avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dificultati demolare constructii ilegale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dificultati demolare constructii ilegale

Buna ziua,

Am intalnit multe pareri potrivit carora o constructie ilegala, odata ridicata (terminata) este foarte greu, daca nu imposibil, sa fie demolata. Mi-ati putea spune care sunt impedimentele intalnite in practica pentru o astfel de demolare?

Stiu ca trebuie obtinute niste aprobari (autorizatie de demolare, etc) sau chiar o hotarare judecatoreasca, dar ma interesa nu aspectul teoretic ci care sunt motivele pentru care in mod practic o constructie ilegala nu poate fi demolata decat cu mare dificultate , de exemplu scapari in dispozitiile legale aplicabile speculate in mod abil de proprietarii, dezvoltatorii sau constructorii interesati, lipsa de sanctiuni legislative pentru nerespectarea unei dispozitii legale de catre o institutie abilitata pentru demolare, inaplicabilitatea practica a unei dispozitii legale relevante din cauza lipsei infrastructurii necesare a unei anumite institutii sau alte motive, etc. Am nevoie de un raspuns de la cineva care se ocupa in mod curent cu astfel de chestiuni si care sa cunoasca in amanunt problema.

Unul dintre impedimentele la demolare tocmai a fost eliminat prin ordonanţă de urgenţă si anume inlaturarea posibilităţii obţinerii de către proprietari, constructori sau dezvoltatori care au încălcat planurile de urbanism a aşa-numitelor "planuri de urbanism de intrare în legalitate" pentru construcţia care nu respectă planurile. Soluţia: demolarea clădirii care nu poate, prin ajustări (demolarea unor etaje, de exemplu), reveni în parametrii planurilor iniţiale.

Astfel, obţinerea unui plan de urbanism de intrare în legalitate era o practică des întâlnită: proprietarul s-au dezvoltatorul ridică o construcţie cu încălcarea planurilor de urbanism acceptate, după care cere administraţiei să i se aprobe un alt plan "de intrare în legalitate". Administraţia are două soluţii: fie aprobă planul de intrare în legalitate, fie dispune demolarea totală sau parţială a clădirii (acolo unde este posibil). Însă, în majoritatea cazurilor instanţele pe rolul cărora au ajuns aceste litigii au dispus "intrarea în legalitate" Între cele mai cunoscute astfel de litigii (ele sunt cu zecile) se numără ansamblul de blocuri construit de omul de afaceri Costică Constanda în satul francez.
Într-un singur caz o instanţă bucureşteană (Judecătoria Sectorului 2) a dispus în vara trecută demolarea clădirii - este vorba despre un bloc din str. Aurel Vlaicu din Bucureşti care nu a respectat regimul de înălţime şi amprenta la sol.


Multumesc

Alte discuții în legătură

Constructie ilegala cristi19871610 cristi19871610 Buna seara! In 2008 firma parintilor mei , un restaurant, a intrat in proces de divizare (parti sociale - cladirea + teren in fizic) . In urma divizarii ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari Simi96 Simi96 Buna ziua , in cazul unui bloc , asociatia de proprietari (presedintele sau administratorul ) trebuie sa detina planul blocului ? Ar trebui sa existe cate un ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu autorizatie de constructie anulata steffy.1 steffy.1 Am semnat un contract de vanzare cumparare pentru un apartament intr-un bloc nou aflat in litigiu afland de litigiu la notariat cand am fost ptr a semna ... (vezi toată discuția)