Numarul posturilor vacante a fost de 27.300 in primul trimestru din 2011, in crestere cu 6900 de locuri de munca comparativ cu trimestrul anterior, dar a scazut cu 1700 de posturi fata de perioada ianuarie-martie 2010, rezulta din datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
In trimestrul I 2011, cea mai ridicata rata a locurilor de munca vacante s-a inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (1,21%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit industria extractiva (0,02%), respectiv activitatea de invatamant (0,13%).
Potrivit INS, peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante, mai exact 9200, s-au regasit in industria prelucratoare, unde rata a luat valoarea de 0,95%. Circa 12% din totalul locurilor de munca vacante, adica 3400, s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala, iar putin peste 10% in administratia publica - 2800 locuri vacante.
Impreuna cu activitatea de invatamant, unde s-au regasit 500 de posturi vacante, sectorul bugetar insumeaza aproximativ o patrime (24,3%) din numarul total al locurilor de munca vacante.
Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca in industria extractiva si in tranzactii imobiliare, care au inregistrat 10 si, respectiv, 60 de posturi vacante.
Prin comparatie cu trimestrul precedent, in majoritatea activitatilor economice s-au constatat cresteri atat ale ratei locurilor de munca vacante, cat si ale numarului locurilor de munca vacante.
In ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante cele mai importante cresteri s-au inregistrat in activitatile de servicii administrative si servicii suport (+0,79 puncte procentuale), urmate de activitatile de agricultura, silvicultura si pescuit (+0,59 puncte procentuale). La polul opus, cu cea mai semnificativa scadere a ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile de spectacole, culturale si recreative (-0,09 puncte procentuale).
In privinta numarului locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri s-au evidentiat in industria prelucratoare (+2400 de locuri vacante), urmata de activitatile de servicii administrative si servicii suport (+1200 locuri vacante). Usoare scaderi ale indicatorului s-au inregistrat in cateva activitati economice, cele mai mari fiind in activitatile de spectacole, culturale si recreative (-50 de locuri de munca vacante), respectiv intermedieri financiare si asigurari (-40 de posturi vacante).
Fata de trimestrul I al anului 2010, in T1 2011, cea mai semnificativa crestere a ratei locurilor de munca vacante s-a inregistrat in hoteluri si restaurante (+0,30 puncte procentuale), urmata de industria prelucratoare (+0,26 puncte procentuale), aceasta din urma inregistrand si cea mai mare crestere a numarului locurilor de munca vacante, si anume +2500 de locuri vacante.
Cea mai vizibila diminuare a locurilor de munca vacante s-a regasit in administratia publica, atat in ceea ce priveste rata (-0,92 puncte procentuale), cat si numarul (-3700 de posturi vacante).
Comentarii articol (0)