Propunerea legislativa aprobata de Senat in sedinta de miercuri, in calitate de prima Camera sesizata, aduce modificari la Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Concret, noile prevederi stabilesc in mod expres ca fumatul in spatiile autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, dar si in cele ale institutiilor si unitatilor de invatamant va fi interzis total. Interdictia se aplica deja de cativa ani in cazul unitatilor sanitare de stat si private.
"In Romania, fumatul este interzis in spatiile publice inchise, barurile, restaurantele, discotecile. In practica, insa, zonele unde se permite fumatul, inclusiv in cladirile autoritatilor publice si ale institutiilor de invatamant, nu sunt amenajate corespunzator, fiind inchise si fara evacuarea fumului sau conditionarea aerului, ceea ce afecteaza grav sanatatea nefumatorilor deveniti, fara voia lor, fumatori pasivi", explica initiatorul proiectului de lege in expunerea de motive.
Totodata, sursa citata da exemplul Parlamentului European, in care fumatul deja nu mai este permis de cativa ani: "In majoritatea parlamentelor din tarile membre UE nu este permis fumatul, inclusiv in cladirile Parlamentului European. Fumatul este interzis in ansamblul cladirilor UE de la 1 mai 2004, functionarii europeni dand astfel un exemplu de urmat in Europa. Legislatia interzicerii fumatului in spatiile publice, care a intrat in vigoare, treptat, in statele membre UE, a reusit, totusi, reducerea fumatului pasiv de la 46% la 28%".
Senatul este prima Camera sesizata, astfel ca, pentru a putea fi aplicate, modificarile trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor.
In ce locuri este interzis fumatul in prezent
In momentul de fata, exceptand unitatile sanitare de stat si private, in cazul carora fumatul este interzis complet, Legea nr. 349/2002 dispune ca fumatul este interzis in spatiile publice inchise, dar cu anumite exceptii.
Mai exact fumatul este permis, in spatiile publice inchise, numai in camerele special amenajate in acest sens, care trebuie sa respecte urmatoarele conditii obligatorii:
- sa fie destinate exclusiv fumatului;
- sa nu fie spatii de tranzit sau de acces in spatiul public inchis;
- sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului de tutun;
- sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare;
- sa fie marcate cu unul dintre urmatoarele indicatoare: "Camera pentru fumat", "Incapere in care este permis fumatul" sau "Loc pentru fumat".
Spatiile publice inchise sunt considerate a fi, conform actului normativ mentionat: "institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, spatiile inchise de la locul de munca sau alte spatii prevazute de lege".
In cazul barurilor, discotecilor, restaurantelor si altor spatii publice asemanatoare, fumatul este permis numai in spatiile special amenajate, cu respectarea anumitor conditii obligatorii.
__________
Actualizare (07.09.2016): Proiectul a fost respins definitiv de Camera Deputaților (Forul decizional), astfel că și-a încetat parcursul legislativ și nu se va aplica.
Comentarii articol (7)