Pe 21 mai 2011, vor avea loc alegeri in cadrul baroului Bucuresti, noua candidati fiind inscrisi in competitia pentru functia de decan. AvocatNet.ro a lansat catre fiecare dintre acestia invitatia de a raspunde la un set de intrebari referitoare la viitoarele alegeri, la dificultatile cu care se confrunta, in clipa de fata, profesia de avocat, dar si la reformele care ar trebui aplicate in management-ul Baroului Bucuresti. Va prezentam raspunsurile avocatului Ion Ilie-Iordachescu.
AvocatNet.ro: Care sunt motivele ce v-au determinat sa candidati la functia de decan al Baroului Bucuresti?
Ion Ilie-Iordachescu (foto dreapta): Cu ocazia alegerilor pentru demnitatea de decan al Baroului Bucuresti din anul 2008, mi-am propus sa transpun in practica un program generos care sa vizeze protectia profesiei de avocat, reorganizarea sistemului de primire in profesie si imbunatatirea activitatii profesionale a avocatului.
Aparitia opiniilor recente privind tinerea sedintelor Consiliului Baroului Bucuresti in parcuri sau afirmatiile tendentioasecu cu referire la obtinerea licentelor pentru acordarea asistentei juridice la diferite instante destabilizeaza grav activitatea Baroului Bucuresti, care, in momentul de fata, se desfasoara in limitele normalitatii.
Programul despre care am facut vorbire, a fost respectat cu sprijinul UNBR si al Barourilor din tara realizandu-se, astfel, o protectie corespunzatoare a profesiei de avocat prin mentinerea activitatilor de mediere in prestatia avocatiala; interzicerea supravegherii tehnice a raporturilor legale dintre avocat si suspectul sau inculpatul pe care il apara in prevederile noului cod de procedura penala; excluderea din continutul proiectului “noului cod penal” a infractiunilor care vizau o eventuala atitudine ireverentioasa dintre partea avocatilor cu ocazia prestatiei avocatiale; neincluderea avocatilor in sistemul unic de pensii; rezolvarea pozitiva a conflictului generat de postarea pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie a anuntului prin care aceasta institutie recomanda persoanelor care solicita dobandirea cetateniei romane “evitarea intermediarilor (inclusiv a avocatilor); propunerea adresata congresului avocatilor din iunie 2011 privitoare la constituirea unui cont distinct deschis la fiecare barou sau la nivelul UNBR-ului in care sa fie depuse fondurile necesare pentru plata onorariilor sau, dupa caz, a remuneratiilor pentru asistenta judiciara in scopul eliminarii sistemului actual de alocare a acestor fonduri prin intermediul ordonatorilor secundari si tertiari de credite; pozitia constanta a Baroului Bucuresti referitoare la introducerea in continutul legislatiei profesiei de avocat a prevederii sanctionarii folosirii fara drept a denumirilor de “Barou”, “Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, “U.N.B.R.”, ori “Uniunea Avocatilor din Romania” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de catre orice persoana fizica sau persoana juridica, indiferent de obiectul activitatii desfasurate de aceasta; abrogarea dispozitiilor din continutul Legii 270/2010 cu referire la raspunderea penala a avocatului pentru recomandarile si opiniile profesionale facute clientului sãu si pentru actele juridice pe care le propunea acestuia, in cazul in care clientul le punea in practica si comitea fapte prevazute de legea penala; abrogarea hotararilor care interziceau primirea indemnizatiilor pentru cresterea copiilor avocatilor din partea C.A.A.; excluderea avocatilor din categoria persoanelor care desfasoara activitati dependente cuprinse in OUG 58/2010 , nefiind obligati sa plateasca contributii sociale etc..
Pregatirea profesionala continua a avocatilor definitivi a fost realizata gratuit de catre Baroul Bucuresti. De asemenea, a fost asigurata pregatirea si formarea profesionala initiala a avocatilor stagiari prin conferinte de stagiu gratuite organizate de INPPA si de Consiliul Baroului Bucuresti. In mod corespunzator au fost organizate examenele de primire in profesie si examenele de definitivat.
