Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun apartine senatorului Manuela Mitrea.
Astfel, in noul act normativ se prevede abrogarea alin. (2) al art. 3 din Legea nr. 349/2011 prin care fumatul este permis in spatiile publice inchise, numai in camere special amenajate pentru fumat.
De asemenea, membrii Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari au propus, printr-un amendament, interzicerea fumatului in toate spatiile publice inchise, in toate spatiile de publice inchise de la locul de munca, din mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii, singurul loc inchis in care se va mai putea fuma fiind celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.
Un alt amendament adus de Comisie se refera la interdictia de a comercializa produse de tutun la o distanta mai mica de 250 de metri fata de orice punct de acces in spitale si in unitati de invatamant, masurata pe drumul rutier cel mai scurt.
Totodata, propunerea legislativa include si noi amenzi contraventionale pentru cei care nu vor respecta restrictiile privind fumatul in locuri publice. Astfel, pentru persoanele fizice amenda prevazuta este de 300 de lei, pana cum legislatia prevedea o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei. In acelasi timp, pentru persoanele juridice, amenda contraventionala ramane de 5.000 de lei la prima abatere, urmand ca, la a doua abatere, sa le fie suspendata autorizatia de functionare.
Pe de alta parte, potrivit Mediafax, membrii comisiei de sanatate au adoptat un amendament care prevede ca fumatul va fi permis numai in baruri, discoteci, restaurante si alte unitati publice cu destinatii similare, organizate exclusiv pentru fumatori, cu o suprafata maxima de 150 mp. Amendamentul mai propune ca, in aceste unitati, sa nu aiba acces tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani.
Conform expunerii de motive, in Romania, la fiecare 15 minute, o persoana moare din cauza fumatului. De asemenea, fumatul pasiv creste riscul bolilor cardiace cu 25%, iar al cancerului pulmonar cu 20-30%.
“O astfel de masura i-ar incuraja pe fumatori sa reduca sau sa renunte la consumul produselor din tutun, iar pe nefumatori i-ar descuraja sa inceapa sa consume astfel de produse si, mai ales, i-ar proteja pe acestia din urma de efectele deosebit de grave cauzate de fumatul pasiv”, sustine initiatorul propunerii de modificare a Legii 349/2002, in expunerea de motive.
Totodata, in expunerea de motive, se precizeaza ca tari precum Belgia, Bulgaria, Finlanda, Marea Britanie sau Spania au impus aceleasi restrictii in cazul fumatului in spatii publice.
Raportul Comisiei jurdice a Senatului poate fi consultat in fisierul atasat.
_
Dezbatere AvocatNet.ro:
- Esti fumator? Cum te-ar afecta aceste masuri?
Comentarii articol (74)