Veniturile bugetare, in primele trei luni din 2011, sunt cu 9,8% mai mari decat veniturile din primele trei luni din anul 2010, potrivit declaratiilor primului-ministru, Emil Boc. De asemenea, investitiile straine directe din primele doua luni ale anului 2011 sunt in valoare de 267 de milioane de euro, in comparatie cu 140 de milioane de euro cat erau in primele doua luni din anul 2010.
„Datele de pe primele doua luni ale acestui an confirma faptul ca Romania va avea crestere economica pe trimestrul 1 daca directia crescatoare se mentine si in luna martie in urma primirii datelor de la Institutul National de Statistica”, a declarat primul-ministru
Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.
Potrivit unui document de presa al Executivului, informatiile prezentate de premier provin dintr-o analiza realizata de Ministerul Finantelor si Comisia Nationala de Prognoza pe primele doua luni ale anul 2011 cu privire la principalii indicatori macroeconomici, pe baza datelor publicate de INS si BNR.
De asemenea, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza,
Ion Ghizdeanu, a afirmat ca rezultatele economice din ianuarie 2011 sunt mai bune decat cele din ianuarie 2010, toate sectoarele inregistrand cresteri de productie sau cifra de afaceri comparativ cu luna precedenta, ceea ce confirma trendul ascendent inceput in trimestrul IV.
De altfel, in industrie, comert si servicii prestate populatiei, media lunara din primele doua luni ale anului curent este superioara mediei lunare din trimestrul IV, singura exceptie fiind domeniul constructiilor, unde s-a inregistrat o scadere cu 2,6%
„Este de remarcat ca, pe primele doua luni, principalele activitati care sustin economia nationala, cum ar fi industria, turismul, comertul, au cresteri cu peste doua cifre – 10%, 12%, 13%, ceea ce ne creeaza o marja de siguranta pentru a treia luna”, a precizat Ion Ghizdeanu.
Totodata, in luna februarie s-a inregistrat o revenire a sectorului imobiliar, sectorul cel mai afectat de criza.
Din analiza Comisiei Nationale de Prognoza reiese ca, in primele doua luni din 2011, s-au inregistrat urmatoarele date fata de aceeasi perioada a anului precedent, in conditii comparabile de sezonalitate:
- volumul productiei industriale a crescut cu 11,5% fata de primele doua luni din 2010 si cu 2,7% fata de media trimestrului IV 2010
- comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere de 0,4% pe trimestrul I fata de trimestrul IV 2010
- comertul cu autovehicule a inregistrat o crestere de 10% in primele doua luni din 2011 fata de primele doua luni din 2010, iar fata de trimestrul IV 2010 o crestere de 1%.
In acelasi timp, serviciile de piata prestate populatiei au crescut cu de 9,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si au avut o crestere de 3,7% fata de trimestrul IV 2010.
Totodata, conform presedintelui CNP, un semnal pozitiv il constituie exportul de bunuri, care a inregistrat un ritm accelerat. De asemenea, soldul balantei comerciale a fost de minus 5 milioane euro, „aproape zero”, a precizat Ion Ghizdeanu.
Potrivit prognozei, sectorul care va avea cea mai mare crestere este sectorul industrial cu piata externa, iar cursul valutar va inregistra o relativa stabilitate pe intregul an, cursul mediu pe acest an fiind de 4,20 lei per euro.
Un trend ascendent s-a inregistrat si in turism, sosirile si innoptarile in structurile de primire turistica fiind cu circa 14% peste cele din primele 2 luni din 2010.
„Cresterea in turism estimam ca va fi in acest an in jur de 9 – 10”, a subliniat Ghizdeanu.
In ceea ce priveste somajul, in luna februarie 2011, numarul de someri inregistrati s-a redus cu 26.700 de persoane, iar rata somajului a fost de 6,58% fata de 6,87% cat era in decembrie 2010. Potrivit datelor, semnificativa este scaderea numarului persoanelor care beneficiaza de somaj indemnizat.
„Categoria persoanelor cu somaj indemnizat, deci cei care intra in somaj acum si sunt platiti, a scazut cu 43.700 de persoane, adica aproape dublu decat cea a somajului in total. Ceea ce inseamna ca au intrat in campul muncii mai multi decat cei care au iesit din activitatile economice, a precizat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.
„Daca, in luna martie, se mentine aceeasi directie ca in primele doua luni ale anului, atunci la sfarsitul primului trimestru, asa cum s-a prognozat, vom avea o iesire tehnica din recesiune, ca prim pas spre consolidarea si cresterea economica”, a declarat primul-ministru Emil Boc.
Potrivit datelor analizei realizate de Comisia Nationala de Prognoza, cresterea pe trimestrul I din 2011 fata de trimestrul I din 2010 este de 1,3%, respectiv o crestere de 0,5% fata de trimestrul IV.
Comentarii articol (0)