Articolul cu numarul 3 din "Ghidul de supravietuire a limbii romane" este dedicat conjugarii corecte a verbului "a crea". Acesta este des intalnit scris intr-o forma eronata, greseala cauzata in principal de confuzia lui cu un verb de conjugarea a II-a.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Verbul A CREA este un verb de CONJUGAREA I, terminat in -a (si NU in –ea). Ne putem da seama foarte simplu de conjugarea lui despartindu-l in silabe: cre-a.
O metoda usoara care va poate ajuta in conjugarea lui corecta este analogia cu verbul "a lucra", compus din radacina lucr si sufixul a. Oriunde a lucra se conjuga cu un e, a crea se conjuga cu doi (eu lucrez – eu creez).
Formele crez, crezi, creaza exista in limba romana, insa in cu totul alt context; ele sunt conjugari populare ale verbului a crede.
Infinitiv: a crea Gerunziu: creand Participiu: creat
Observaþie: Verbul a agrea se conjuga la fel ca verbul a crea.
Toate articolele din Ghidul de supravietuire a limbii romane pot fi consultate aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (65)