Senatul a adoptat tacit modificarile aduse Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului, prin care se elimina posibilitatea acordarii planului de urbanism si a documentatiei de intrare in legalitate constructiilor ridicate cu incalcarea legii.
La data de 6 aprilie 2011, s-a implinit termenul de adoptare tacita a Ordonantei de Urgenta nr. 7/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2011 privind amenajarea teritoriului si urbanismului.
Astfel, potrivit noului act normativ, daca o constructie este ridicata cu incalcarea legii,
nu mai poate primi ulterior planul de urbanism zonal sau documentatia de intrare in legalitate.
Potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, noile reglementari restabilesc rolul autoritatii publice si
elimina practicile urbanismului derogatoriu care a generat dezvoltarea incoerenta si exagerata a patrimoniului.
In prezent, din cauza lipsei mijloacelor financiare ale autoritatii publice locale, conform MDRT, planurile urbanistice zonale au ajuns sa fie subventionate de catre investitori, astfel ca noul actul normativ limiteaza aceasta posibilitate doar in ce priveste investitiile importante care duc la dezvoltarea economica a localitatilor.
De asemenea, prin aceste noi reglementari, se permite
prelungirea planului de urbanism general pentru o perioada de 2 ani de zile, in contextul in care autoritatea publica locala nu isi poate finanta de foarte multe ori planurile de urbanism general.
Actul normativ adoptat da, totodata, posibilitatea autoritatilor sa-si organizeze in comun servicii de specialitate, precum urbanismul si autorizarea in cadrul Asociatiei Dezvoltare Intercomunitara.
„Asta inseamna ca, la nivelul unui judet, nu obligam fiecare autoritate publica locala sa aiba arhitect sef propriu, serviciu de urbanism propriu, ci pot sa se asocieze la nivelul judetului si sa aiba astfel de servicii comune”, a precizat ministrul Elena Udrea, in urma adoptarii OUG nr. 7/2011, in luna februarie 2011.
In acelasi timp, MDRT va aduce o alta modificare legislatiei actuale prin care
constructiile ridicate fara documente si fara respectarea legislatiei sa sa fie demolate, fiind eliminata posibilitatea ca, prin avizul autoritatii publice locale, ele sa fie recunoscute ca legale.
“Astazi, legea prevede ca, in aceasta situatie, constructorul sau beneficiarul, proprietarul poate solicita intrarea in legalitate, iar autoritatea publica locala are doua variante: sa accepte aceasta solicitare, sau sa o refuze si sa dispuna demolarea. In urmatoarea modificare pe care o vom face, si anume la Legea 50, legea constructiilor, vom propune o singura varianta pentru cei care nu respecta legea si construiesc fara sa tina cont de ea, varianta fiind demolarea acestor constructii”, a mai afirmat ministrul Elena Udrea.
Proiectul de lege este prezentat in fisier atasat.
_
AvocatNet.ro si MagazinuldeCase.ro au lansat sectiunea Ghid imobiliar. Poti sa o vizitezi aici!
Comentarii articol (4)