interviu in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii”, care va avea ca obiect evaluarea experientei profesionale a candidatului, verificarea abilitatilor juridice ale acestuia, precum si aspecte referitoare la conduita si deontologia profesionala.
Totodata, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va adopta o hotarare prin care va admite sau respinge motivat promovarea, in functia de judecator la ICCJ, pentru fiecare candidatura depusa.
Proiectul instituie un termen de
25 de zile pentru verificarea si evaluarea pregatirii profesionale a magistratilor, fata de 10 zile cate sunt prevazute, in prezent, de art. 52 alin. (4) din
Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
O alta noutate adusa de proiect se refera la modificarea conditiei de vechime, la trei ani, in promovarea prim-magistratului-asistent.
“
Perioada de 3 ani confera candidatului o experienta in functii de conducere de natura sa permita crearea vocatiei de a participa la concursul pentru ocuparea functiei de prim-magistrat-asistent”, se arata in nota de expunere a proiectului elaborat de MJ.
Va prezentam proiectul de lege in fisier atasat.
Comentarii articol (1)