avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... FUMATUL PASIV LA SERVICIU
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

FUMATUL PASIV LA SERVICIU

Buna seara,
Am o intrebare : ce pot face in cazul in care camera de fumat de la serviciu este la cativa metri de mine, iar usa se deschide foarte des(suntem multi colegi si multi dintre noi fumatori).
Unii dintre noi-nefumatorii, respiram cat e ziua de lunga fumul lor de tigara, iar asta se intampla de ceva timp si toata lumea se preface ca nu s-a intaplat nimic.
Vreau sa reclam chestia asta la Ministerul Muncii sau unde pot sa merg, pentru ca totul sa se sfarseasca ?...........adica eu nu merg in anumite baruri sau localuri ptr ca nu suport fumul de tigara, iar la serviciu trebuie sa-l respir.
Unde este "sanatate si securitate in munca" in cazul asta , pt ca eu nu o vad?
Poate m-a orbit fumul de tigara, intelegeti ce vreau sa spun....
Indrumati-ma incotro sa merg sa reclam, sa fac o sesizare ceva, sau ce pot face astfel incat sa mi se respecte dreptul de a respira aer nepoluat !
Va rog mult, astept un raspuns.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: soficu cristina , utilizator 16:50, 15 Aprilie 2009
Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun
prevede:
Art. 3. - (1) Se interzice fumatul în spaţiile publice închise.
(2) În spaţiile publice închise, fumatul este permis numai în camere special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii:
a) să servească exclusiv fumatului;
b) să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun;
d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
e) să fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre următoarele indicatoare prin care să se indice: Cameră pentru fumat, Încăpere în care este permis fumatul sau Loc pentru fumat, astfel încât orice persoană să poată fi avizată asupra faptului că numai în acel spaţiu se poate fuma.
(21) Persoanele responsabile din instituţiile menţionate conform art. 2 lit. m) şi n) vor elabora şi vor pune în aplicare regulamente interne prin care să delimiteze spaţiile în incinta cărora este permis fumatul de cele în care este interzis fumatul, prin marcarea ultimelor cu indicatoare prin care să se indice: Fumatul interzis sau folosirea semnului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.
....
Art. 141. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii Publice şi de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor

Totusi, inainte de a reclama la organele de control abilitate, consider ca ar fi util sa va adresati in prealabil cu o sesizare scrisa angajatorului
Locul pentru fumat trebuia sa nu va afecteze pe dvs., nefumatorii.

Intrucat acesta este stabilit de angajator, acestuia trebuie sa-i cereti sa stabileasca alt loc pentru fumat!

O sesizare facuta organelor prevazute in Legea nr. 349/2002 ar putea duce la sanctionarea angajatorului dvs. sau n-ar avea niciun efect.
Si eu sunt fumator dar respect dorinta nefumatorilor de a respira aer curat. Nu fumez in camerele unde unul singur este nefumator. Si asta o fac nu pentru ca exista o lege ci pentru ca respect pe nefumatori asa cum respect pe toata lumea.
Vreau sa spun cu asta ca ar fi bine sa discutati cu colegii frumos, sa-i rugati sa va respecte asa cum ii respectati si dvs. pe ei. Apoi, puteti sa mergeti sa vorbiti cu conducerea unitatii (acolo s-o fuma?). Nu stiu daca cu reclamatia la organele sanitare veti rezolva ceva!
E mai mult o problema de bun simt decat de respectarea legii.
Puteti incerca o rezolvare pe cale amiabila discutand cu angajatorul. Puteti sa va mutati pe un loc mai indepartat de incaperea amenajata ptr fumat unde nu veti fi afectat prea mult.
Puteti rezolva problema pe cale amiabila, solicitand in acest sens sefului dvs. sau angajatorului (dupa caz) sa va schimbe amplasarea lucului de munca (biroul) astfel incat sa nu fiti afectat de fumul care iese din incaperea amenajata pentru fumatori.
Mai exista si posibilitatea suplimentarii "ventilatiei" din respectiva camera.
Acum depinde insa de cat de intelegator este "angajatorul"! O sesizare la ANPC ar putea duce la sanctionarea angajatorului si nu cred ca ar fi in avantajul dvs. ...Si mai mult, chiar si sanctionat, nu este sigur ca angajatorul va face ulterior ceva in sensul celor dorite de dvs.in schimb, conform proverbului "Vorba dulce mult aduce", puteti rezolva "problema dvs." daca reusiti sa convingeti "frumos"!

Alte discuții în legătură

Este legal? Angheluta Angheluta Buna seara!Va rog,mult sa ma lamuriti cu o problema! Lucrez la o firma privata iar noul director general de o saptamina a desfiintat locurile special amenajate ... (vezi toată discuția)
Legea care interzice fumatul crisandra crisandra Buna ziua! Oare stie cineva numarul legii care interzice fumatul in baruri si restaurante, incepand cu data de 01.01.2009. Va multumesc! (vezi toată discuția)