“Fata de opiniile potrivit carora economistii pot infiinta PFA-uri in temeiul OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, consideram ca acestea au fost emise cu ignorarea art. 1, alin. 3 din acest act normativ, potrivit caruia: "Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica acelor activitati economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii."
Astfel, consideram ca, noile modificari la legea contabilitatii, in speta prevederile art. 10, alin. 31 nu constituie un temei legal pentru economisti sa infiinteze PFA-uri”, se arata intr-o opinie exprimata recent de catre presedintele CECCAR, Toma Marin.
Saptamana trecuta, AvocatNet.ro publica raspunsul ONRC la solicitarea trimisa in legatura cu recentele modificari aduse legii contabilitatii. Astfel, potrivit raspunsului furnizat de institutie, economistii vor putea sa isi deschida PFA-uri cu obiect de activitate "contabilitate", fara a fi membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania(CECCAR).
Redam mai jos raspunsul ONRC:
Art. 10 alin 3^1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, introdus prin OUG nr. 37/2011, acorda dreptul persoanelor cu studii economice superioare sa organizeze si sa conduca contabilitatea persoanelor juridice cu o cifra de afaceri sub echivalentul a 35.000 euro, prin derogare de la alin (3) al aceluiasi articol care prevede conditia de a fi membru CECCAR.
Opinam ca, data fiind aceasta prevedere, exista temei legal pentru inregistrarea activitatii prevazuta la cod CAEN Rev. 2 – 6920 Activitati de contabilitate si audit financiar; consultant in domeniul fiscal, ca obiect de activitate pentru forma de organizare potrivit OUG nr. 44/2008, respectiv PFA, desfasurarea activitatii potrivit prevederilor legale apartinand solicitantilor.
OUG nr. 37/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 285 din 22 aprilie 2011.
Potrivit modificarilor aduse prin acest act normativ, persoanelor care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro contabilitatea poate fi organizata si condusa si de catre persoane fizice care au studii economice superioare, angajate pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului Civil, persoane care intocmesc si semneaza situatiile financiare anuale.
Comentarii articol (110)