Hotararea Guvernului Nr. 490/2011 privind completarea Regulamentului general de urbanism, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 525/1996 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 361, din 24 mai 2011.
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. I. — Regulamentul general de urbanism, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 525/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 856 din 27 noiembrie 2002, cu modificarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 18, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
„(2
1) In scopul asigurarii calitatii spatiului public, a protectiei mediului si sigurantei si sanatatii locuitorilor, precum si pentru cresterea gradului de securitate a retelelor edilitare, in zona drumurilor publice situate in intravilanul localitatilor, lucrarile de constructii pentru realizarea/extinderea retelelor edilitare prevazute la alin. (1) lit. c), inclusiv pentru traversarea de catre acestea a drumurilor publice, se executa in varianta de amplasare subterana, cu respectarea reglementarilor tehnice specifice in vigoare.”
2. La articolul 28, dupa alineatul (2) se introduc sapte noi alineate, alineatele (3)—(9), cu urmatorul cuprins:
„(3) In vederea pastrarii caracterului specific al spatiului urban din intravilanul localitatilor se interzice montarea supraterana, pe domeniul public, a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de alimentare cu apa, energie electrica, termoficare, telecomunicatii, transport in comun, a automatelor pentru semnalizare rutiera si altele de aceasta natura.
(4) Montarea echipamentelor tehnice prevazute la alin. (3), se executa in varianta de amplasare subterana ori, dupa caz, in incinte sau in nisele constructiilor, cu acordul prealabil al proprietarilor incintelor/constructiilor si fara afectarea circulatiei publice.
(5) Se interzice amplasarea retelelor edilitare prevazute la art. 18 alin. (1) lit. c) pe stalpi de iluminat public si de distributie a curentului electric, pe plantatii de aliniament, pe elemente de fatada ale imobilelor ori pe alte elemente/structuri de aceasta natura.
(6) Montarea retelelor edilitare prevazute la art. 18 alin. (1) lit. c) se executa in varianta de amplasare subterana, fara afectarea circulatiei publice, cu respectarea reglementarilor tehnice aplicabile si a conditiilor tehnice standardizate in vigoare privind amplasarea in localitati a retelelor edilitare subterane.
(7) Pe traseele retelelor edilitare amplasate subteran se prevad obligatoriu sisteme de identificare nedistructive, respectiv markeri, pentru reperarea operativa a pozitiei retelelor edilitare in plan orizontal si vertical, in scopul executarii lucrarilor de interventie la acestea.
(8) Lucrarile de constructii pentru realizarea/extinderea retelelor edilitare se executa, de regula, anterior sau concomitent cu lucrarile de realizare/extindere/modernizare/ reabilitare a retelei stradale, in conformitate cu programele anuale/multianuale ale autoritatilor administratiei publice, aprobate in conditiile legii.
(9) Documentatiile tehnice elaborate pentru obiective de investitii privind realizarea/extinderea/modernizarea/reabilitarea retelei stradale, precum si a drumurilor de interes local, judetean si national situate in extravilanul localitatilor, daca este cazul, vor prevedea in mod obligatoriu canale subterane in vederea amplasarii retelelor edilitare prevazute la art. 18 alin. (1) lit. c).
In situatia drumurilor de interes local, judetean si national situate in extravilanul localitatilor, canalele subterane se pot amplasa in zona drumului, cu aprobarea administratorului drumului.”
Art. II. — Dispozitiile art. 18 alin. (2
1) si art. 28 alin. (3)—(9) din Regulamentul general de urbanism, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 525/1996 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica inclusiv obiectivelor de investitii privind realizarea/extinderea/modernizarea/reabilitarea retelei stradale si/sau a retelelor edilitare, dupa caz, precum si a drumurilor de interes local, judetean si national situate in extravilanul localitatilor, daca este cazul, ale caror studii de prefezabilitate si/sau studii de fezabilitate, dupa caz, sunt in curs de elaborare la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul dezvoltarii regionale si turismului,
Elena Gabriela Udrea
p. Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri,
Borbély Károly,
secretar de stat
Ministrul comunicatiilor si societatii informationale,
Valerian Vreme
p. Ministrul administratiei si internelor,
Gheorghe Emacu,
secretar de stat
Ministrul transporturilor si infrastructurii,
Anca Daniela Boagiu
Bucuresti, 11 mai 2011.
Nr. 490.
Comentarii articol (5)