Nivelul de incredere al romanilor este, in continuare, cel mai scazut din Europa, insa se afla intr-o usoara revenire la acest inceput de an, potrivit Barometrului de Incredere a Consumatorului, realizat de GfK pentru Comisia Europeana.
Astfel, in primul trimestru al acestui an, indicele de incredere a populatiei a inregistrat o crestere fata de media anului trecut, ajungand la -46 de la -54. Chiar si comparativ cu aceeasi perioada din 2010, cand acest indice se situa la -48, romanii se dovedesc
putin mai increzatori la debutului lui 2011.
„Aceasta usoara revenire a optimismului cred ca are la baza cresterea salariilor in sectorul public cu 15%, dar si declaratiile autoritatilor privind iminenta iesire a tarii din criza. Pe de alta parte, probabil ca este si un semn ca romanii au obosit sa fie campionii pesimismului si privesc din ce in ce mai mult partea plina a paharului. In tarile dezvoltate din Europa se vad deja primele semne de revenire a economiei, ceea ce ne da speranta ca in viitorul nu foarte indepartat vom simti si noi aceste imbunatatiri”, a declarat
Andi Dumitrescu, director general GfK Romania, intr-un comunicat de presa remis redactiei AvocatNet.ro.
Din datele colectate de GfK reiese ca situatia prezenta a finantelor familiei nu este una dintre cele mai imbucuratoare, in medie 67% dintre romani declarand, in primele trei luni ale anului, ca aceasta este mai rea decat cu un an in urma. Nivelul pesimismului este, insa, relativ stabil fata de media anului 2010.
“Totusi, romanii se arata
mult mai increzatori privind viitorul, doar 43% dintre ei declarand ca se asteapta ca situatia lor financiara sa se inrautateasca in urmatoarele 12 luni, comparativ cu peste jumatate dintre ei care spuneau acelasi lucru la nivelul intregului an 2010. 15% spera ca situatia lor chiar sa devina ceva mai <<roz>> in urmatorul an, iar 36% se asteapta sa ramana la fel ca in prezent. Procentele sunt comparabile de altfel cu situatia din primele trei luni ale lui 2010, cand inca nu se aratasera cele mai <<negre>> efecte ale crizei”, se mai arata in comunicatul citat.
Potrivit GfK, aproape
84% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in vreme ce sperantele pentru urmatorul an sunt ceva mai mari, numai
56% dintre ei declarandu-se pesimisti.
Totusi, mai mult de jumatate dintre romani
(56%) admit ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile curente, in vreme ce un sfert spun ca au datorii, procent care ramane unul record pentru ultimii ani.
Romanii, foarte pesimisti in privinta inflatiei
Barometrul realizat de GfK mai arata ca opiniile privind inflatia, atat pentru anul care a trecut, cat si pentru urmatorul, sunt
dintre cele mai negative din ultimii zece ani. 93% dintre romani observau in luna martie ca preturile au crescut in ultimele 12 luni, in vreme ce 8 din 10 romani se asteapta ca acelasi lucru sa se intample si in 2011.
De asemenea, in ceea ce priveste economiile sau investitiile, aproximativ
8 din 10 romani spun ca nu intentioneaza sa puna bani deoparte in urmatorul an, situatie care nu s-a schimbat foarte mult comparativ cu media anului 2010. In plus, mai mult de doua treimi considera ca nu este deloc un moment bun pentru investitii.
Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei de peste 15 ani, esantionul fiind de 1000 de persoane intervievate in fiecare luna.
Comentarii articol (3)