avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Legea care interzice fumatul
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Legea care interzice fumatul

Buna ziua!

Oare stie cineva numarul legii care interzice fumatul in baruri si restaurante, incepand cu data de 01.01.2009.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: natibel , utilizator 10:34, 1 Aprilie 2011
legea nu interzice fumatul in baruri si restaurante,doar te obliga la delimitarea spatiilor pentru fumatori si nefumatori!
(3) Fumatul este permis in baruri, discoteci, restaurante si alte spatii publice cu destinatie similara, numai in spatii special amenajate pentru fumat, cu respectarea urmatoarelor conditii obligatorii:
a) sa reprezinte cel mult 50% din suprafata spatiului public inchis destinat clientilor;
b) sa fie delimitate de restul spatiului public inchis, astfel incat sa se asigure izolarea completa de acesta;
c) sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces in spatiul public inchis;
d) sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului de tutun;
e) sa fie dotate cu scrumiere si cu extinctoare si sa fie amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor;
f) sa fie marcate la loc vizibil cu unul dintre urmatoarele indicatoare: «Loc pentru fumat», «Spatiu pentru fumat», «Incapere in care este permis fumatul».

Ordonanta privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, ordonanta nr. 5/2008

Multumesc tare mult pentru ajutor.

Eu vroiam sa aflu daca se poate sa-mi fac restaurantul doar pentru fumatori, dar vad ca nici ordonanta, nici legea nu se refera la acest aspect.:(
Se poate face restaurant numai pentru fumatori sau numai pentru nefumatori. Localurile cu o suprafata mai mica de 100 m patrati pot alege sa functioneze fie ca unitati in care se fumeaza fie ca unitati in care nu se fumeaza.
Art. 3- Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun actualizata cu modificarile intervenite pana la 31.10.2008- prevede:
-(3) Barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii publice cu destinatie similara vor delimita si vor asigura ventilatia spatiilor destinate fumatorilor, astfel incat aerul poluat sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori.
Prin OUG 5/2008 se modifica prevederile art 3 din legea 349/2002 in sensul ca:
-Prevederile alin. (2) nu se aplica barurilor, restaurantelor, discotecilor si altor spatii publice cu destinatie similara, al caror proprietar sau manager stabileste si afiseaza avertismentul: "In aceasta unitate fumatul este interzis."
adica nu se aplica prevederile referitoare la :
(2) Fumatul este permis in spatii special amenajate pentru fumat, cu respectarea urmatoarelor conditii obligatorii:
a) sa fie construite astfel incat sa deserveasca fumatul si sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise;
b) sa fie ventilate, dotate cu scrumiere si extinctoare si sa fie amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor;
c) sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare prin care sa se indice: «Spatiu pentru fumatori», «Loc pentru fumat», «Camera de fumat», «Incapere in care este permis fumatul», astfel incat orice persoana sa poata fi avizata de faptul ca numai in acel spatiu se poate fuma.
-Deasemenea nu se aplica nici prevederile al 3 si se intelege ca nu se aplica nici prevederile al 2 - barurilor, restaurantelor, discotecilor si altor spatii publice cu destinatie similara, al caror proprietar sau manager stabileste si afiseaza avertismentul «Spatiul pentru fumatori».
OUG 5/2008 modifica legea 349/2002 in sensul urmator:
-3. La articolul 3 din legea 349/2002, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (41) si (42), cu urmatorul cuprins:
"(41) Prevederile alin. (3) nu se aplica barurilor, discotecilor, restaurantelor si altor spatii publice cu destinatie similara, a caror suprafata a intregului spatiu public inchis destinat clientilor este mai mica de 100 m2, daca proprietarul sau managerul acestora stabileste si afiseaza avertismentul: «In aceasta unitate fumatul este permis».
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
ContSters52707, utilizator
Problematica cea mai interesanta apare insa atunci cand inspectorii OJPC incep sa interpreteze sintagma ''a caror suprafata a intregului spatiu public inchis destinat clientilor este mai mica de 100 m2 "prevazuta in OUG 5/2008 alaturand-o de prevederea art 2 din legea 349/2002 - care da sensul in care se interpreteaza termenii prevazuti de aceasta lege si care spune la lit m) prin spatii publice inchise se intelege toate spatiile din institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, spatiile inchise de la locul de munca sau alte spatii prevazute de lege, cu exceptia spatiilor delimitate si special amenajate pentru fumat din incinta acestora.
Deci cum delimitam partea din intregul restaurant destinata clientilor - atentie - spatiu public inchis - de partea administrativa a localului care cuprinde spatii destinate personalului , bai , vestiare , birouri, magazii , etc ca sa putem arata respectabililor inspectori ca nu avem 100 m2 destinati clientilor , si ca putem declara localul destinat fumatorilor, si ca astfel prevederile art 3 al 2 si 3 din legea 349/2002 nu ni se aplica - conform prevederilor OUG 5/ 2008; cand inspectorii invoca sensul prevazut de lit m din legea 349/2002 in care se interpreteaza sintagma "spatiu public" - lege care in fapt a aparut in scopul de a inlatura si a combate efectele tutunului aparand nefumatorii de aceste efecte, deci nu nefumatorii din localurile amenajate exclusiv pt fumatori ?

Unitatile sub 100 m2 pot opta sa isi amenajeze localul fie destinat fumatorilor - fie nefumatorilor; si chiar destinat ambelor categorii de clienti - cu respectarea unei multitudini de conditii pt aceasta ultima optiune.
Unitatile peste 100 m2 clar trebuie sa amenajeze spatiul obligatoriu pentru ambele categorii de clienti : fumatori, nefumatori.
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
ContSters52707, utilizator

Alte discuții în legătură

Noua lege a fumatului și fumatul pe casa scării nicsarbu nicsarbu Bună ziua, aș dori să știu dacă legea antifumat care intră în vigoare luna viitoare interzice fumatul pe casa scărilor într-un bloc cu asociație de ... (vezi toată discuția)
Fumatul pasiv la serviciu cody. cody. Buna seara, Am o intrebare : ce pot face in cazul in care camera de fumat de la serviciu este la cativa metri de mine, iar usa se deschide foarte des(suntem ... (vezi toată discuția)
Fumatul in spatiul public..ce inseamna asta?:) Kirano Kirano Va salut pe toti cu respect. Vreau sa stiu si eu ce reprezinta defapt aceasta lege http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_prevenirii_tutunului.php ... (vezi toată discuția)