DATORITA:
Datorita lui, am reusit sa invat pentru acest examen.
DATORITA alcoolului, a ajuns cu masina in sant. - varianta gresita
Din cauza alcoolului, a ajuns cu masina in sant. - varianta corecta
DIN CAUZA:
Din cauza ei, n-am ajuns la timp la gara.
DIN CAUZA: Din cauza vremii insorite, au iesit pepeni gustosi. - varianta gresita
Datorita vremii insorite, au iesit pepeni gustosi. - varianta corecta
DATORITA: O scoatem la capat, datorita bunului simt al poporului roman.
DIN CAUZA Multe lucruri merg prost din cauza coruptiei.
Citat din analiza lui George Pruteanu:
Sa stam citeva clipe aici: daca am spune: "Multe lucruri merg prost datorita coruptiei", propozitia ar avea, in esenta, ceva absurd: ca si cum ar trebui sa fim recunoscatori coruptiei ca ne-a ajutat sa ne ducem de ripa. E drept, sunt posibile contexte in care e corecta folosirea lui "datorita" (care e sinonim cu "gratie" sau cu "multumita"), desi efectul a fost negativ: e vorba de contexte ironice, sarcastice, batjocoritoare: Multam, stimabile, datorita dumitale sunt in halul asta! Adica, ce mai: iti sunt profund indatorat pentru cite rele mi-ai facut!
In toate exemplele pe care le-am dat, "din cauza" este echivalent (deci poate fi inlocuit) cu "din pricina". La rindul sau, "datorita" poate fi substituit prin "gratie" sau "multumita". Exista, va spuneam acum citeva minutele, si situatii cind diferenta dintre cele doua posibilitati dispare. E vorba de acele imprejurari, de acele enunturi in care subiectivitatea celui care vorbeste nu are nici un amestec, acelea in care este exclusa logic vreo participare sufleteasca. In genere, intr-o asemenea postura se afla adevarurile stiintifice: "DIN CAUZA atractiei universale descoperite de Newton, corpurile ceresti au orbite previzibile" sau "DATORITA atractiei universale, corpurile ceresti au orbite previzibile" - este exact acelasi lucru. Sau: Apa se evapora datorita caldurii / Apa se evapora din cauza caldurii - cele doua propozitii sunt in mod egal corecte.
In concluzie: daca efectul, rezultatul este din punctul nostru de vedere unul BUN, vom folosi "datorita"; daca este unul RAU, vom folosi "din cauza".
datorita / din cauza / din pricina
Narcisa Forascu, in lucrarea “Dificultati gramaticale ale limbii romane” explica pe larg intelesul constructiilor mentionate mai sus:
1. Datorita este o prepozitie care impune cazul dativ ca si multumita si gratie, ajutand la exprimarea unui raport instrumental:
ex: Aceasta ocazie am avut-o datorita persoanei pe care am intalnit-o.
2. Din cauza si din pricina sunt locutiuni prepozitionale, cu statut controversat, mai putin gramaticalizate, care cer, de asemenea, cazul genitiv:
ex: Am ratat ocazia din cauza/din pricina persoanei pe care am intalnit-o.
Daca efectul cauzei exprimate cu ajutorul lui datorita este pozitiv, atunci utilizarea acestei prepozitii este corecta. In cazul in care efectul este negativ, este nerecomandata utilizarea lui datorita, forma corecta fiind din cauza:
*Am esuat datorita stresului. - varianta gresita
Am esuat din cauza stresului -varianta corecta
Este, de asemenea, incorecta folosirea articolului posesiv, atunci cand doi termeni coordonati sunt precedati de datorita sau de din cauza:
varianta gresita:
*Datorita vointei si a perseverentei a reusit.
*Din cauza oboselii si a frigului s-a imbolnavit.
varianta corecta:
Datorita vointei si perseverentei a reusit.
Din cauza oboselii si frigului s-a imbolnavit.
In prezenta unui determinant cantitativ, se impune combinatia cu prepozitia a:
Datorita a doi colegi am rezolvat mai usor.
Din cauza a doi colegi am intarziat.
! Atentie: Foarte frecvent, in limbajul "de strada", din cauza apare insotit de prepozitia la, rezultand o constructie nu numai neeleganta, dar si gresita:
I-a fost rau din cauza la capsunele pe care le-a mancat.
_________
Primul articol din Ghidul de supravietuire a limbii romane( decat vs doar) poate fi citit aici.
Comentarii articol (73)