Totusi, nu am reusit, printr-o reglementare legala, sa dam posibilitatea tuturor avocatilor sa-si autentifice actele pe care le redacteaza. Nu a fost posibila constituirea unui organism mixt alcatuit din avocati si magistrati care sa stopeze raporturile deficitare ale unor avocati cu unii reprezentanti ai instantelor, parchetelor si organelor de cercetare penala.
Problemele create de imposibilitatea asigurarii substituirii datorita componentei reduse a cabinetului de avocat, si a refuzului clientului, raman in continuare nerezolvate.
Practica unor instante de incurajare a sistemului apararii “prin procurist” are consecinte directe asupra activitatii avocatiale. Gasirea solutiilor corespunzatoare pentru accesarea fondurilor europene reprezinta o alta problema cu care se confrunta politica profesionala.
Toate aceste directii de dezvoltare a profesiei constituie pentru mine motive care m-au determinat sa continuu programul pe care mi l-am propus in situatia in care voi fi reales in demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti.
De ce atuuri beneficiati, in comparatie cu ceilalti candidati la conducerea Baroului?
Apreciez ca sunt sustinut de colegii mei in alegerile din 21 mai a.c deoarece am dovedit ca sunt capabil sa aduc o schimbare reala in activitatea Baroului Bucuresti, cunoscand concret problemele cu care se confrunta corpul profesional.
Programul pe care il aplic este realist, permitand crearea unui cadru juridic privind exercitarea profesiei de avocat compatibil cu cel existent in Uniunea Europeana.
Care sunt cele mai dificile probleme cu care se confrunta in prezent profesia de avocat ?
In situatia actuala, multi avocati din Baroul Bucuresti se afla intr-o situatie dificila din cauza nesigurantei lor materiale, a aglomerarii excesive a corpului de avocati si a raporturilor deficitare cu unii magistrati. Piata avocaturii a fost afectata de reducerea volumului investitiilor, a tranzactiilor imobiliare si a volumului creditarii. In acest context s-a produs o schimbare in activitatea unor avocati in sistemul reorientarii lor spre alte segmente ale prestatiei avocatiale care vizeaza insolventa, arbitrajul, achizitiile publice, concedierea colectiva etc.. Alte probleme tin de existenta unor competente reduse ale avocatului precum si de accesul redus al avocatilor din Baroul Bucuresti pe piata serviciilor profesionale avocatiale din Europa.
Alocarea cu intarziere a fondurilor necesare platii onorariilor avocatilor din oficiu datorita sistemului actual de virarea lor prin intermediul ordonatorilor secundari si tertiari de credite reprezinta o problema majora cu care se confrunta Baroul Bucuresti.
Ce opine aveti referitor la propunerile de modificare a statutului profesiei de avocat?
Noul Statut al profesiei de avocat a fost supus dezbaterii avocatilor, propunerile acestora de completare a modificarilor la statut au fost comunicate U.N.B.R pana la data de 9 mai 2011. Adoptarea noului Statut al profesiei de avocat reprezinta o necesitate in activitatea avocatiala deoarece actualul statut trebuie adaptat modificarilor aduse legislatiei profesiei de avocat de catre Legea 270/2010.
Prevederile referitoare la primirea in profesia de avocat realizata numai pe baza promovarii examenului organizat de catre U.N.B.R la nivel national; la incompatibilitatea avocatului; la exercitarea personala a dreptului de vot la adunarea generala de alegere a organelor de conducere a baroului; la incheierea in 3 exemplare a contractului de asistenta juridica, dintre care doua vor avea valoare de original; la interdictia folosirii fara drept de catre orice persoana a denumirilor de “Barou”, “ Uniunea Nationala a Barourilor din Romania” , “U.N.B.R”, ori “Uniunea Avocatilor din Romania” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, a insemnelor specifice profesiei ori a purtarii fara drept a robei de avocat, precum si la patrimoniul de afectatiune al Societatii profesionale cu raspundere limitata sunt cateva dintre directiile de dezvoltare ale profesiei.
Analiza pe care am facut-o pe marginea continutului noului Statut se doreste a fi o analiza pragmatica, surprinzand noutatile aduse de acest proiect. Corpul de avocati dovedeste ca este capabil sa propuna solutii apte care sa corespunda exigentelor de modernizare a legislatiei.
