Odata cu introducerea impozitului minim prin OUG 34/2009, multe societati comerciale si-au suspendat activitatea la Registrul Comertului, pentru o perioada de maxim 3 ani. Costul procedurii de suspendare fiind unul relativ mic, de la 500 la 1500 lei, aducea o economie anuala in bugetul contribuabilului de pana la 1700 lei. Cu toate acestea, multi contribuabili au omis sa solicite un regim de declarare derogatoriu, fapt ce i-a costat amenzi considerabile din partea Fiscului.
Suspendarea societatii comerciale presupune
urmatoarele conditii:
- neobtinerea veniturilor si cheltuielilor pe perioada de inactivitate temporara
- neplata impozitului minim (eliminat intre timp)
Ceea ce este de retinut este faptul ca pe perioada suspendarii,
firma are obligatia depunerii tuturor declaratiilor fiscale si anume: 100, 300, 101, bilant, 392, 094 etc.
Din pacate, multi administratori, dar si contabili au inteles ca daca firma este suspendata, nu mai au nici o obligatie declarativa. Acest lucru este total neadevarat si implica niste costuri considerabile. De exemplu, o societate care dupa expirarea termenului de 3 ani aferent suspendarii, decide efectuarea lichidarii voluntare este nevoita sa plateasca amenzile aferente neindeplinirii obligatiilor declarative:
declaratia 100 , declaratia 300, declaratia 101, situatii financiare anuale, situatii financiare semestriale.
Confuzia intre suspendare sau inactivitate temporara (cum i se mai spune) si regimul de declarare derogatoriu i-a costat pe multi contribuabili amenzi considerabile.
Regimul de declarare derogatoriu este definit de
Procedura din 12/06/2009 publicata in MO 415/2009 si se aplica numai in cazul societatilor aflate in inactivitate temporara care indeplinesc urmatoarele conditii:
- sa nu desfasoare niciun fel de activitate
- sa nu obtina venituri din exploatare, financiare, extraordinare
- sa nu dispuna de personal angajat
- sa nu aiba datorii fiscale
- sa nu aiba declaratii nedepuse
- sa nu fie inscrisi pe lista societatilor inactive
- sa fie declarat in inactivitate temporara la registrul comertului
In cazul regimului de declarare derogatoriu,
societatile nu depun urmatoarele declaratii: 100, 101, 103, 104, 120, 130, 300, dar depunerea situatiilor financiare anuale ramane obligatorie, precum si pentru celelalte declaratii fiscale sau informative.
Regimul de declarare derogatoriu, atat la inceperea cat si la incetarea activitatii, se inscrie in vectorul fiscal al contribuabilului, deci mai sunt
2 declaratii 010 de depus, de care nu trebuie uitat.
Regimul de declarare derogatoriu se obtine pe baza unei cerei depuse la ANAF, impreuna cu dovada inscrierii la registrul comertului a inactivitatii temporare.
Este greu de inteles de ce este nevoie de aceasta dovada, cu atat mai mult cu cat ANAF poate apela baza de date a registrului comertului in orice moment si mai ales faptul ca se depune o declaratie pe proprie raspundere a contribuabilului privind indeplinirea conditiilor.
Dupa depunerea cererii, ANAF o analizeaza, dupa care, in termen de 30 de zile, emite un raspuns catre contribuabil privind acceptarea sau neacceptarea regimului derogatoriu.
In cazul in care un contribuabil intentioneaza sa inceapa activitatea societatii inainte de expirarea perioadei suspendate, trebuie urmata procedura de incetare a suspendarii la Registrul Comertului, procedura similara cu cea initiala, atat ca documente, cat si ca taxe.
Prin urmare, va sfatuim ca in cazul in care aveti societatea suspendata, sa depuneti in continuare declaratiile ce va revin, deoarece starea de inactivitate temporara nu va scuteste implicit de acest lucru, valabil si in cazul regimului declarativ derogatoriu.
Articol scris de Valentina Sgarbura - expert contabil, membru al Asociatiei Profesionale Economistilor si Contabililor din Romania