In 2012, pensiile ar putea creste cu suta la suta din rata inflatiei, la care se va adauga 50% din cresterea reala a castigului salariului mediu brut realizat pe anul precedent, potrivit declaratiilor primului-ministru Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate. Cresterea pensiilor s-ar realiza pe fondul unei prevederi din acordul incheiat cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
Primul-ministru a explicat ca, pentru 2012, protocolul incheiat cu FMI, Banaca Mondiala si Comisia Europeana prevede la un anumit punct
cresterea pensiilor cu suta la suta din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salariului mediu brut realizat pe anul precedent. Potrivit BNR, pentru anul 2012, tinta ratei de inflatie este de 3,0%. De asemenea, castigul salarial mediu nominal brut a fost s-a situat, in decembrie 2010, la 2067 lei.
“In 2011, pensiile stiti bine ca sunt inghetate, cu exceptia celor 1.541.000 de pensionari care au aceasta posibilitate de a avea mai multi bani in urma alocarii celor 403 milioane de euro pentru grupele I si II de munca pana in aprilie”, a mai spus Emil Boc.
In 2011, premierul Boc a afirmat ca, in lipsa unor reforme ale sistemului de pensii, pentru a sustine sistemul de pensii din Romania, ar fi fost necesari 13,9 miliarde de lei de la bugetul de stat si din banii adunati din impozite si taxe pentru a se asigura plata pensiilor.
“Cu aceasta reforma, pe care am reusit sa o trecem prin Parlament, se reduce contributia de la bugetul de stat la bugetul de pensii cu o suma importanta, astfel incat... 13,9 miliarde de lei. In acest context, vreau sa retineti ca in 2011, pe baza faptului ca am impus principiul contributivitatii, vedeti, putem sa alocam 403 milioane de euro din banii bugetului de pensii pentru a le asigura sustinerea financiara pentru cei din grupele I si II de munca, care au muncit pentru banii acestia si ii merita, si nu pentru pensii, care aveau doar un caracter privilegiat, pentru ca erau niste legi speciale. Deci, in concluzie, reforma pensiilor deja isi arata roadele, adica, 1.541.000 de pensionari primesc bani mai multi in mana, e vorba de 403 milioane de euro per ansamblu pe an, o medie de 900 de lei vechi”, a explicat Emil Boc.
1,26 milioane de salariati, ramasi in sistemul public
Numarul bugetarilor s-a redus de la aproximativ 1,4 milioane de persoane, la 1,26 milioane, in ultimii doi ani, potrivit premierului Emil Boc, masurile de austeritate si reformele impuse de Executiv prevenind, astfel, un deficitul bugetar de 14%.
“Va pot spune, in premiera, Romania in momentul de fata are 1.261.000 de bugetari, deci cu alte cuvinte, coboara la un numar rezonabil de bugetari, gandindu-ne ca la sfarsitul anului 2008 avea 1.398.000 de bugetari”, a declarat primul-ministru, Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate.
Conform declaratiilor sefului Executivului, Romania trebuie sa aiba in fiecare domeniu atatia bugetari de cati este nevoie, in administratie, fiind aplicate standardele de cost.
Comentarii articol (24)