In opinia dvs un avocat trebuie sa raspunda penal in cazul in care clientul sau comite o ilegalitate punand in aplicare sfaturile avocatului ?
Punctul de vedere referitor la raspunderea penala a avocatului pentru recomandarile si opiniile profesionale facute clientului sãu si pentru actele juridice pe care le propune acestuia in cazul in care clientul le punea in practica si comitea fapte prevazute de legea penala a fost exprimat in adresa trimisa Avocatului Poporului prin care il rugam sa invoce exceptia de neconstitutionalitate a prevederii care modifica Art. 37 din Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
Executivul a abrogat printr-o Ordonanta de Urgenta din 2 februarie 2011 prevederea referitoare la raspunderea penala a avocatului pentru opiniile si recomandarile date clientului sau, opinii si recomandari urmate de savarsirea de catre client de fapte penale in cazul infractiunilor stabilite expres in aceasta prevedere din Legea 270/2010.
Conform legislatiei actuale, avocatul nu raspunde penal pentru sustinerile facute oral sau in scris in fata instantelor de judecata, a altor organe de jurisdictie, a organelor de urmarire penala sau a altor autoritati daca aceste sustineri sunt in legatura cu apararea si sunt necesare stabilirii adevarului.
Ce solutii vedeti in problema restantelor la plata onorariilor din oficiu?
Asa cum am anticipat, consider ca problema restantelor la plata onorariilor avocatilor din oficiu poate sa fie solutionata prin introducerea unei prevederi in noul Statut al profesiei de avocat referitoare la virarea directa in fiecare luna de catre Ministerul Justitiei a sumelor necesare pentru efectuarea acestor plati intr-un cont distinct deschis de fiecare barou.
Aceasta propunere am adresat-o Comisiei constituita la nivelul U.N.B.R. in scopul elaborarii modificarilor la Statutul profesiei de avocat. In acest mod se elimina sistemul actual de alocarea fondurilor pentru plata onorariilor asistentei judiciare acordata prin virament bancar prin intermediul ordonatorilor secundari si tertiari de credite. Este posibil ca acest cont distinct sa fie deschis la nivelul U.N.B.R.
Ce reforme veti implementa in cadrul baroului daca veti fi ales?
Doresc ca, in activitatea Baroului Bucuresti, noua conducere sa nu reintroduca vechile practici privitoare la accesul in profesia de avocat precum si la ingaduirea avocaturii clandestine. Imi propun sa sprijin politicile profesionale care vizeaza marirea competentelor avocatului; accesarea fondurilor europene; eliminarea prevederilor privind obligativitatea asigurarii substituirii; distribuirea cardurilor europene de avocat; constituirea unui organism compus din reprezentanti ai magistratilor si avocatilor care sa aiba ca scop eliminarea factorilor perturbanti ai actului de justitie ; reformarea mentalitatilor unor participanti la actul de justitie; asigurarea cointeresarii avocatilor in cadrul unui sistem viabil al asigurarilor sociale; inlaturarea practicilor unor instante de incurajare a sistemului apararii prin “procurist”; identificarea unor noi posibilitati de acces la clientela; solutionarea pozitiva a conflictului generat de obligarea avocatilor la plata contributiilor de sanatate; inlaturarea practicilor unor complete de judecata de a supune frecvent si absolut gratuit la umilinte prin aplicarea amenzilor nejustificate avocatilor pentru tendinta lor de a purta un dialog profesional; introducerea in programul de pregatire profesionala al Baroului Bucuresti si I.N.P.P.A a unor cursuri de terminologie juridica in limbile franceza si engleza sau a unor cursuri de initiere PC; informarea avocatilor cu privire la ordonantarea cheltuielilor baroului; adaptarea pregatirii profesionale continue a avocatilor la noul cadru european al exercitarii profesiei; apararea profesiei de avocat si reorganizarea seviciului de asistenta judiciara.
Va prezentam in fisier atasat CV-ul avocatului Ion Ilie-Iordachescu.
_____
Nota:
Te invitam sa spui ce asteptari ai de la viitoarea conducere a Baroului Bucuresti pe Forumul AvocatNet.ro.
Toate interviurile acordate de candidatii la functia de decan al Baroului Bucuresti pot fi citite aici.
Comentarii articol (10)