OUG nr. 49/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 381 din 31 mai 2011.
Potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate de Guvern se va aplica taxarea inversa pentru o perioada de doi ani – pana la 31 mai 2013 - pentru urmatoarele categorii de cereale si plante tehnice: grau, secara, orz, porumb, soia, rapita, floarea-soarelui si sfecla de zahar.
“Masura pe care o luam astazi(n.r. -marti) este una din cele mai eficiente decizii in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale in acest domeniu, avand in vedere ca timp de doi ani cat se va aplica aceasta taxare inversa, eliminam firmele fantoma care nu plateau practic TVA-ul catre stat, desi exportatorul venea si cerea statului rambursarea TVA-ul, prejudiciind in maniera serioasa statul roman din perspectiva impozitelor si taxelor care trebuie sa fie achitate”, a declarat primul-ministru Emil Boc la inceputul sedintei de Guvern.
Seful Executivului a apreciat ca masura adoptata de Guvern va contribui la colectarea unui volum mai mare de taxe si impozite la bugetul de stat.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a afirmat, de asemenea, ca taxarea inversa este o metoda de reducere a evaziunii fiscale in domeniul TVA, aratand ca o maniera similara de taxare se aplica deja si in ceea ce priveste deseurile, masa lemnoasa, materialele lemnoase si transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.
Gheorghe Ialomitianu a explicat, de asemenea, ca: “noi avem o particularitate fata de alte tari, pentru ca aceste cereale si plante tehnice se achizitioneaza in ceea mai mare parte de la producatorii agricoli, persoane fizice care nu sunt platitoare de TVA. in mod concret, multe firme achizitioneaza aceste bunuri de la persoane fizice, iar pe lant aceste firme dispar si statul este prejudiciat”.
Potrivit estimarilor prezentate de ministrul Finantelor, aplicarea taxarii inverse pentru livrarea in interiorul tarii a unor bunuri din sectorul comercializarii cerealelor si plantelor tehnice va determina cresterea colectarii bugetare, astfel: cu 240 de milioane de lei pentru anul 2011, cu 410 milioane de lei pentru 2012 si cu 170 de milioane de lei pentru primele 6 luni ale anului 2013, perioada pentru care se va aplica Ordonanta de Urgenta.
Potrivit actului normativ, prin aplicarea taxarii inverse, furnizorul nu va mai factura cu TVA catre clientul sau, iar acesta din urma va inscrie taxa aferenta achizitiei in decontul de TVA ca taxa colectata si taxa deductibila, fara a mai solicita rambursari de TVA pentru achizitiile de cereale si plante tehnice.
Pe de alta parte, primul-ministru Emil Boc a precizat ca pentru a intari autoritatea statului, a luat decizia sa demita conducerile autoritatilor judetene de Administrare Fiscala, ale Garzii Financiare si Autoritatii Vamilor din judetele care se situeaza pe ultimele cinci locuri in ceea ce priveste gradul de incasare la bugetul de stat. Rezultatele vor fi cunoscute in luna iulie, cand se va realiza evaluarea pentru incasarile realizate in iunie.
Comentarii articol (19)